bosweg voor trailrunning op hardloopschoenen

Of je voor een offroad hardloopevent, zoals een trailrun of lokale cross, speciale schoenen nodig hebt? Dat hangt van een aantal factoren af. Te beginnen met je doel. Wil je een keer meelopen om te kijken of het wat is of heb je na een paar trails misschien wel een ultratrail op je verlanglijst staan? Dat maakt nogal een verschil.

Ik had de mazzel dat ik een review moest schrijven over trailschoenen. Om dat te doen schreef ik me in voor een cross in het bos. Het was modderig die dag en ik liep de snelste tijd van mijn leven. Ik haalde andere lopers in en had geen enkel moment problemen met de ondergrond. De schoenen waar ik op liep waren van inov-8. Zonder demping, maar met een stevig profiel.

 

Speciale schoenen voor trailrunning

Ik loop nog steeds met de schoenen. Al stinken ze na een paar jaar wel zo ontzettend dat ik ze niet meer binnenshuis bewaar. Wegdoen doe ik ze niet, want het zijn mijn favoriete schoenen. Ga je een paar crossjes lopen, maar loop je niet zo heel veel offroad? Of ga je dit jaar voor het eerst een trail lopen? Dan is het denk ik een beetje overdreven speciale schoenen te kopen. Maar de kans is groot dat je het zo leuk vindt, dat je vaker offroad zult lopen. Dat je je waarschijnlijk al snel inschrijft voor een volgend event. Als het trailvirus je gegrepen heeft is het tijd om offroad hardloopschoenen te kopen. En dan is de eerste vraag natuurlijk: welke?

Daar kan ik voor jou geen antwoord op geven. Wel kan ik je vertellen waar je op kunt letten. Zodat je zelf stap voor stap kunt bepalen welke schoen voor jou het meest geschikt is.

 

Verschillende soorten profiel

We beginnen bij het terrein waar je op gaat lopen. De ene trail is de andere niet en dat is waar het uitzoeken van jouw trailschoen begint. Hoe is de ondergrond bij jou in de buurt? Ga je lopen op een zachte modderige ondergrond of kom je stenen en rotsen tegen onderweg? Deze ondergronden vragen om een eigen zool zodat je tijdens je run voldoende grip hebt.

 

Minimaal of demping?

De schoenen waar je nu mee loopt zullen voor een groot deel je keuze voor een offroad schoen bepalen. Mijn trailschoenen van inov-8 hebben geen demping. Ik kan daar mee lopen omdat ik op de weg ook amper demping gebruik. Ik houd van lopen met schoenen die je nauwelijks voelt en die weinig steun geven. Maar loop je op de weg met een schoen die veel ondersteuning geeft en een flinke demping biedt, dan zul je op een andere trailschoen uitkomen dan ik. Eigenlijk kun je stellen dat een trailschoen dus net zo persoonlijk is als een hardloopschoen voor op de weg.

 

trail runner op trilschoenen in de bergen

Hardloopschoenen met profiel op de zool

Trailschoenen hebben een flink profiel. Dat is een van de redenen waarom je offroad beter kunt lopen op deze schoenen. Een zool met een grof profiel zorgt voor betere grip. Sommige schoenen hebben een heel stevig profiel en andere veel minder. Als je lokale loopjes doet – in het Nederlandse bos bijvoorbeeld, met een zanderige ondergrond en zo nu en dan stukken modder – ga je voor een minder zwaar profiel. Zoek je ruiger terrein op? Dan is een schoen met meer profiel aan te raden. In beide gevallen moet de zool stevig genoeg zijn om je voet te beschermen tegen de ondergrond. Het is niet fijn als kiezels op het pad al voelbaar zijn. Persoonlijk kijk ik hier heel nauwkeurig naar omdat ik houd van een dunne zool. Ik heb wel eens op schoenen gelopen die een te dunne zool hadden. Dat belemmerde me echt, het deed pijn aan mijn voeten omdat ik alles door de zool heen voelde. In plaats van maximaal te kunnen rennen, moest ik mijn voeten voorzichtig neerzetten.

 

 

Een steentje in je schoen

Stenen wil je niet voelen door de zool van je schoen, maar je wilt ze ook zeker niet in je schoen. Let er op dat de trailschoenen die je koopt voldoende aansluiten. Zo houd je steentjes, takjes en zand buiten je schoenen.

Er zijn ook schoenen met een speciale bovenkant die alles buiten je schoen houdt. Hiermee kun je voorkomen dat je een steentje in je hardloopschoen krijgt.

 

Trailschoenen met goede veters

Elke hardloopschoen heeft goede veters toch? Natuurlijk. Aleen vragen trailschoenen om net iets betere. Iets ruigere die bestand zijn tegen de vele bewegingen van de schoen. De veter van een trailschoen die over een ongelijke ondergrond loopt heeft het zwaarder te verduren dan een standaard hardloopschoen waarmee je op de weg loopt. Kies daarom trailschoenen met veters die niet te kort zijn, en ook niet te glad.

 

Droge voeten in trailschoenen

Ze zeggen dat een trailschoen waterafstotend moet zijn. De mijne zijn dat niet. Ze laten al het water door. Het stroomt er in en stroomt er net zo makkelijk weer uit. Voor mij is dat goed te doen. Ik loop geen lange afstanden en ook niet in al te zware omstandigheden. Maar stel je voor dat je een ultratrail in de bergen loopt en door een bergstroompje loopt. Natte voeten en dan nog zo’n 40 km te gaan. In dit geval koop je beter trailschoenen die modder en water tegenhouden. Een schoen met Gore-Tex bijvoorbeeld. Van water wordt je huid namelijk zacht en modder schuurt je huid open.

 

Dit zijn de Hoka One One Speedgoat trailschoenen. Je koopt ze bij onze partner All4running voor €139,95

 

 

Dit zijn de Salomon Ultra Prop trailschoenen. Te koop bij Futurumshop voor €128,95

 

 

Dit is de INOV-8 X-Talon 230 trailschoen. Te koop bij All4running voor €134,95.

 

Deze trailschoenen zijn van het merk Kalenji, het huismerk van Decathlon. Het zijn de Kiprun Trailschoenen, die te koop zijn voor €49,95.

 

Liefs, Rose

 

Volg Stoere Vrouwen Sporten ook op InstagramFacebook en YouTube voor meer sport updates, recepten en leuke work-outs.

Wist je trouwens dat je het SVS platform heel gemakkelijk kunt supporten. Dat doe je door via onze site te kopen bij onze partners. Dan krijgen wij namelijk een kleine vergoeding. Dat geldt bijvoorbeeld voor de linkjes naar Futurumshop, All4running en Decathlon in dit stuk. Maar bijvoorbeeld ook voor Bol.comDille & Kamille,  Holland & BarrettfonQ en CoolBlue. Meer hierover lees je op de pagina Support Onze Site. Dankjewel alvast, want van al die kleine beetjes die we zo ontvangen, kunnen wij de site en servers draaiende houden.

 

 

Rose

Editor in chief en founder van Stoere Vrouwen Sporten. Rose schreef voor bladen als Fiets magazine, Grinta!, Fietssport en de Flair, Ze merkte dat ze het aanbod voor actieve vrouwen matig vond. Meestal gaat dat over slank zijn en afvallen. Voor Rose is een actief leven zoveel meer. Daarom begon ze deze site. Samen met haar team is het haar missie om zoveel mogelijk vrouwen te helpen vreugde, balans en activiteit in hun leven te brengen. Rose fietst, rent, kookt, schrijft en geniet.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.