koop jij regelmatig nieuwe hardloopschoenen

Dat het bij nieuwe hardloopschoenen niet gaat om hoe ze eruit zien maar hoe ze lopen, weet de gemiddelde loper al. Daar lag ook niet het pijnpunt toen Leoni toch maar weer naar de hardloopwinkel ging. Haar oude paar was versleten, haar nieuwe paar zat niet lekker. Dit keer was de verkoper onverbiddelijk.

Ik had een tijd geleden nieuwe hardloopschoenen gekocht, maar ze zaten niet lekker. Gevolg: mijn oude paar schoenen die ik zorgvuldig bewaarde voor de bootcamp, bleven rond mijn voeten dolen. Ze zaten als gegoten, en het lukte me niet te wennen aan het nieuwe paar.

>>Zijn goedkope hardloopschoenen goed genoeg?

Een gaatje vormde zich zorgvuldig in de ene oude schoen, vlakbij mijn dikke teen. De zool had het zwaar, ik loop op mijn voorvoet en dat was duidelijk te zien aan de onderkant. De demping was zoek, er zat geen charme meer aan, enkel emotie. Kilometers gingen ze met me mee. Stap voor stap, met veel plezier.

 

Advies voor nieuwe hardloopschoenen

Nu is een bezoekje aan de Runnersworld er eentje met een dubbele lading. Voor mij althans. Ik heb een smalle voet. Dus niet iedere schoen is geschikt. Het advies dat je krijgt bij de winkel is van dusdanige professie, dat het ze lukt om niet voor de mooiste schoen, maar voor de beste schoen te gaan.

>>Wat je moet weten over nieuwe hardloopschoenen

Aan de andere kant wil je het meeste comfort en wilde ik deze keer weten of ik nu wel nieuwe schoenen moest kopen, want een half jaar in een tropisch klimaat doet een schoen geen goed. Eigenlijk had ik mijn eigen onprofessionele conclusie al getrokken: ik koop geen nieuwe, ik loop ze af en die bevestiging ga ik aan de meneer vragen die er verstand van heeft.

 

Te kleine en versleten hardloopschoenen

Toen ik binnenstapte en mijn beide paar schoenen liet zien, kwam daar al snel een analyse. “Deze schoenen krijg je niet meer mee terug.” Huh? Maar dat zijn mijn favorieten?! Die kun je niet zomaar afpakken! Dacht ik… “Eh, hoezo?”, vroeg ik hem. Lachend zei hij dat hij op basis van mijn schoen kon zien dat ik een voorvoet loper ben.

“Zie je? Je complete zool is aan de voorkant weg. En daarnaast, de schoen zit nu lekker, maar eigenlijk is ie te klein, aan het gat te zien. Dit kan echt niet meer. En als ik ze weer aan je meegeef, dan trek je ze gewoon weer aan.”

De man had gelijk. Ik loop dus al jaren op te kleine schoenen, maar als je dat maar lang genoeg doet, dan worden ze vanzelf groter. ‘En dit paar dan?’ vroeg ik hem, terwijl ik wees naar de nog goed uitziende nieuwere variant, waar ik nooit op loop omdat ze te strak zitten. “Nu je ze aan hebt, ze zijn te klein. Heb je ze hier gekocht?”

>>Wat is beter: voorvoet of haklanding?

Blauwe tenen en een gat in de schoen

Het schaamrood kwam op en schuldbewust gaf ik toe dat ik inderdaad iedere keer een discussie voer over de maat. Ik weet dat ze wat groter moeten zijn, maar anderhalve maat? Dat doet iets met het vrouwelijke ideaalbeeld. Denk ik. Dus koop ik de schoen die net een halve maat kleiner is, met als gevolg de blauwe teen en standaard een gat aan de bovenkant.

De man wilde me in eerste instantie door laten lopen op het paar, maar na zijn blik en mijn biecht besloot hij anders. Nieuwe schoenen, maat 41,5, niet zeuren, maar doen. “Doe maar alsof het maat US 9,5 is, want dat is het. Ik heb meer vrouwen gezien die hiermee stoeien, misschien klinkt het wat beter.”

Ik rende een op en neertje door de shop, ze zaten inderdaad als gegoten. Manlief zat ondertussen hoofdschuddend toe te kijken. Met een lichte grimas: ‘Is het je werkelijk al die jaren gelukt om deze mensen over te halen een te kleine maat te kopen? Wat een talent. En niet te geloven.”

>>Wat je moet weten over nieuwe hardloopschoenen

 

Een atletiekbaan van hardloopschoenen

“Die oude schoenen laat je hier”, zei de man directief. “Ehm, maar wat doen jullie er dan mee?” Ik vroeg het met pijn in mijn hart. “We hebben een goed doel. Fastfeed Grinded ontvangt onze oude schoenen, en daar maken zij een nieuwe atletiekbaan van”, vertelde hij. Dat maakt een hoop goed, want duurzaamheid spreekt me aan. Wetende dat er op mijn oude vrienden nog steeds gelopen gaat worden, dan doet het ietsje minder pijn ze achter te laten.

Ik gooide ze in de bak, maakte er nog een foto van en van binnen nam ik afscheid. De nieuwe schoenen gaan mee op avontuur. En waarschijnlijk lopen ze nog lekkerder dan de oude, want deze passen tenminste echt.

Groetjes,
Leoni

>>Hardlooptraining voor een hogere snelheid: Snel, sneller, snelst

Hardlooparmbandje met kraaltjes en bedel

Leoni Storm

Leoni - wereldreiziger, hardloopvrouw, bootcamper en zo nu en dan racefietser. Ze ging voor ons schrijven in een opwelling. Omdat ze wilde weten of ze het kon. Ontnuchterend, humoristisch, realistisch en met een beetje zelfspot. Daar herken je haar bijdrages aan. Maar vanuit haar werk kan ze ook ineens een beetje psychologie toevoegen aan haar verhalen. Oh, en haar kat? Die is te dik.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.