hardlopersontbijt

“Zeg, wat kan ik nou het beste eten voordat ik ga hardlopen?” is een vraag die ik maar al te vaak krijg. Van de vrouwen die ik train, maar ook van lezers van onze site. Wat je eet voor het sporten is heel persoonlijk, maar voor onze serie over beginnen met hardlopen is het ene goede vraag om een keer te beantwoorden.

De beginnende hardlopers die sinds een paar weken in heel het land meedoen met de Start to Run lessen die de atletiekunie in 140 verschillende plaatsen in het land organiseert hebben nu al heel wat training in de benen. Naast de wekelijkse trainingen met de groep, gaan ze zelfstandig – met een schema – nog twee keer in de week rennen. Voor of na hun werk bijvoorbeeld. En waarschijnlijk merken ze – net als veel andere sporters – dat planning enorm belangrijk is. Wil je voor je werk? Dan moet je eerder opstaan en wil je na je werk? Doe je dat dan voor of na het eten. En dan… hoe lang na het eten kan je trainen? Of zou je anders moeten eten voorafgaand aan het hardlopen.

En dat zijn vragen waar niet alleen beginnende lopers mee worstelen. Bij elke loopgroep hoor je het wel tijdens de training: “Oei ik had toch iets anders moeten eten.” of “Eww voortaan eet ik wel na mijn training.” want hardlopen op een volle maag? Dat is nog best lastig. Daarom is het goed te weten dat je het beste al een uur voordat je gaat trainen eten kan. En dat een lichte maaltijd voldoende is. En vooral dat vet eten lastiger verteert en langer op de maag blijft waardoor je geheid last krijgt tijdens het lopen.

Wat ik heel fijn vind om te eten voordat ik ‘s avonds ga trainen is een boterham of een Turkse Pizza. Die is snel weg maar voedt me wel. Eet ik zwaarder? Dan ben ik de hele training boeren aan het laten. Kom ik thuis van mijn avondtraining? Dan eet ik graag nog wat soep. Maar dan wel een goede soep, die ik die middag al gemaakt heb met lekker vele verse groente en echte bouillon.

Omdat ik mijn eigen werktijden bepaal wil ik ook nog wel eens tussen de middag warm eten zodat ik rondom mijn training voor lichte voeding kan gaan. Toen ik nog een kantoorbaan had en aan tijden vastzat, nam ik een hele uitgebreide lunch mee. Met brod, avocado, tomaat, humus, kiemen dat soort dingen en dan at ik me tussen de middag royaal vol en rond een uur of vier weer. Dan had ik een goede basis om direct na mijn werk te gaan trainen.

Nu ik op zaterdagochtend training geef – en oh ik vind sporten in de ochtend vreselijk – ontbijt ik op zaterdag met een latte en een croissant. Dat ligt bij mij het beste op de maag. En ik eet die croissant serieus op terwijl ik richting de training ren. Op de één of andere manier kan ik dat goed hebben. Maar dat is wel iets wat ik doe na jaren sport ervaring. Toen ik begon met fietsen had ik de neiging nog om op een sportdag, als ik een toertocht ging rijden bijvoorbeeld, zwaar en veel te ontbijten. Zo zou ik genoeg voeding hebben voor mijn inspanning. Inmiddels weet ik beter. Je lichaam is ergens aan gewend. Als je zes dagen per week op een bepaalde tijd ontbijt met bepaalde producten? Dan doe je er goed aan om op je sportieve dag hetzelfde te eten. En aangezien de Start to Run cursus pas om half tien begint, heb je genoeg tijd om dat te doen.

Het hardlopers kookboek is een goede tip. Daarin staan allemaal weetjes en recepten speciaal voor hardlopers. Voeding voor energie, voeding voor herstel en ook hele lekkere gezonde tussendoortjes en maaltijden. Eigenlijk een musthave voor elke loper die van lekker eten houdt.

En kan je nog wel wat ontbijtspiratie gebruiken? Wij hebben veel lekkere ontbijtjes op de site staan.

Liefs Rose

Rose

Editor in chief en founder van Stoere Vrouwen Sporten. Rose schreef voor bladen als Fiets magazine, Grinta!, Fietssport en de Flair, Ze merkte dat ze het aanbod voor actieve vrouwen matig vond. Meestal gaat dat over slank zijn en afvallen. Voor Rose is een actief leven zoveel meer. Daarom begon ze deze site. Samen met haar team is het haar missie om zoveel mogelijk vrouwen te helpen vreugde, balans en activiteit in hun leven te brengen. Rose fietst, rent, kookt, schrijft en geniet.

1 Comment
 1. Na inderdaad een aantal nare ervaringen met hardlopen waar eten de schuldige van was, ben ik na een jaar op het volgende uitgekomen wat voor mij goed werkt:

  Als ik ‘s ochtends ga lopen:
  – half uurtje lopen: 1 banaan (of nix)
  – 1-1,5 uur lopen: m’n standaard ontbijt: havermoutpap (gemaakt met oatly haverdrank choco) en een banaan

  Als ik ‘s avonds ga lopen:
  – direct na het werk: banaan 🙂
  – later op de avond: dan eet ik als ik thuiskom van het werk 2 boterhammen met pindakaas oid en na het lopen nog een salade of soep oid.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.