“Een échte hardloper, jij? Nee, dat vind ik niet.” Zonder enige twijfel beantwoordt Astrid mijn vraag of ze mij een hardloper vindt. “Het kost je lijf heel veel moeite, en dat heb je niet als je fietst of zwemt. Dat doe je alsof je nooit anders hebt gedaan”, voegt ze eraan toe. En daar heeft ze zeker een punt. Toch voel ik mij wel een hardloper, met twee paar Saucony’s en heel veel gekleurd lycra in de kast. Interessante vraag dus, wanneer ben je nou een échte hardloper?

Het antwoord op die vraag zit ‘m voor mij in wat hardlopen voor mij betekent. Jarenlang was ik overtraind en overbelast. Fysiek en mentaal worstelde ik flink met mijn gezondheid. Rose zag dat, reikte me de hand en raadde me aan om mijn leven over een andere boeg te gooien. Ik schreef me in voor een cursus bij haar en leerde zo de fijne kneepjes van het hardlopen. Vanaf het allereerste moment vond ik het fantastisch! Lastig en uitdagend, omdat het een heel andere manier van sporten was. Maar al snel droomde ik van lange duurlopen en misschien ooit zelfs wel een marathon.

Opbouwen met minutenblokjes

Inmiddels zijn we ruim twee jaar verder en kan ik net aan 4.2 kilometer hardlopen in een tempo dat menigeen nog wandelend kan bijhouden. Iets met vallen en opstaan, een lichaam dat herstellende is van de ongezonde jaren. Privéomstandigheden die veel van me hebben gevraagd… Kortom, steeds gebeurde er iets waardoor ik even uit de running was en weer met minutenblokjes moest opbouwen. Natuurlijk heb ik wel eens flink de pest in gehad dat het allemaal zo moeizaam ging. En soms hield ik er zelfs rekening mee dat de fysio me zou afraden überhaupt door te gaan met hardlopen.

>> Lees ook: Hardlooptrainer Online, sneller hardlopen dankzij je armen

Dat heeft ie nooit gedaan. Sterker nog, hij is ontzettend blij dat ik mijn leven over een andere boeg heb gegooid en nu eindelijk op een constructieve manier met mijn lijf omga. Zolang ik maar zijn adviezen opvolg, naar mijn eigen lichaam luister en met de juiste mindset m’n hardloopschoenen aantrek. En precies die mindset is iets waar ik heel dankbaar voor ben en waar ik jullie graag wat meer over vertel. Een echte hardloper zit ‘m wat mij betreft niet in de afstand, het tempo of het aantal medailles. Daarmee doe je heel veel hardlopers simpelweg te kort.

Hardlopen met een plan

Maar goed, die mindset van mij dus. Daar heb ik de laatste jaren flink aan gesleuteld. Sporten was voor mij altijd gerelateerd aan presteren en doelen. Ik legde de lat zo hoog, dat ik eigenlijk nooit voldeed aan wat ik van mezelf verwachtte. Dat er allerlei redenen waren waarom mijn lijf wel eens moe kon zijn, vond ik niet relevant. Hoe anders is dat tegenwoordig! Het klinkt te simpel voor woorden maar ik loop hard naar mijn eigen behoefte. Zonder schema en altijd in een intensiteit die op dat moment past bij mijn fysieke én mentale gezondheid. En dat doet me goed joh!

>> Lees ook: 8 leuke tips voor jouw hardloopmotivatie

Er is natuurlijk niets mis met trainen voor een doel of simpelweg je eigen prestaties te verbeteren. Uiteindelijk wil ik dat ook. Oké, misschien niet gelijk een marathon maar ik hoop toch ooit wel weer een uur aan één stuk te gaan hardlopen. Wanneer en hoe, geen idee. En misschien haal ik het wel nooit, dat zou ook nog kunnen. Ik ben er niet bewust mee bezig in ieder geval, want ik wil het niet leidend laten zijn. Want stel nou als het inderdaad niet lukt, dan zou het me alleen maar teleurstellen. Terwijl ik het hardlopen an sich gewoon hartstikke leuk vind.

Motivatie om hard te lopen

Plezier dus voorop, en de toekomst zal bepalen hoe de hardloper in mij zich ontwikkelt. Want ja, ik vind mezelf een hardloper. Geen echte, dat klopt, want ik verdien er niet mijn brood mee. Ik zal ook nooit een Dafne Schippers of Shifan Hassan worden. Het is gewoon een heerlijke hobby waarmee ik door trial en error heel veel grenzen heb verlegd en vast ook nog ga verleggen. Genieten van het moment en dankbaar zijn voor wat het met me doet, dat zijn mijn belangrijkste motivaties om te blijven hardlopen. Hoe is dat bij jou?

X Kirsten

Hardlooparmbandje met kraaltjes en bedel

Kirsten Vogd
Kirsten Vogd

Sporten doe je volgens Kirsten niet alleen tijdens dat ene uurtje op zaterdagochtend. Voor haar maakt het deel uit van haar hele leven. Ze begon als blogger voor onze site toen ze nog niets eens zo gek veel sportte. Tegenwoordig maken hardlopen, fietsen, zwemmen en krachttraining standaard deel uit van haar week. Kirsten doet de eindredactie en haar grootste passie is prachtige portretten van stoere vrouwen op papier zetten.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.