sportvrouw staat met handen in haar zij tijdens training in de natuur

Voor de eerste keer meedoen aan de halve marathon. Supergaaf natuurlijk! Of je nu een hele of een halve marathon gaat lopen, voor je deelname aan het evenement ga je trainen. Als we het hebben over de prijs van een halve marathon is dat niet alleen je startbewijs of de reis er naar toe. Rhodé merkt dat vooral de trainingen een enorm effect op haar leven hebben. Een eerlijk verhaal.

Het is Zondagmiddag half vijf, Rose ploft bij me neer op de bank en neemt een hap van de appelcake die ik net gebakken heb. Ik sta op het punt om aan haar te vertellen dat ik misschien iets minder voor Stoere vrouwen Sporten wil doen, want ik heb het gevoel dat ik geen tijd meer over heb. Rose is niet verbaasd. “Zo zou ik me ook voelen Rhodé, je traint hartstikke hard voor je halve marathon,” zegt ze, “heb je voor de gein wel eens gekeken naar je week en het aantal uren dat je werkt, sport en leuke dingen doet? Volgens mij zit je nu in de zwaarste trainingsweek, toch?”

 

Duursport vraagt om tijd

Ze heeft gelijk, volgens mij heb ik bij het uitdelen van de uren aan de verkeerde kant van de streep gestaan, mijn week heeft echt heel weinig uren. En ik doe natuurlijk best wel veel, tel maar op ik werk 8 uur per dag, heb een halfuur pauze en met de reistijd daarboven op ben ik per werkdag zo’n 11 uur van huis. Over de hele week werk ik 40 uur en reis ik 11 uur.

>>Vergeet dit niet tijdens je training voor een hardloopwedstrijd

Dan heb ik mijn lieve paard nog en hoewel ik helemaal tot rust kom als ik bij hem ben, neemt hij in mijn week wel 7 uur in. Dat combineer ik wel eens met hardlopen, zodat ik een training in mijn dag kan smokkelen, want al met al loop ik 4 uur per week hard. Tot slot besteed ik ongeveer 4 uur per week aan Stoere vrouwen Sporten en slaap ik ongeveer 8 uur per nacht.

 

Trainen voor langere afstanden vraagt om planning

Als ik al deze dingen optel en dan de bezette uren van de uren van de week aftrek heb ik welgeteld 10 uur over. Dat is nog geen 2 uur per dag! En dat begin ik te voelen, zoals afgelopen zaterdag bijvoorbeeld. Ik word om half tien wakker en schrik: “Shit, ik had om 10uur willen lopen zodat ik 12uur bij Run2day ben!” Ik heb een lange duurloop in de planning staan, maar ook nog een andere hardloopafspraak.

>>Wat is beter: wel of geen ontbijt voordat je gaat sporten?

Zo’n lange duurloop op een nuchtere maag is echt geen goed plan. Dus ik ga eerst ontbijten en vervolgens natuurlijk uitgebreid op de wc zitten. Om half 11 sta ik buiten en begin ik aan mijn 18km duurloop. Rustig ga ik op pad. Het is onwijs mooi weer en ik pak zoveel mogelijk bos en weiland paadjes. Ik geniet van de zon en de natuur, maar moet wel even stoppen om Rose een sms te sturen: ik ben niet op tijd voor de Run4Love vertel ik haar. Thuis aangekomen lees ik gelijk mijn tomtom uit om vervolgens snel te gaan douchen, omkleden, lunchen en dan begint de rest van mijn dag.

 

Ik wil een pr lopen

En hoewel dit klinkt als een zaterdag van een gewone sportvrouw is dat net niet zo. Ik train niet om de halve uit te lopen, ik weet al dat ik dat kan. Ik ben bezig met een pr, ik wil mezelf verbeteren in Amsterdam en daarom vraag ik veel van mezelf tijdens mijn trainingen. Toen ik zaterdag thuis kwam van mijn training had ik het de rest van de dag druk. Ik ging van afspraak naar afspraak, want ik wilde mijn familie en vrienden ook zien. Maar het gevolg hiervan is wel dat ik zondag en maandag nodig had om te herstellen van mijn werkweek en training. Maar zondag had ik mijn paard nog en zou Rose komen buurten.

>>Hardlopen, wat is de werkelijke reden dat we het doen?

 

Hardlopen of een sociaal leven

Het is bijzonder hoe makkelijk hardlopers soms denken over het trainen en lopen van langere afstanden. Tuurlijk het is allemaal niet zo ingewikkeld, maar naar een langere afstand toe trainen kost tijd. Niet alleen in maanden maar ook op weekbasis. Naast de juiste schoenen, kleding en het startbewijs is gebrek aan tijd misschien wel de echte prijs van een halve marathon. Naar zo’n afstand toe trainen of je tijd willen verbeteren vraagt veel van je en het gaat ten koste van die 10 uur die ik nog over had. Het gaat ten koste van mijn sociale leven. Want je begrijpt vast wel dat dat niet zo spannend is op het moment. Terwijl juist dat zo belangrijk voor me is.

>>Van bankhanger naar sportende moeder

 

Balans tussen inspanning en rust

Rose hamert er altijd op dat je fysieke inspanning gelijk moet staan aan je mentale inspanning. Dus heb je meer stress in je werk, dan zou je ook meer moeten sporten. Zo blijft je lichaam in balans. Ik wil daar nog een derde element aan toevoegen en dat is het bankhangen. Heb je het drukker op je werk en sport je veel? Ga dan in de overige uren wat meer bankhangen en doe als ik kruip tegen je vriendje aan en laat je verwennen. Kom tot rust en doe even helemaal niets.

>>De eerste stappen, nadat ik een tijd niet mocht of kon sporten

Dat is wat ik doe, ik plan elke week ook een avond in waarop ik niets doe. Of ik zak een avond lekker door met vrienden. Dat heb ik nodig. Want hoewel ik geniet van mijn actieve leven en echt kan gaan voor die betere tijd in Amsterdam is die ontspanning net zo belangrijk als de inspanning. Om goed te kunnen presteren als hardloper en om mooie stukjes te schrijven heb ik het nodig om ongegeneerd op de bank te hangen.

 

En toch loop ik die halve marathon

Wat zijn de kosten van de halve marathon? Het kost me tijd en energie. Mijn sociale leven staat op een laag pitje en mijn bijdrage aan onze mooie site ook. Mijn vriend waar ik meestal elk weekend mee fiets, zit nu al weken alleen op zijn mountainbike. Ik vind dat dit vertelt mag worden. Zodat mensen die voor hun eerste halve gaan dit ook weten. Wat win je met een halve marathon? Ik groei als mens, ik leer, zelfs het managen van mijn tijd en omgaan met vermoeidheid is een voordeel. En een halve marathon en het trainen voor een betere tijd laat me keer op keer weer zien dat ik heel sterk ben, zolang ik mijn balans maar bewaar.

 

Liefs Rhodé

 

Volg ons ook op Pinterest voor updates en nieuwe artikelen

Dames hardloopshirt Run Away with me

1 Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.