winterlandschap inspiratie voor hardlopen in de winter

Train je voor de marathon van Rotterdam? Of ga je een paar mooie winterse trails lopen? Dan ben je nu vast al flink aan het trainen. Onze tip: als je sport in de winter, vergeet dan niet te drinken.

Als je sport, verlies je vocht. Afhankelijk van het weer en je inspanning kan het oplopen tot wel 2 liter. Dit vocht verlies je door te zweten, maar ook door je ademhaling. En hoewel je in de meeste gevallen gewoon een beetje water kan drinken om het aan te vullen, verlies je met dat vocht ook de mineralen die je lichaam juist nodig heeft. Dit veroorzaakt kramp en kan zelfs schadelijk zijn voor je gezondheid.

 

Koude lucht is droge lucht

Zodra de zomer begint, weten we het wel, we moeten genoeg drinken. De blogs en bladen staan er vol van. Drinksystemen gaan in de aanbieding en tijdens runs zie je lopers met zon rugzak of een bidonnetje in de hand.

Maar nu dan, als het kouder is? Wat veel lopers niet weten is dat we juist met vrieskou goed moeten drinken. Dat soort koude vrieslucht is vaak heel droog. Dus terwijl we het nauwelijks merken, omdat we een stuk minder zweten dan in de zomer, verliezen we juist in de vrieskou vocht. En vullen we het – omdat je in de kou minder snel een droge mond ervaart – waarschijnlijk veel te weinig aan.

 

Hoeveel moet je drinken tijdens het hardlopen?

Bij trainingen tot ongeveer 10 kilometer is het niet nodig extra drinken mee te nemen. De kans op uitdroging is dan erg klein. Drink een half uur voor vertrek wat en als je thuis komt weer. Loop je langere afstanden? Dan is het – ook in de winter – zaak om wat mee te nemen. Je kan jezelf aanleren om elk kwartier een slokje te nemen. Loop je echt lange afstanden? Dan doe je er goed aan om naast water ook iets mee te nemen om je mineralen (elektrolyten heten ze) aan te vullen. Heb je twee flesjes aan drinkgordel? Dan kan je om en om een slokje nemen.

 

Drinksystemen voor hardlopers

Nu je weet dat je ook in de winter water mee moet hebben, is het zaak je materiaal op orde te krijgen. Wij hebben een paar mooie drinksystemen voor je op een rij gezet. Met een paar die er helemaal op ingericht zijn om zowel water als sportdrank mee te nemen. 

 

Drinkrugzak van Kalenji
Drinkrugzak van Kalenji, met een waterzak van 1 liter. De rugzak heeft op de achterrug een vak voor de waterzak en een totaalinhoud van 5 liter. Te koop bij Decathlon voor €17,99

 

Een simpele heupband, met twee bidons, een opbergvak voor bijv. je telefoon, en lusjes waar je een startnummer of gelletjes in vast kunt knopen. Je koopt deze heupband voor €32,- bij Futurumshop

 

De Salomon trail 10l rugzak koop je voor €46,- bij Wiggle. Het is de bestverkochte rugzak van Salomon, die zorgt voor een gelijkmatige gewichtsverdeling. Met twee zijvakken, verstelbare schouderbanden en maar 294 gr.

 

In samenwerking met topsporters is deze drinrugzak ontwikkeld. Met ruimte voor twee bidons aan de voorkant (twee flessen worden meegeleverd), en een waterzak op de rug. Lichter en comfortabeler zul je ze niet snel vinden. Het Salomon S-lab Sense 5l drinkvest is nu in de aanbieding voor €134,95 (i,p.v. €149,95)
Deze Nike bidon is zo ontworpen dat hij heerlijk in de hand ligt. Inhoud van 600ml, met een klein zakje om bijvoorbeeld je huissleutel mee te nemen. Nu van €24,95 te koop voor maar €19,96

 

Door bij één van onze partners te kopen. Zoals deze drinksystemen, die je bij Futurumshop, Decathlon, Wiggle en All4Running kunt kopen. Doe je aankoop bij hen, dan krijgen wij een klein percentage van het aankoopbedrag. En van al die kleine beetjes betalen wij het onderhoud van onze website en servers.
Hetzelfde geldt voor winkelen bij Bol.comThe Body Shop, Duursport.nl en de Body & Fit shop.

Lees ook: Lekkerder sporten door een beter herstel of getrainde billen met deze oefeningen. En je spieren herstellen doe je met deze tips voor gezonde spieren.

En voor leuke workouts en trainingstips moet je echt ons youtube kanaal volgen, daar delen we filmpjes die je mee kunt doen.

foto: picjumbo

La Rocha – Crystal Pink sport legging

 

 

Astrid

SVS is voor Astrid de kans om over de dingen die zij belangrijk vindt te vertellen. De sportieve computer nerd ervaart de natuur als haar thuishaven, haar rustpunt. Fietsend door Kenia, zwemmend in een Fjord in Noorwegen. Maar ze staat met haar werk in de IT ook midden in de moderne wereld. Midden in de drukte van deze tijd, het luide roepen van mensen op social media en het uitputten van de aarde door de mens, probeert Astrid haar weg te vinden. Balans te bewaren en kleine manieren te ontdekken om zo mooi mogelijk te leven. Schrijven voor onze site doet ze niet vaak, maar zodra ze het doet is het altijd raak

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.