Met gemak loopt Silvia (54) afstanden verder dan een marathon, en ze traint daarvoor met de discipline van een topsporter. En dat alles met een hart dat het niet goed doet. Meer dan eens raakte ze buiten bewustzijn tijdens het hardlopen. Toch piekert Silvia er niet over om te stoppen met sporten. “Ook als ik niet sport, verslechtert de kwaliteit van mijn hart.”

Heel even leek het erop dat Silvia het hardlopen definitief vaarwel moest zetten. Na een zoveelste uitval eind vorig jaar nam ze afscheid van het hardlopen. Het hart liet haar wéér in de steek, wéér kon ze de medische molen in en wéér was er twijfel over haar gezondheid. “Ik heb toen echt in de overtuiging geleefd dat ik het definitief klaar was met hardlopen. Steeds maar buiten bewustzijn raken, dat is natuurlijk niet zonder risico. Het was heel heftig om te ervaren wat niet hardlopen met me deed, ik kwam erachter dat ik het echt nodig heb om mentaal gezond te blijven. Dus weer in gesprek met de cardioloog en uiteindelijk gekozen om de risico’s maar te accepteren, wetende dat mijn hartkwaal ook zonder hardlopen zal verslechteren.”

>>Met deze apps kan je je hartslag meten als je sport

 

Onwel tijdens een hardloopwedstrijd

Zo’n keuze is niet gebaseerd op een incident. Inmiddels zijn de hartklachten vast onderdeel van haar leven. Alweer tien jaar geleden raakte Silvia voor het eerst buiten westen tijdens het hardlopen. Ook tijdens wedstrijden en ze is ook wel eens gevonden door één van haar jonge kinderen. “Op een gegeven moment hoort het er ook een beetje bij. Dat klinkt misschien gek maar ik zat natuurlijk al in een lang traject met bezoeken aan sportartsen en cardiologen. Onderzoek leverde wel wat dingetjes op, maar het was allemaal net niet heel ernstig. Ook de sportkeuringen die ik heb ondergaan, gaven geen heldere aanknopingspunten. Overtuigende argumenten waarom ik beter niet kon hardlopen, gaven de artsen me niet. En dus liep ik gewoon door.”

>>Dankzij deze methode is mijn hartslag lager

 

Hardlopen met een pacemaker

Inmiddels weet Silvia dat ze een atrioventriculair blok (AV-blok) heeft, een afwijking waardoor de zenuwgeleiding binnen het hart slecht tot geheel afwezig is. Aanvankelijk een eerstegraads blok met vrij onschuldige gevolgen. Sinds bijna vijf jaar is vastgesteld dat het om een derdegraads AV-blok gaat. “Dat kwam aan het licht toen ik een reveal geïmplanteerd kreeg. Met spoed heb ik toen een pacemaker gekregen en sindsdien ben ik onder voortdurende controle bij de cardioloog. Die pacemaker is voorlopig mijn enige hulpmiddel. Een operatie vind ik te ingrijpend en de bijwerkingen van medicatie zijn heftiger dan de oorspronkelijke klachten. Het hardlopen oppakken vond ik spannend, ik gaf mezelf twee maanden proeftijd. Die zijn goed gegaan, want ik loop nog steeds.”

>>Ken jij deze positieve effecten van omega 3 op je gezondheid?

 

hardlopen met hartklachten

 

Ik kan hardlopen met mijn hart

Noem het koppig, ondoordacht en obsessief misschien. Wie gaat er nou hardlopen als je hart elk moment problemen kan veroorzaken? “Ik snap wel dat het zo overkomt, maar het is niet zo zwartwit. Wanneer een arts mij vertelt dat ik beter niet kan hardlopen, dan stel ik vragen om het te begrijpen. Als blijkt dat het alternatief net zo weinig garantie biedt, dan kies ik liever voor mijn mentale gezondheid. In de zes weken die ik eind vorig jaar niet heb hardgelopen, heb ik het heel moeilijk gehad. Alles in mijn leven draaide om hardlopen. Toen dat wegviel, viel alles voor m’n gevoel weg. Op alle fronten werd ik geconfronteerd met dat wat ik graag wilde. De kinderen zijn lid van de atletiekvereniging, mijn man loopt ook hard… Ons hele sociale leven is ingericht op hardlopen.”

>>Bewegen vs. kanker, kan je jezelf beschermen?

 

Vertrouwen in je lichaam

Als moeder van acht kinderen en echtgenoot kan het toch haast niet anders dat de hartziekte van Silvia een enorme impact heeft op het gezin. “Dat is zeker zo, maar ook dat vindt z’n weg wel weer. Natuurlijk moest ik wel weer vertrouwen opbouwen, ik was aan het begin heel angstig en onzeker. Mijn man moest ook wennen, wilde aan het begin ook weten welke route ik nam. Al vrij snel was mijn gezondheid geen bijzonder issue meer in het gezin. Hoe dat komt? Ik denk omdat wij er zelf vrij nuchter onder zijn. De risico’s zijn er, die kunnen we niet beïnvloeden. Wel hebben we invloed op de manier waarop we ermee omgaan. Hardlopen is voor ons allemaal enorm belangrijk. Ik ben inmiddels weer lekker in training en voel me goed. Dat ziet de rest ook en is zeker van positieve invloed.”

>>Lees ook:Waarom wordt het effect van gezond bewegen toch zo onderschat?

 

Samen met je hardlooptrainer

Hoe fijn is het voor Silvia dat ze, met zulke serieuze gezondheidsklachten, altijd kan terugvallen op haar persoonlijke hardlooptrainer. Iemand die niet werkt volgens schema’s maar juist iedere keer opnieuw kijkt naar hoe de atleet ervoor staat. “Voor mij is hij onmisbaar. We werken al heel wat jaren samen en wat ik heel fijn vind, is dat de trainingen qua impact altijd in balans zijn met wat ik aankan. Goed is voor mij niet voldoende, ik wil altijd beter. Mijn trainer weet dat en bouwt de schema’s ook zo, dat er altijd wel een uitdaging voor me inzit. Deze werkwijze is voor mij heel fijn, het zorgt ervoor dat ik niet steeds over mijn grenzen heen ga. Want ik weet heus van mezelf dat ik het liefste altijd heel hard en heel veel wil trainen. Dat is nu eenmaal het aard van het beestje.”

>>Lees het verhaal van Klaartje: “Ik kon nog niet eens hardlopend naar de overkant van de straat”

 

Hardlopen na je 40e

Grappig genoeg zou je niet verwachten dat Silvia pas na haar veertigste is begonnen met hardlopen. Haar kinderen deden ooit mee aan een stadsloop die gelijk viel met een marathon. Vol verbazing zag Silvia het gemêleerde deelnemersveld. “Het was voor mij zo inspirerend om doodnormale mensen een marathon te zien lopen. Dat was het moment waarop ik besloot ook te gaan hardlopen. Eindelijk zag ik ruimte in mijn leven om ook echt te gaan sporten. Werkelijk elk moment greep ik aan om te trainen. Waren de kinderen op de atletiekbaan, dan liep ik mijn rondje daar in de buurt. Gingen we een weekendje weg, dan pakte ik altijd mijn momentje om even te gaan rennen. Ik trainde trouwens niet direct voor de marathon hoor, maar al vrij snel had ik in de gaten dat die lange afstanden me wel lagen.”

>>Word je fit door 10.000 stappen per dag te lopen?

Ultraruns lopen als je hartklachten hebt

Tegenwoordig heeft Silvia haar draai helemaal gevonden in de ultratrail. Mooie lange afstanden door de natuur, het kan gelukkig weer. “Mijn eerste vijfdaagse staat alweer gepland: 275 km en 6400 hoogtemeters. Ik heb weer genoeg vertrouwen dat het kan. Qua duurvermogen is het geen probleem, en die risico’s met mijn hart zijn er ook als ik kortere afstanden loop. Kenmerkend voor ultralopers is dat het allemaal heel relaxed gaat. Dat heeft natuurlijk ook een positieve werking op mijn hartslag. De fysieke belasting is ook heel anders dan wanneer je marathons loopt. Dan gaat het toch al gauw om tempo en sneller willen worden. Bij ons zit de uitdaging veel meer in het parcours dwars door de natuur. Dat is een heel andere manier van je grenzen opzoeken en verleggen.”

>>Dit is hoe hardlopen je gezond houdt in je drukke leven

 

Kan ik blijven hardlopen met mijn hart

Kijkend naar de toekomst realiseert Silvia zich heel goed dat er misschien toch ooit een moment komt dat ze het hardlopen los moet laten. Ze denkt er liever niet over na. “Dat is niet uit ontkenning, ik realiseer het me heel goed. Het heeft nu alleen geen zin om er al mee bezig te zijn. Waar ik dan weer wel over nadenk, is het WK Ultraloop in Kroatië waar ik aan kan meedoen. Ik weet alleen niet of ik het wil. Niet omdat ik het fysiek niet aankan, maar stel dat m’n hart daar weer raar gaat doen. Dan zie ik mezelf niet in een ziekenhuis liggen in een land waar ik de taal niet spreek. In die zin ben ik me zeker wel meer bewust van de randvoorwaarden. In dat opzicht ben ik wel veranderd: het “moeten” is een stuk minder geworden, ik hoef niet meer perse.”

>>Leonie kan nooit meer sporten vanwege hartklachten

 

Het is jouw gezondheid

Nuchter en realistisch, dat zijn toch wel de woorden die Silvia kenmerken. Hoe heftig haar hartklachten ook zijn, ze laat zich niet uit het veld slaan en zoekt altijd naar een manier waarop iets wel werkt. “Zo vond mijn man het niet fijn dat ik m’n mobiel moest thuislaten als ik ging hardlopen. De straling is niet goed voor m’n pacemaker. Natuurlijk snap ik ‘m wel, maar wat heb ik nou aan een mobiele telefoon als ik buiten westen raak en toch niets meer kan? Die simpele houding heb ik ook richting de artsen. Niet omdat ik ze wantrouw, maar wel omdat het om MIJ gaat. En dat is ook iets wat ik andere vrouwen wil meegeven: deel je gedachten en stel je vragen als je met een arts aan tafel zit. Het is jouw gezondheid en daar mag je absoluut heel kritisch op zijn.”

>>Lees op cardiologiecentra.nl over de risicofactoren voor hart- en vaatziekten

mooie custom hardloopshirts

Kirsten Vogd
Kirsten Vogd

Sporten doe je volgens Kirsten niet alleen tijdens dat ene uurtje op zaterdagochtend. Voor haar maakt het deel uit van haar hele leven. Ze begon als blogger voor onze site toen ze nog niets eens zo gek veel sportte. Tegenwoordig maken hardlopen, fietsen, zwemmen en krachttraining standaard deel uit van haar week. Kirsten doet de eindredactie en haar grootste passie is prachtige portretten van stoere vrouwen op papier zetten.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.