Veel sporters zijn ooit gaan sporten omdat ze iets aan hun lijf wilden doen. Ze wilden fitter worden of hadden misschien wel een beetje overgewicht. De kleding waarin we allemaal begonnen zijn, past voor een groot deel niet meer bij ons. Tijd voor nieuwe leuke outfits, maar welk merk past nu eigenlijk het beste bij je lichaamsvorm? Rose zocht het uit.

Sportkleding wordt gemaakt om de sporter te dienen, ofwel de kleding moet zo zitten dat je er geen last van hebt en je vrij kunt bewegen. Touwtjes horen niet te snijden, shirts horen je armbeweging niet te beperken of te trekken op de rug. En broeken? Broeken horen niet af te zakken.

Tenminste, theoretisch dan, want in de praktijk gaat het heel anders. Ik heb billen namelijk en niet van die platte. Nee ik heb ronde billen, gespierd en naar achter staand. Die heb ik altijd gehad. Toen ik nog modellenwerk deed woog ik zeker 15 a 20 kilo minder dan nu. Mijn confectiemaat was ook een paar maten kleiner, toch had ik altijd een kontje. Die billen horen bij mijn lichaamsvorm en ze zullen er altijd zijn. Het is mijn bouw. Ik ben dol op die billen, ik vind ze mooi, ze zijn van mij, maar soms? Soms zijn ze gewoon echt niet handig. Als ik hardloopkleding koop bijvoorbeeld. Sommige merken zitten mij erg goed en anderen absoluut niet. Dan zit ik de hele tijd te sjorren aan een broek die niet lekker bij mijn kont zit. Of ik heb een shirtje wat boven mijn bil blijft hangen. Is dat shirt wat strak? Dan kruipt hij ook nog op.

Eerst dacht ik dat het kwam omdat ik niet zo’n marathonlijf had, ik was immers een fietser op hardloopschoenen, misschien had ik grote wielerspieren. Toen dacht ik dat het was doordat die kleding gewoon niet klopte, maar dat was ook vreemd, want hoe hadden die merken anders zo groot kunnen worden. Toen keek ik in mijn trainingsgroep een beetje om mij heen en ontdekte ik dat ik niet de enige vrouw ben waarbij sportkleding net niet goed zit. Er zijn zoveel verschillende soorten vrouwen en we zijn stuk voor stuk anders gebouwd. Hierdoor lopen we tegen verschillende problemen aan en loopt een deel van ons er belabberd bij.

 

Verschillende lichaamsvormen

Een kort onderzoek liet mij zien dat Aziatische merken zoals Asics en Pearl Izumi wat moeilijker zaten bij mij en dat juist de Europese merken zoals Adidas bij een wat smallere vrouw weer geen succes waren. ‘Zou het dan zijn dat je per lichaamsvorm of type een ideaal merk hebt?’ vroeg ik me af en sleurde drie vrouwen mee naar alle sportwinkels bij me in de buurt.

Mijn vrouwen waren allemaal verschillend gebouwd: er was een peer, een appel de bonestaak en ik met mijn kleingeborste zandloper. De appel heeft dunnere benen en een wat vollere buik en borsten. De peer is smal op de schouders, heeft kleine borsten en brede heupen. De bonestaak spreekt voor zich, zij is lang en dun. En de zandloper heeft vaak een smalle taille, vollere heupen en s in tegenstelling tot de peer ook bij de schouders weer breed. Dit is klassiek gezien het ultieme figuur, maar tegenwoordig neemt de bonestaak het schoonheidsideaal over.
Al deze lichaamstypen lopen tegen verschillende problemen aan. Zo heeft de appel vaak dat een broek niet blijft zitten of dat het touwtje in haar buik snijdt. De peer en de zandloper merken vaak dat een broek die goed zit op de heupen te wijd zit in de taille. De bonestaak heeft meestal last van kleding die te kort is bij haar smalle lijf of dat de vrouwelijke vormen die in sommige kleding zit, helemaal niet gevuld wordt.
Sportshirts zijn soms ook maar moeilijke dingen, zo heeft de peer er last van dat het wijd op de schouders zit en strak bij de heup en eindigt de appel vaak in een lomp groot shirt wat een beetje op een tent lijkt. Ik heb er vaak last van dat shirts te strak zitten bij mijn schouders en rug en wijd bij mijn taille.

 

De merken

In de winkels waar we gepast hebben kwamen we de volgende merken tegen: Asics, Adidas, Craft, Pearl Izumi, Nike, Odlo, Saucony en Mizuno. Opvallend was dat Nike bij iedereen wel redelijk zat. Dit Amerikaanse merk zal net wat meer voor de Westerse vrouw ontwerpen vermoed ik. De tights van Nike zaten vooral mij erg goed. Netjes over mijn kont, fijn in de taille en de juiste lengte bij mijn benen. Bij de bonestaak waren ze wat aan de korte kant.
Asics, Mizuno en Pearl Izumi deden het vooral goed bij de bonestaak. Ik kan van die merken wel een shirtje aan, maar dan wel bij voorkeur eentje zonder mouwen. Onze peer had bij bijna elk merk last met het shirt, het deed een beetje sneu aan: leeg op de schouders en bij de borsten en te strak bij de taille en heup. De tights van Saucony deden het erg goed, iets in de pasvorm van dit merk zorgt er voor dat de broeken bij iedereen wel zitten.
Opvallend waren Craft en Odlo, zowel de appel als de peer trokken bij de meeste kleding aan het korte eind. Het zat allemaal wel, maar net niet. Hierdoor leken ze een beetje onsportief, de kleding benadrukte de verkeerde punten van hun lichamen. Maar toen onze peer kleding van Odlo aantrok zat alles perfect, ineens viel het op dat ze best wel lang was en mooie sterke benen had. Ineens had ze kleding die goed op de schouder én in de taile zat. Onze appel overkwam iets soortgelijks, maar dan in de kleding van Craft, dit merk liet zien wat een mooie afgetrainde benen ze had en de belijning van het shirt was zo dat het haar borsten en taille optisch afgetrainder deed lijken. De kleding sloot overal mooi aan zonder strak te zitten en ineens stond er voor ons de atleet die meerdere keren per week langer dan een uur rent. Dat was zo mooi om te zien!

De conclusie is dus simpel: verschillende merken, verschillende vrouwen. Hoewel je meestal de wat rechtere types in hardloopbladen ziet, is er toch voor elke bouw wel kleding te vinden. Door het merk te kiezen wat bij je past, zie je er mooier en sportiever uit. Dat is fijn.

 

Welk merk hardloopkleding bij wel lichaamstype?

Lichaamstype Appel

Smalle armen en benen, voller bij de taille en borsten.
Broeken zakken vaak af of snijden in de buik, shirts die om de borsten passen ogen een beetje als een tent. Vooral de wat kortere appel lijkt op twee dunne stokjes in een t-shirt tent.

Craft is het merk voor de appel, andere merken doen het ook wel hoor, maar net iets minder. Craft zit perfect. De tights zijn erg atletisch en de brede band bij de broek zit lekker in de taille. De wat meer ‘vierkante’ snit van jasjes valt goed om het bovenlijf. Over algemeen is de kleding van Craft wat rustig. Geen schreeuwerige shirts of felgekleurde jasjes.
Iets wat erg goed werkt voor de appel is pronken met die benen. Een felgekleurde tight doet het goed, zo leg je het accent op het meest atletische deel van je lijf. Een goede sport-bh is ook erg belangrijk, veel merken duwen je borsten helemaal plat. Dat ziet er niet uit. Wij vinden de BH’s van Panache erg mooi, niet alleen geven die goede steun, ze zorgen er ook voor dat je borsten er mooi uitzien en dat kleedt net wat beter af.

 

Lichaamstype Bonestaak

Het rechte smalle figuur. Lange armen en benen, smalle heupen en schouders.
De Bonestaak past redelijk veel, maar loopt er wel vaak tegen aan dat kleding te kort of te wijd is. Dit maakt dat ze wat slungelig ogen.

De aziatische merken, zoals Asics, Mizuno en Pearl Izumi zitten goed bij dit lichaamstype. Al kan het bij de wat langere bonestaak snel te kort zijn. De meeste merken hebben een lijn voor hobbysporters en een andere voor atleten. De atletische lijn is voor dit lichaamstype goed geschikt. Op Facebook las ik dat Under Armour ook erg fijn is en sowieso doet Nike het wel goed.

De bonestaak doet er goed aan nauwzittende kleding te dragen, wijde kleding oogt vaak wat rommelig. Een goede sport-BH doet de truc ook. Die van Adidas zit erg mooi, want die lift je borsten net wat meer. Hierdoor ogen ze net wat voller en vrouwelijker, waardoor kleding net wat beter zal staan.

 

Lichaamstype Peer

Smal op de schouder, kleine borsten en breder in de taille en op de heup.
Broeken zitten vaak los in de taille en t-shirts los op de schouder en strak in de taille. Peertjes ogen vaak een beetje sneu en nerderig als hun shirt niet goed zit.

Odlo, Odlo en nog eens Odlo. Dit merk zit echt perfect en de laatste tijd maakt Odlo leuke vrouwelijke kleding met net iets moois bij de mouw of een leuker printje. De kleding van Saucony zit ook erg mooi trouwens, vooral de shirts zijn wat smaller op de schouder.
Voor een peer is het in de zomer handig om shirts zonder mouwen te kiezen, die kunnen dan ook niet te wijd zitten. Let bij tights op dat ze een touwtje hebben, dan kan je die losse taille wat bijstellen.
Net als bij de bonestaak is de Adidas BH heel goed geschikt om het bovenlijf van de peer wat meer oemf te geven. Deze bh lift een beetje en doet je borsten een beetje voller ogen. Een shirtje met een lage hals kan er dan voor zorgen dat het accent van je bovenlijf niet op je smalle schouders ligt.

 

Lichaamstype Zandloper

Breed op de heup, smal in de taille en dan weer breed op de schouder, vaak met vollere borsten.

De zandloper oogt snel wat dikker dan ze is. Kleding die goed zit op de schouder en heup zit wijd in de taille. Veel broeken zitten slecht om haar vollere billen.

De zandloper moet de broeken van Nike en Saucony hebben. Shirts van Adidas zitten ook goed.
Van andere merken is het fijn om de atletische lijn te laten liggen, die zullen wat strak op de schouder en heup zitten. Van de Aziatische merken kan de zandloper haar broeken beter een maat groter nemen. In de zomer doen korte wijde broekjes en shirts zonder mouwen het goed.

Van de Stoere Vrouwen Sporten kleding kan ik het beste het mouwloze shirtje nemen, al zit het T-shirt me ook erg fijn, vooral op dagen waarop ik niet heel afgekleed erbij wil lopen… je weet wel. Een leuke stylingtruc voor de zandloper is een kort geknipt shirt. Ik doe dat graag, dan draag ik een strakke tight en strak hemdje. Daarover doe ik dan een kort geknipt shirt wat wijd zit, dat staat een beetje jaren ’80 en legt het accent op mijn taille.

Omdat we niet alle merken hebben kunnen testen, vinden we het fijn als we van jullie ook tips krijgen, wat is jouw lichaamsvorm en welk merk zit echt mooi bij je? Vertel het ons, dan verwerken wij het in onze lijst.

Wist je trouwens dat als je via de linkjes op onze site koopt, we daar bij veel winkels een kleine vergoeding voor krijgen? Daar houden wij de site van draaiende. Meer hierover lees je op de pagina Support Onze Site. Dankjewel alvast, alle kleine beetje helpen ons echt!

banner svs shop

 

Rose

Editor in chief en founder van Stoere Vrouwen Sporten. Rose schreef voor bladen als Fiets magazine, Grinta!, Fietssport en de Flair, Ze merkte dat ze het aanbod voor actieve vrouwen matig vond. Meestal gaat dat over slank zijn en afvallen. Voor Rose is een actief leven zoveel meer. Daarom begon ze deze site. Samen met haar team is het haar missie om zoveel mogelijk vrouwen te helpen vreugde, balans en activiteit in hun leven te brengen. Rose fietst, rent, kookt, schrijft en geniet.

10 Comments
 1. Ik (zandloper) zweer bij mouwoze tops van H&M, t-shirts van Adidas Nike of Puma, shorts en tights van Lululemon. Die laatste maakt overigens de allermooiste sportkleding ever! Het is een investering maar het is het echt waard!

 2. Ik, als mede-bonenstaak, kan ook goed slagen in de kleding van Newline. Dit Deense merk past goed op de gemiddelde Nederlandse lijven, lang en met de verschillende lijnen die ze hebben is er vaak voor elk wat wils. Het is niet heel makkelijk te krijgen in de fysieke winkels, maar zeker het proberen waard. En.. Voor de bonenstaken met echt lange benen; Nike heeft een aantal standaardtights in lengtematen, zowel voor dames als heren.

 3. Ik ben een appelloper, of een zandappel. Denk ik. Schouders net zo breed als heupen , duidelijke taille (ein-de-lijk) maar wel een buik. Kleren lopen blijft lastig, maar wel leuk 🙂
  Mijn man zei laatst “Hé ga nog eens zo staan zoals je stond? Wow. Een zandloper.” Yay!

  1. Dan doen de wat wijder uitlopende hemdjes het vast goed bij je, toch? Die mooie schouders laten zien, maar niet te strak op de buik

   1. Klopt, klein beetje a-lijn maar wél een beetje aansluitend/stretch, anders valt de stof vanaf “de meisjes” recht naar beneden, lijkt t nog een tent :-\

 4. Erg leuk om te lezen! val zelf onder de peren 😉
  Alleen mis ik een merk….Purelime!
  Scandinavisch top merk en juist alleen voor de vrouwen.
  Ik was direct fan, bij het kopen van de sportbh.
  Daarna bleek dit merk nog veel meer te hebben!!! Joehoe!
  Uiteindelijk ben ik zelf een bedrijfje begonnen (www.emmsports.nl) om dit mooie merk te promoten in mijn regio.
  Ja, zoooo fan ben ik. Heeft ook plus size in het assortiment.

 5. Ik denk dat ik een zandloper figuur heb, loop op dit moment niet meer zo veel, ben hooked aan crossfit. Reebok en Under Armour zitten erg lekker. Ook de tights van H&M zitten goed en blijven op hun plaats tijdens het squatten 😉 . Blijft een beetje zoeken; de ene keer is het Het ene merk, de andere keer iets anders…

 6. Ik ben de laatste weken een beetje aan het experimenteren met leggings. Een vet leuke gevonden op internet, niet te duur, bestellen! Ga ik ermee lopen, kan dat ding dus niet overweg met mijn buik. Bij de eerste paar stappen merkte ik al dat het iets afzakte, nog wat verder floepte de rand ineens over mijn vetrol (geen zelfmedelijden, dat ding zit er nou eenmaal) en toen had hij momentum. Nog geen drie stappen verder had ik die legging bijna op mijn knieën hangen! Nou ben ik best tevreden over mijn kont, maar om dat ding nou aan iedereen te laten zien….

  Lang verhaal kort: bedankt voor de handige tips. Ik ren naar de winkel! Maar niet in díe legging.

 7. Voor de vollere vrouw die niet van afzak broeken houd, de onedersuit van just curves. Is even een investering (verzendkosten, invoerrechten enz) maar ideaal. Een broek met ingebouwde bretels zo dat je nooit meer hoeft te hijsen. En de nieuwe lijn is nog eens super leuk ook.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.