Mijn status van beginnend hardloper heb ik nu definitief bekrachtigd door de Start to Run cursus af te ronden. Zes weken lang in een groep onder begeleiding hardlopen. Althans, dat dacht ik. In de praktijk blijk je helemaal niet zoveel te lopen. Je doet hele andere dingen. Je ontdekt ook hele gekke dingen. Moet je nog beginnen en wil je deze dingen niet weten? Stop dan met lezen. Wil je als een soort van gevorderde beginner aan de start staan? Lees dan mijn persoonlijke beleving van de hardloopcursus.

Als een doorgewinterde hardloper dacht ik de eerste les heel pienter mijn Runkeeper mee te laten lopen. Dan kon ik aan het einde van de les ook zo’n kek schemaatje delen op facebook. Wat stond ik voor schut zeg, toen de vriendelijke mevrouw van de app te pas en te onpas riep dat mijn activiteit was gepauzeerd of juist weer hervat. Zoveel hebben we namelijk niet gelopen! Het was vooral techniek wat we deden, en korte stukjes lopen. Deze statistiekenfreak had dus al vrij snel in de gaten dat ik de Runkeepermevrouw beter de mond kon snoeren.

Mijn beleving van buiten sporten? Altijd slecht weer! Echt, geen zonnetje gezien hoor tijdens de cursusdagen. De ervaren hardlopers hoor je hier dus niet over klagen. Ik deed dat wel, want de cursus was ook nog eens op zaterdagochtend Heel Erg Vroeg. Maar hee, stonden we daar niet allemaal in hetzelfde schuitje? Gaandeweg raakte de moppersmurf in mij gewend aan het grillige Nederlandse klimaat. Geheel vrijwillig trok ik zelfs op een stormachtige maandagavond met keiharde regen m’n hardloopkloffie aan omdat ik m’n training niet wilde missen.

Van tevoren had Rose mij ervan overtuigd dat ik bij haar echt in goede handen was om te leren hardlopen. Ze zou me geen gekke dingen laten doen. Totdat we in de derde les tempo gingen oefenen. Dat heb ik dus niet. Rose deed voor hoe het moest en schoot als een raket vooruit. Deze dribbelende pinguïn kreeg die tempoversnelling niet voor elkaar. Ik vond het maar stom en vroeg me mopperend af waarom het er bij Rose wel zo soepel uitzag. Euhm… omdat zij ervaring heeft en is opgeleid om mensen te leren hardlopen misschien?

Nog meer gekkigheid: de warming-up. Hoe moeilijk kan het zijn? Nou euhm… moeilijk! Heb je ooit geprobeerd om je ene arm naar voren te zwaaien en je andere arm tegelijkertijd naar achteren? Ik kan dat nog steeds niet, zelfs niet als ik het om en om doe. Ook dat kaatsen op één been zag er bij mij uit als een hert met een geamputeerd been. Schijnt goed voor je coördinatie te zijn. Elke week deed ik weer een dappere poging maar ik kan nou niet echt zeggen dat ik op dat vlak vooruitgang heb geboekt.

Was het dan allemaal echt zo erg? Absoluut niet! Van tevoren kon ik met mijn mond een marathon lopen, maar in deze cursus heb ik pas echt de fijne kneepjes van het hardlopen geleerd. Het is heel fijn dat er trainers met je meekijken. Al na één les liep ik zoveel beter dan ik ooit had gedaan. Inmiddels weet ik ook dat ik iets meer tijd moet nemen om 30 aaneengesloten minuten te kunnen hardlopen. En dat is prima, want de cursus heeft me ook geleerd dat techniek en proces veel belangrijker zijn dan tempo en afstand.

O ja, tot slot nog wel een tip: strik het koordje van je tight nooit maar dan ook nooit met een knoop erin! Wat heb ik me toch een partijtje staan peuteren zeg, om met m’n bevroren vingers en overvolle blaas het knoopje eruit te krijgen. Wetende dat de andere dertig lopers aan de andere kant van de deur steeds ongeduldiger stonden te wachten… Gelukkig was m’n hoofd nog steeds rood van inspanning toen ik eindelijk de wc verliet. Wat wel de truc is? Beide uiteinden in een lus vouwen en daar een knoop van maken.

Kirsten Vogd
Kirsten Vogd

Sporten doe je volgens Kirsten niet alleen tijdens dat ene uurtje op zaterdagochtend. Voor haar maakt het deel uit van haar hele leven. Ze begon als blogger voor onze site toen ze nog niets eens zo gek veel sportte. Tegenwoordig maken hardlopen, fietsen, zwemmen en krachttraining standaard deel uit van haar week. Kirsten doet de eindredactie en haar grootste passie is prachtige portretten van stoere vrouwen op papier zetten.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.