hardloopfoto natuurroute ondergaande zon

Wil je ook lekker sporten in de bossen, maar ken je de mooie hardlooproutes in de natuur niet? Kies toch een keer wat anders dan je vaste rondje. Met onze tips om de mooiste natuurlijke hardlooproutes in heel Nederland te ontdekken bijvoorbeeld.

Vorige week zijn Astrid, Wieke, Kirsten en ik naar het bos gegaan. We wilden wat foto’s maken voor de site, maar ook een stukje lekker hardlopen. Voor mij en Astrid vaste prik, we nemen meestal de hond mee en lopen daar ons stukje. Even weg, de natuur in en genieten van hardlopen. Niets is zo mooi als het bos en hardlopen in de natuur van ons prachtige land.

 

Mooie hardlooproutes in de natuur

Verandering van omgeving doet lopen. Daarom is het leuk om zo nu en dan een totaal andere omgeving op te zoeken. Als hardloper zijn we snel geneigd om steeds dezelfde rondjes te lopen. Maar zelfs als we wel afwisselen zijn we beperkt door de kilometers van ons loopje. Woon je midden in de stad en is 10km je duurloop, dan ren je een stedelijk rondje. En woon je zoals ik op de rand van de stad? Dan is je loopje altijd door hetzelfde weiland.

Tijd om nieuwe rondjes en routes te lopen. Natuurlijke hardlooproutes bijvoorbeeld. Vooral het bos vind ik een hele fijne plek. Elk stukje is anders en door de afwisseling en mooie omgeving ben ik me nauwelijks bewust van mijn snelheid of de afstand.

Ik ga graag naar het bos van de Holterberg of dat van Diepenveen. Toch is zomaar een rondje ergens lopen niet de beste optie. Als ik de omgeving niet ken, weet ik ook niet waar ik heen moet gaan. Daarom kies ik graag voor bestaande rondjes voor wandelaars.

In het bos maar ook in de duinen zijn er vaak verschillende routes met allemaal een eigen lengte. Paaltjes met een kleur geven de route aan waardoor je ze makkelijk kunt volgen. Sommige routes zijn niet zo lang, dus dan kan je er wel een paar aan elkaar lopen. En deze routes kan je in elke streek en provincie vinden. Op de site van Natuurmonumenten staat een overzicht van wandel- en hardlooproutes in de natuur per provincie. (lees verder onder afbeelding)

hardlopende vrouw op route in de natuur

Trailen: de meest uitdagende en natuurlijke hardlooproutes

De meeste routes in de bossen zijn gemaakt voor wandelaars. Ondanks dat ze in het bos liggen, zijn ze vlak en makkelijk begaanbaar. De ondergrond is zachter en de omgeving is mooi. Maar voor sommige hardlopers is dat te saai, zij willen meer uitdaging. Een route met klimmetjes, boomwortels, afdalingen en wisselende ondergrond.

Nu zou de makkelijkste optie een mountainbikeroute zijn. Die hebben precies die ingrediënten die je run spannend maken. En hoewel ik me er soms ook wel schuldig aan maak horen wij hardlopers daar niet te zijn. Om de simpele reden dat het niet een hardlopersroute is. Mountainbikeroutes zijn speciaal voor fietsers gemaakt en het is gevaarlijk om daar over te gaan rennen. Een fietser kan hard tegen je aan rijden of door het plotselinge remmen vallen.

Gelukkig zijn er met de groei van trailrunning steeds meer mooie routes voor deze discipline in de hardloopsport. Net als de gewone hardlooproutes heeft Natuurmonumenten ook een overzicht met een paar gave trails. (lees verder onder afbeelding)

vrouw loopt hard in de natuur

Het hardloopshirt wat Rose draagt vind je in onze shop

Georganiseerde loopjes en vaste hardlooproutes in de natuur

Naast de vele hardloopevents in de grote steden met routes over de weg zijn er ook steeds meer loopjes in de natuur. In het Nationale Park van Drenthe zijn er meerdere runs die je leuk kunt inplannen tijdens een paar dagen weg. In Drenthe heb je prachtige natuur en veel uitdagende routes. Denk aan modder, plassen, zand, klimmetjes, smalle paadjes, scherpe bochten en natuurlijk een mooi uitzicht. Een aantal georganiseerde loopjes door dat gebied zijn de Hunebedloop, MCD-run, Kolonieloop en de Drents Friese Wold Marathon.

 

Vaste hardlooproutes in Limburg

In Limburg hoef je niet te wachten tot er een loopje wordt georganiseerd. Daar hebben ze meerdere vaste trilroutes die je het hele jaar kunt doen. En niet alle routes staan stijf van de heuvels en zware klimt. Een aantal routes zijn vlak. De routes van het ‘Bemels Beste Boeren Bergloop-parcours’ en het joggingparcours in het Vijlenerbos zijn permanent bewegwijzerd.

Het mooie aan Limburg is dat je echt even weg bent. Het landschap is zo anders dan de rest van Nederland, dat een weekendje in een hotel of B&B gecombineerd met het hardlopen van een mooie natuurroute echt een kleine vakantie is. (lees verder onder afbeelding)

 

Astrid en ik hebben ons ooit voorgenomen om het Pieterpad hardlopend af te leggen. Dit pad is opgedeeld in meerdere etappes en je kan elke keer een stukje doen. In het weekend bijvoorbeeld, door met de trein naar de route toe te reizen. Maar je kan er ook een vakantie van maken. Dat je een week ergens logeert en dan de delen van de route doet die er in de buurt liggen. Onze eerste poging is overigens royaal mislukt. Er ontbrak een bordje en we liepen verkeerd. Daarom helpt het om de route alvast in een horloge of app bij je te hebben.

Wat zijn jouw mooie hardlooproutes in de natuur? Heb je een tip voor andere vrouwen om ergens een keer te gaan lopen?

En wat er nou mis ging tijdens onze eerste etappe van het Pieterpad? Nou, lees maar

Oh en wil je graag een keer met ons hardlopen in de natuur? We organiseren regelmatig weekenden in de bossen. Like onze Facebookpagina om daarvan op de hoogte te worden gehouden.

Hardlooparmbandje Love to Run

 

 

 

 

 

 

Rose

Editor in chief en founder van Stoere Vrouwen Sporten. Rose schreef voor bladen als Fiets magazine, Grinta!, Fietssport en de Flair, Ze merkte dat ze het aanbod voor actieve vrouwen matig vond. Meestal gaat dat over slank zijn en afvallen. Voor Rose is een actief leven zoveel meer. Daarom begon ze deze site. Samen met haar team is het haar missie om zoveel mogelijk vrouwen te helpen vreugde, balans en activiteit in hun leven te brengen. Rose fietst, rent, kookt, schrijft en geniet.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.