banner ladies run Groningen hardloopwedstrijd voor vrouwen

Het moment dat de binnenstad roze kleurt en heel veel vrouwen hardlopend door de winkelstraten gaat. Voor het goede doel, want we hebben het hier over de Ladiesrun. En meedoen betekent automatisch rennen tegen borstkanker. Onze Leoni doet dit jaar mee aan de editie in Groningen.

De Ladiesrun in Groningen. Dat moment in juni dat de binnenstad roze kleurt en het vrouwelijk schoon een route rent waar zij normaliter slenterend langs de winkels gaan. Ik heb ooit een keer meegedaan. En eerlijk? Eigenlijk niet eens zo bewust. Tenminste, ik had niet door waar ik voor rende. Of sterker nog, ik rende voor mezelf. Even een mooie tijd op de 10 kilometer neerzetten.

>>Waar hardlopers aan denken tijdens het hardlopen

Stoere Vrouwen rennen tegen borstkanker

Dit jaar doe ik weer mee, voor Stoere Vrouwen Sporten. En pas nu besef ik dat ik ga rennen tegen borstkanker. Want dat is waar de Ladiesrun voor staat. Pink Ribbon is het brein achter deze run, en jaarlijks organiseren zijn in drie steden hardloopevenementen waar vrouwen kunnen rennen tegen borstkanker. Een mooie manier om geld in te zamelen voor deze verschrikkelijke ziekte.

Maar liefst 1 op de 7 vrouwen in Nederland krijgt borstkanker. Dagelijks sterven er ongeveer 9 mensen aan de gevolgen. Ik schrok me kapot toen ik de cijfers hoorde. Dat betekent dat je altijd wel iemand in je naaste omgeving kent die hiermee te maken zou kunnen hebben. En ja, als ik om me heen kijk dan klopt dat. (lees verder onder afbeelding)

>>Ben ik eigenlijk wel sportief?

 

vrouw krijgt medaille na hardlopen ladiesrun Groningen

Lichaamsbeweging verlaagt kans op borstkanker

Dan te bedenken dat er geen duidelijke oorzaken zijn aan te wijzen. Wel zijn er een aantal risicofactoren te noemen. Ook dat maakt me aan het schrikken. Ik heb nog geen kinderen en dus ook nog nooit borstvoeding gegeven. Sinds mijn 16e gebruik ik wel de pil als anticonceptie. Keuzes die je weloverwogen maakt, maar die dus ook de kans op borstkanker kunnen vergroten. Kun je dan niets anders doen dan hulpeloos afwachten tot het op je afkomt?

>>Bewegen vs. kanker, kan je jezelf beschermen?

Toegegeven, het neemt niet alle risico’s weg. Maar dit wetende, maakt je motivatie om te sporten misschien nog wat groter. Het is namelijk overtuigend aangetoond dat lichaamsbeweging de kans op borstkanker verlaagt. Door te sporten verklein je je kans op borstkanker, ongeacht je leeftijd, met 20 tot 40 procent! Dat is best wel veel. Met name recente sportieve activiteiten. (lees verder onder afbeelding)

 

Trots na het volbrengen hardloopwedstrijd voor vrouwen ladiesrun Groningen

Buiging voor de gezonde borst

Met andere woorden: lekker blijven bewegen dus! Iedere stap die je zet, iedere fietstocht die je maakt of iedere zwemslag in het bad: het helpt allemaal mee. Als je zoals ik redelijk onbezorgd in het leven staat, werpt dit je wel even terug in de realiteit. Ik heb niet veel borst. Cup A is me gegeven, maar daarmee houdt het wel op. Ik heb me erbij neergelegd dat ik bij het uitdelen van de cup-maten niet vooraan stond.

Tijdens het sporten wel handig trouwens, het blijft lekker op zijn plek zitten. En ook al is het niet veel, het is wel van mij. Het is een stukje vrouwelijkheid wat ik nooit zou willen verliezen. Ik klaag er wel eens over, maar menig vrouw is genoodzaakt om een borst te laten amputeren, om in leven te blijven. Dus groot of klein, het zit er en dat is fijn. Een diepe buiging voor de borst en ik hoop van harte dat ik er de rest van mijn leven van mag genieten.

>>Beginnen met hardlopen als je het een tijdje niet gedaan hebt

 

Geld inzamelen voor onderzoek

Aan al die vrouwen die afscheid moesten nemen: een nog diepere buiging. Wat verschrikkelijk dat jij die 1 van de 7 vrouwen bent die moet vechten. Wat dapper dat je vecht en wat hoop ik voor jou dat je wint. Respect voor jou en daarom ren ik 10 juni mee. Niet om te winnen, niet om een snelle tijd neer te zetten, maar deze keer speciaal voor al die mooie vrouwen die borstkanker hebben.

Ik hoop dat ik door te rennen tegen borstkanker nog veel meer geld ingezameld wordt voor het doen van onderzoek.
Zodat 1 op de 7 misschien wel 1 op de 8 wordt, of 1 op de ……? Doneer jij ook? Ik hoop het. Dan zal iedere stap die ik zet een nog grotere bijdrage zijn.

-Leoni-

 

>>Hardlopen met kinderen doe je zo

Stoere Vrouwen Sporten Shop

 

Leoni Storm

Leoni - wereldreiziger, hardloopvrouw, bootcamper en zo nu en dan racefietser. Ze ging voor ons schrijven in een opwelling. Omdat ze wilde weten of ze het kon. Ontnuchterend, humoristisch, realistisch en met een beetje zelfspot. Daar herken je haar bijdrages aan. Maar vanuit haar werk kan ze ook ineens een beetje psychologie toevoegen aan haar verhalen. Oh, en haar kat? Die is te dik.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.