Hardlopen met Runkeeper

Runkeeper for dummies, is dat boek al geschreven? Niet nodig, Runkeeper is namelijk een fijne, makkelijke hardloop-app die als je weet wat en hoe enorm bijdraagt aan je training en loopplezier.

Wat is een goede hardloop-app? Hoe kan ik mijn training op mijn telefoon zetten? Ik wil graga mijn training registeren en delen, hoe doen jullie dat? Zomaar een kleine selectie van de de vele vragen die wij voorbij zien komen over hardlopen. Zelf lopen wij met speciale sporthorloges die snelheid, afstand, hartslag en de route registreren, maar er zijn ook veel lopers die hun telefoon bij zich dragen. Voor hen is een hardloop-app een hele goede optie. Er zijn veel verschillende apps zoals Endomondo, Fundrunner, Runkeeper, Strava en Looptijden.

Al die apps hebben elk hun eigen unieke mogelijkheden en voordelen die wij stap voor stap voor je zullen uitvogelen. We beginnen bij Runkeeper, dat is de app waar Rose mee liep toen ze net begon met hardlopen en ook nu gebruikt ze hem nog wel eens. Als ze training geeft bijvoorbeeld.

 

Sporten met Runkeeper

Voor mij is Runkeeper één van de fijnste apps. Waarom? Waarschijnlijk omdat het de eerste app was waarmee ik ging lopen. Toen ik net begon met hardlopen had ik nog geen idee van afstand en snelheid. Ik was net gestopt met racefietsen en had echt een onrealistisch beeld van snelheden. Runkeeper meet snelheid en afstand, maar maakt ook een kaartje. Dit kan je zien in de app, maar ook op het internet. Extra bonus is dat je die training kan delen op socialmedia. Inclusief de foto’s die je onderweg maakte.

Door mijn training achteraf op facebook te delen kreeg ik tips van meer ervaren lopers en hoorde ik dat ik echt wat rustiger moest doen. Dit brengt me bij de voordelen van Runkeeper. Deze app doet wat hij hoort te doen: meten hoe snel ik loop over welke afstand en dit zichtbaar maken met een route kaartje. Dit kaartje motiveerde mij enorm in het begin. Ik vond het heel gaaf om achteraf te zien waar ik gelopen had. Vooral toen ik net wat verder ging en langs de grenzen van de stad ging trainen. Het Runkeeperkaartje was een soort overzicht van mijn veroveringen. Ik had ineens allemaal bewijsjes van waar ik gelopen had. Een leuke extra is dat je meerdere sportprofielen kunt kiezen. Runkeeper is ook voor fietsen, zwemmen, wandelen, mountainbiken en zelfs indoortrainingen.

 

Trainingsschema in je hardloop-app

Tegenwoordig is dat wel anders, die kaartjes boeien me niet meer zo. Niet zo gek, want ik loop al weer een tijdje. Daarbij richt ik me nu op de korte afstand en loop ik stukjes van 150 of 100 meter op de baan. Niet zo’n spannend plaatje dus. Toch gebruik ik Runkeeper nog regelmatig, maar dan vooral als ik training geef. Het leuke van Runkeeper is dat je mensen kunt taggen, zodoende kan ik mijn lopers een kaartje geven als ze willen. Maar een stuk belangrijker is dat ik mijn training er vooraf in kan zetten. Zo deden we afgelopen donderdag een training waarbij we rustig begonnen. Na een kilometer versnelden we iets en dat deden we vanaf dat moment bij elke kilometer. Als trainer was ik bezig met training geven. Dat houdt in dat ik aanwijzingen geef en ervoor zorg dat mijn loopsters het volhielden. Runkeeper hield voor mij bij hoe ver we waren en omdat ik de training vooraf had ingevoerd, vertelde Runkeeper me ook wanneer het tijd was weer iets te versnellen.

Als beginnend hardloper kan je in Runkeeper ook schema’s vinden. Dan geeft je telefoon tijdens je training aan wat je moet doen. Zo hoef je tijdens je minutenblokjes alleen maar op je ademhaling en techniek te letten. En sla je een keer over? Dan begint je telefoon vanzelf te vragen waar je blijft.
Ben je al wat verder en wil je tien kilometer lopen? Ook daarvoor staan er schema’s in de app. Neem je een upgrade op de gratis app? Dan kan je een persoonlijk plan maken. Je voert dan je doelen en gegevens in en de app komt met een schema.

 

Runkeeper opties

Route – je eigen routes opslaan in Runkeeper. Extra handig om vorderingen bij te houden, zo kan je eens in de maand een speciale route lopen en zien of je sneller geworden bent of dat het makkelijker gaat. Runkeeper heeft zelfs een speciale instelling zodat de voorgaande keren vergeleken worden.

Live Track – met deze optie kunnen je vrienden je live volgen als je aan het trainen bent. Tijdens je vaste rondje in e buurt misschien niet zo boeiend, maar als je een trail in het buitenland loopt of voor je eerste wedstrijdje gaat is het ineens erg leuk. Deze optie is helaas alleen beschikbaar voor Runkeeper Go leden.

Music – als het goed is staat er muziek op je telefoon. Als je gaat lopen met Runkeeper kan je kiezen voor muziek. Je Spotify of iTunes kunnen gekoppeld worden aan je app zodat je nog steeds je schema of snelheid hoort en toch naar muziek kunt luisteren. Runkeeper heeft ook Runkeeper DJ, deze optie matched de muziek bij je tempo. Ofwel een playlist die past bij wat je doet.

Personal Records – de eerste keer dat je een bepaalde afstand haalt of die ene snelheid? Runkeeper slaat het op als Milestone en houdt zo je vorderingen bij. Zo weet je wat je doet en waar je staat, maar vooral motiveert het in het begin om door te gaan.

Events – extra gaaf als je traint voor een wedstrijd. Gebruikers kunnen de evenementen waar ze aan meedoen op Runkeeper zetten. Iedereen die er aan meedoet kan dat event aanvinken. En op de dag zelf is Runkeeper bij je en registreert je race niet als trainingsrondje maar als het event. Leuk als je er met een groepje naartoe gaat. Zoek je een leuk event in de buurt? Dan kan je deze optie ook gebruiken. Runkeeper laat alle events zien.

 

Hardlooparmband

We schreven ook al een keer een stukje over hardloopbroeken en hun zakjes. Niet elke broek heeft een vakje voor je telefoon. Iets om op te letten als je een nieuwe tight koopt. Vooral met de iPhone 6 die is een stuk groter dan de oude en past zodoende niet in elke broek.

Een andere optie is zo’n armband waar je telefoon in past: een smartphonehouder. Deze zijn zo gemaakt dat ze om je bovenarm passen. Met klitteband kan je hem groter of kleiner maken. Je kan ze kopen bij de Hema, maar daar heb ik eigenlijk nog nooit goede geluiden over gehoord. De meeste hardloopspeciaalzaken verkopen die van Nathan. Dit merk is één van mijn favorieten voor hardloopassecoires, de meeste producten van Nathan zijn zo gemaakt dat ze extra reflecterend zijn. Onder de gekleurde buitenlaag zit een laag reflectie die als het licht erop schijnt er zo doorheen komt. Hierdoor ben je en zichtbaar én ziet je Nathan product er mooi uit. De telefoonhouder van Nathan is ook vernuftig gemaakt, je kan je telefoon namelijk nog goed bedienen. Wel zijn de banden van Nathan wat duurder en kan je ook simpelere modellen kopen, zoals de smartphone armband van ASICS bijvoorbeeld.

 

GPS bereik op hardloop-apps

Telefoons hebben een minder goede GPS dan horloges, hierdoor pakken ze niet altijd het signaal. Je zal dan iets langer moeten wachten of – nog erger – je krijgt een heel gek kaartje. Ik had daar veel last van toen ik nog in Amsterdam woonde. Waarschijnlijk doordat er daar veel meer signalen in de lucht hangen. Dit verstoorde signaal zorgde er soms voor dat ik hele gekke afstanden of snelheden kreeg. Daarom ben ik uiteindelijke overgestapt op een horloge. Nu ik in Deventer woon en train op boerenwegen, heb ik er veel minder last van. Ik denk ook dat de telefoons de laatste jaren steeds beter worden en zodoende het signaal goed ontvangen. Heb je slecht bereik? Probeer eens de telefoon van een vriendin om te zien of het verschil maakt. Blijf je slecht bereik houden? Ik ben op dit moment een artikel aan het schrijven over verschillende sporthorloges, dus eh…. stay tuned! En lees tot die tijd even waarom Rhodé zo verzot is op haar TomTom Cardio sporthorloge.
Hardloopaanbiedingen.nl | hardloopaccessoires

Rose

Editor in chief en founder van Stoere Vrouwen Sporten. Rose schreef voor bladen als Fiets magazine, Grinta!, Fietssport en de Flair, Ze merkte dat ze het aanbod voor actieve vrouwen matig vond. Meestal gaat dat over slank zijn en afvallen. Voor Rose is een actief leven zoveel meer. Daarom begon ze deze site. Samen met haar team is het haar missie om zoveel mogelijk vrouwen te helpen vreugde, balans en activiteit in hun leven te brengen. Rose fietst, rent, kookt, schrijft en geniet.

3 Comments
  1. Voor iOS is er een betere app te krijgen: iSmoothRun (geschikt voor zowel hardlopers als fietsers). Hiermee kan je je eigen interval trainingen maken. Daarnaast exporteert iSmoothRun je workouts naar oa RunKeeper en Strava mocht je dat willen. Ik gebruik deze app al enkele jaren. Aanrader!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.