Sporten om je hoofd gezond te houden. Dat is niet alleen voor mensen die meedoen met Running Therapy of sport gebruiken om uit een burn out te komen. Rose sprak Leonie die voor haar topfunctie in het internationale bedrijfsleven de wereld over reist en haar hardloopschoenen altijd bij zich heeft.

Een tijdje geleden raakte ik tijdens een diner in gesprek met Leonie. Dat gesprek begon met een grapje en binnen no time hadden we het over onze levens. Dat heb ik vaker, mensen vertellen me veel. Leonie heeft een totaal ander leven dan ik, maar eigenlijk ook weer niet.

Voor haar werk reist ze de wereld over. Soms van congres naar congres met slechts een tussenstop in Amsterdam. Ze rijdt dan snel even naar huis, pakt haar koffer opnieuw in en gaat weer terug naar de luchthaven. Dat is wel wat anders dan ik. Ik zit nu thuis te werken in het t-shirt waarin ik vannacht sliep. In m’n eentje. Lekker schrijven. Toch blijken zij en ik het belangrijkste met elkaar gemeen te hebben: onze behoefte aan sport.

 

“Hardlopen in Sao Paolo of in de zomer in Parijs”

Leonie: “Mijn leven lijkt te bestaan uit Instagrammomenten. Vliegvelden, hotels, diners, prachtige locaties en altijd onderweg. Maar toch is dat niet wat je op mijn timeline ziet. Ik deel bijna dezelfde foto’s als alle andere vrouwen die sporten. Rustige paden, bemodderde schoenen en kaartjes van Runkeeper. Natuurlijk zijn dat kaartjes van steeds weer een andere stad. Ik heb gelopen op de leukste plekken. Central Park, langs de Seine, Ibiza, Singapore en zelfs in Rusland! Want waar ik voor mijn werk ook heen ga, mijn schoenen gaan mee.”

“Ik ben geen goede hardloper. Ik loop een halfuur en op een goede dag schiet ik door naar een uur. Ik ga niet snel en ook niet ver. Maar ik ga wel altijd. Al is het soms wel behelpen hoor. Zoals hardlopen in Sao Paolo of tijdens de zomer in Parijs. Dan ben ik als blonde Hollander niet zo op mijn plek. Het is zo warm! Maar ga ik niet? Dan heb ik er last van. Ik kan het me niet veroorloven niet te sporten.”

 

“Met minder nam ik geen genoegen”

“Na mijn studie ben ik meteen aan de slag gegaan. Ik ben cum laude afgestudeerd en die lijn wilde ik vasthouden. Ik was de jongste manager dit en dat, de eerste die bepaalde targets haalde en de bedenker van een nieuwe manier van werken die ze in het bedrijf waar ik toen werkte tot op de dag van vandaag nog hanteren. Ergens was dat scoren mijn identiteit. Ik wist niet beter dan dat ik voor het beste resultaat ging. Niet om anderen te verslaan of om mezelf op de borst te kloppen en te zeggen dat ik de beste was. Ik deed het omdat ik met minder geen genoegen nam.”

“In diezelfde periode leerde ik een man kennen. Wat ouder dan ik en zeer succesvol. Hij werkte en leefde op dezelfde manier als ik. ‘s Avonds om 1 uur ging zijn computer pas dicht en in de ochtend stond hij voor dag en dauw al op. Dit is trouwens wel waar het verschil tussen hem en mij zat. Hij begon zijn dag altijd met sport. Een uurtje trainen, dan douchen, de deur uit en weer aan het werk. We aten meestal buiten de deur en dan werkten we beide nog tot laat in de avond. De reden waarom hij sportte is dezelfde waarom ik het nu ook doe. Mijn algehele welzijn moet op peil blijven. Juist met het soort leven wat ik heb.”

 

“De levensstijl die mensen zoals ik hebben is niet gezond”

“Mijn motto is niet work hard, play hard. En voor train hard ga ik ook niet, maar tegenover mijn harde werken moet ik mijn hardlopen zetten. Dat algehele welzijn is zo belangrijk. Juist als je, zoals ik, altijd maar werkt en reist, is het nog veel harder nodig. Hoeveel mensen zie je wel niet met overgewicht of hartklachten. Allemaal topfuncties, grote huizen, veel mogelijkheden, maar een lichaam dat op springen staat.”

“Ik zou niet in hun aderen willen kijken. Of in hun hoofden! Die levensstijl die mensen zoals ik hebben is helemaal niet gezond. We werken te veel en te hard. Maar ik zou niet anders kunnen. Ik doe wat ik doe omdat ik het wil. En om dat te kunnen doen, loop ik hard.”

 

“Yoga zou dit niet voor mij kunnen doen”

“Aan wedstrijden doe ik niet mee. Ik zit wel op Facebook en ben lid van een paar groepen, maar daar plaats ik geen tijden. Sterker nog, ik lees die van anderen ook haast niet. Ik hoef mezelf niet zo nodig te verbeteren of een snellere tijd te lopen. Wat ik wel doe met hardlopen is mezelf gezond houden. Mijn lichaam fit, zodat ik het leven waar ik voor kies aan kan.”

“En steeds meer mensen doen dat. Er zijn zelfs rocksterren die naast het podium veel sporten. Ceo’s van grote bedrijven die belangrijke beslissingen nemen terwijl ze een rondje park rennen, artsen die dagelijks sporten in hun leven integreren. En dat is om een reden. Wij allemaal, met mezelf voorop, leven in ons hoofd tegenwoordig. Daar moeten we fysiek iets tegenover zetten. En vermoeide spieren, een verhoogde hartslag en wat zweet op mijn gezicht brengen mij meer in contact met mijn lichaam dan yoga ooit zal doen.”

Monique Rotteveel Activewear – Deep Jungle – sport tight || PRESALE

Rose

Editor in chief en founder van Stoere Vrouwen Sporten. Rose schreef voor bladen als Fiets magazine, Grinta!, Fietssport en de Flair, Ze merkte dat ze het aanbod voor actieve vrouwen matig vond. Meestal gaat dat over slank zijn en afvallen. Voor Rose is een actief leven zoveel meer. Daarom begon ze deze site. Samen met haar team is het haar missie om zoveel mogelijk vrouwen te helpen vreugde, balans en activiteit in hun leven te brengen. Rose fietst, rent, kookt, schrijft en geniet.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.