midfoot runner op minimale hardloopschoenen

Als minimale loper ben je erop getraind zonder demping te lopen. Je spieren zijn eraan gewend klappen op te vangen, maar vooral je techniek is zo verfijnd dat je die demping ook niet nodig hebt. Al is het soms wel fijn een iets zachtere schoen te hebben. Wij probeerden twee minimale hardloopschoenen met een beetje demping voor midden- en voorvoetlopers.

Een paar jaar geleden liep Astrid op van die teentjeshardloopschoenen van Vibram. Minimaal, met het meest natuurlijke gevoel en nul demping.

 

Schoenen voor minimale hardlopers

Voor minimale lopers die niet altijd minimaal willen lopen, is het altijd even zoeken naar fijne schoenen met demping. Veel hardloopschoenen zijn te dik, te stijf of geven te veel steun. Ik kan hardlopen op blote voeten, maar vind demping zo nu en dan ook fijn. Vooral in periodes van veel training. Ik merk dat mijn spieren moe worden en om rust vragen. Dan kies ik voor een zachtere schoen. Een schoen met demping maar wel zo gemaakt dat ik er als voorvoetloper lekker op lopen kan. Schoenen met een hele flexibele zool. Dan heb ik vrijheid voor mijn voeten, maar ook een wat zachter gevoel. De schoenen waar ik op loop zijn de Saucony Kinvara met Everun zool en Nike Free Flyknit. Maar dat zijn eigenlijk nog redelijk normale schoenen. Astrid probeerde twee echte minimale hardloopschoenen.

(lees verder onder afbeelding)

voorvoet hardloper op saucony kinvara hardloopschoenen

 

Brede voeten door hardlopen

Veel hardloopschoenen zijn voor minimale hardlopers te smal. Minimale lopers maken hun voorvoet wat breder om de klap van de landing op te vangen. Hiervoor hebben ze graag wat meer ruimte in hun schoen. Maar dat niet alleen. Na een paar jaar minimaal hardlopen worden je voeten breder. Al die kilometers op de voorvoet, al die klappen die je opvangt en al dat verbreden van je voet tijdens je run, schijnt dat met je voeten te doen. Hierdoor is de keuze aan schoenen een stuk beperkter.

Mijn Nike Free en Saucony Kinvara zijn goede schoenen hiervoor. Ik kan er lekker op lopen. Al draag ik van de Nike Free wel de herenschoen, want de damesschoen is voor mij en mijn inmiddels brede minimale running voeten te smal.

 

Schoenen met extra ruimte voor je voorvoet

Astrid probeerde twee andere schoenen uit. De One van Altra en de Go Run 4 van Skechers. De eerste schoen valt op door zijn lage gewicht, directe gevoel met de weg en zachte zool. Maar vooral is de lage prijs bijzonder. Voor minder dan 100 euro heb je je hardloopschoen.
De tweede schoen is van Altra. Dit merk richt zich volledig op midden- en voorvoetlopers en staat bekend om zijn ruime toebox. Je kan je voet er goed breed in maken.

 

Skechers Go Run

Volgens Astrid is de pasvorm van de Skechers hardloopschoen goed aansluitend om de hak, maar juist ruim om de voorvoet. De zool die – zoals ze zegt – van een soort gek piepschuim achtig rubber gemaakt, heeft een noppenstructuur en een lichte verhoging onder de voetboog. Het valt haar op dat ze erg lekker loopt op haar midden- en voorvoet hierdoor. Het is alsof de schoen haar stimuleert dit te doen.

Een nadeel aan de zool is dat ze wel af en toe een kiezel of dikke kluten modder uit de noppen halen. Daar komt bij dat het materiaal snel slijt. De prijs is dan gelukkig in verhouding ook lager, dus een nieuwe schoen is zo gekocht. Voor een minimale loper die af en toe wat demping wil, is dit een fijne schoen.

(lees verder onder afbeelding)

minimale hardloopschoenen voor brede voeten van altra

Minimale hardloopschoenen van Altra

De One van Altra is een minimale hardloopschoen die naast de flexibele zool, natuurlijk gevoel een lage gewicht ook een brede toebox heeft. Dat betekent dat er bij de voorvoet extra ruimte is gemaakt om je voet breed te maken. Hierdoor ziet de schoen er een beetje raar uit. Ze lijken niet op hardloopschoenen maar een beetje op bowlingschoenen. Maar lekker lopen doen ze wel. Astrid krijgt er soms ook wel opmerkingen over. De voorkant is breed en de neus loopt niet zoals bij andere hardloopschoenen. Meer zoals de Nike free maar dan nog iets meer.

Toch loopt Astrid graag op deze minimale hardloopschoenen. Als ze ze aantrekt voelt ze al meteen waarom. Bij de hak sluiten ze netjes aan en bij het gedeelte van de veters ook. Maar helemaal vooraan is alle ruimte. Net alsof je de schoen niet voelt. De zool is flexibel. Hierdoor ervaar je de ondergrond goed terwijl je loopt, zonder dat je steentjes en dergelijke voelt. Ze geven net genoeg demping, ze zijn niet zacht, maar ook niet hard. Maar het is echt niet te vergelijken met een gewone hardloopschoen. Meer een beetje tussen Vibram en de Nike Free in. Ze lopen lekker. Het zijn schoenen die je niet voelt en die je de vrijheid geven te lopen zoals je wilt.

(lees verder onder afbeelding)

 

blote voeten en minimale hardloopschoenen

 

Waar koop je deze minimale hardloopschoenen

Wij kochten de Saucony Kinvara's bij Futurumshop. Als je daar schoenen koopt mag je je hardloopschoenen 14 dagen uitproberen en vrijblijvend retourneren. Futurum Zeker heet dat.

De Altra’s kochten we bij All4Running. Daar kan je je schoenen erg gaaf laten aanmeten. Je rent over een speciale plaat en krijgt dan precies te zien hoe je landt, hoe lang je voet de grond aanraakt en alle andere gave info over je loop en dus de benodigde schoen. Zo ook minimale hardloopschoenen.

Tot slot – en best belangrijk – willen we je vertellen dat onze website als je één van de linkjes in dit blog gebruikt om je schoenen te kopen helpt. We krijgen een paar procent van je aankoopbedrag en van dat geld kunnen wij onze mooie site draaiende houden. Dankjewel daarvoor!

Liefs, Rose

 

Volg Stoere Vrouwen Sporten ook op InstagramFacebook en YouTube voor meer sport updates, recepten en leuke work-outs.

Wist je trouwens dat je het SVS platform heel gemakkelijk kunt supporten. Dat doe je door via onze site te kopen bij onze partners. Dan krijgen wij namelijk een kleine vergoeding. Dat geldt bijvoorbeeld voor de linkjes naar Futurumshop, Wiggle en Decathlon. Maar bijvoorbeeld ook voor Bol.comDille & Kamille,  Holland & BarrettfonQ en CoolBlue. Meer hierover lees je op de pagina Support Onze Site. Dankjewel alvast, want van al die kleine beetjes die we zo ontvangen, kunnen wij de site en servers draaiende houden.
Rose

Editor in chief en founder van Stoere Vrouwen Sporten. Rose schreef voor bladen als Fiets magazine, Grinta!, Fietssport en de Flair, Ze merkte dat ze het aanbod voor actieve vrouwen matig vond. Meestal gaat dat over slank zijn en afvallen. Voor Rose is een actief leven zoveel meer. Daarom begon ze deze site. Samen met haar team is het haar missie om zoveel mogelijk vrouwen te helpen vreugde, balans en activiteit in hun leven te brengen. Rose fietst, rent, kookt, schrijft en geniet.

1 Comment
  1. Hi!
    Ik loop op Skechers lange afstanden tot 80 km (Kennedymarsen) en ik loop hard op Sauconi. Ik vind de Skechers super, doe er een jaar mee maar net zoals je zegt, de prijs is vriendelijk!

    Groetjes Ineke

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.