Rose is dol op hardloopschoenen en doet niets liever dan ze testen. Zij voelt meteen wat er nieuw is aan een schoen, wat het doet voor je voeten en de rest van je techniek. Dit maakt haar een hele goede schoenentester. Bovendien weet ze ook nog eens als geen ander waar de verschillende schoenmerken mee bezig zijn. En dat is volgens haar niet altijd goed nieuws.

Er wordt me weleens gevraagd waarom hardloopschoenen zo duur zijn. Er bestaan ook veel goedkopere merken, die zijn toch net zo goed? Nu is het wel zo dat je niet altijd de duurste schoen hoeft te hebben. Er zijn lopers die uitstekend uit de voeten kunnen met een goedkoper model. Maar daarmee is de vraag over die hoge prijs nog niet beantwoord. De a-merken innoveren en daar betaal je voor. Hun schoenen gaan vaak wat langer mee, hebben een betere leest of de nieuwste techniek. Terwijl wij op het model van dit seizoen trainen, zijn de merken alweer bezig met vernieuwingen voor over een paar seizoenen. Hierbij letten ze op de wensen van de lopers, de trends en het nieuwste materiaal. Lichter, sneller en comfortabeler. Dat is waar het om gaat.

En met succes, want trek je nu een schoen aan waar lopers in de jaren ’90 mee trainden? Dan schrik je je rot! Je komt niet alleen met de schoenen van een paar jaar geleden voor verrassingen te staan. Sinds ik me wat meer verdiep in hardloopmateriaal en er mijn werk van heb gemaakt schoenen te testen, is me opgevallen dat de merken ook enorm lopen te rommelen. Dat ze in hun drang tot innoveren soms de belangrijkste persoon vergeten: de gemiddelde hardloper die gewoonweg lekker een rondje wil maken.

 

new balance 1080 veranderd

Zelfde naam, andere hardloopschoen

Op de weg draag ik het liefst mijn Nike Free, op de baan heb ik de New Balance 1080 aan mijn voeten. Een heerlijke schoen, steun bij de hak, ruimte bij de voorvoet en niet te zacht. Dat laatste is belangrijk, een zachte schoen op de atletiekbaan is niet te doen namelijk. Je raakt alle voordelen van de baan kwijt. Maar wat heeft New Balance nu gedaan? Ze hebben een totaal andere schoen gemaakt. En hebben het ding precies dezelfde naam gegeven! Als je nu de 1080 koopt omdat je van mij hebt gehoord dat het zo’n fijne schoen is voor op de atletiekbaan, dan koop je die schoen helemaal niet. Als je dit jaar voor het eerst de 1080 koopt, niet beter weet en helemaal verzot bent op die schoen, dan is het nog maar de vraag of hij volgend jaar nog wel hetzelfde is. Ik heb gelukkig nog twee paar staan en kan zodoende nog wel een tijdje voort.
Overigens is New Balance niet de enige die dit doet hoor. Onder de noemer verbetering veranderen wel meer merken hun schoenen. En dat dat niet altijd is wat men wilt, laat de Asics Nimbus zien. Deze schoen was tot voor kort de perfect allrounder voor de gemiddelde hardloper. Het was een schoen waar je als zwaardere loper goed mee uit de voeten kon. Een degelijke en betrouwbare schoen die al jaren onder veel lopers favoriet was. Sinds dit jaar is de Nimbus anders. Hij is lichter en zachter geworden. Heerlijk voor lopers die een lichtere schoen zoeken, erg jammer voor lopers die al jaar op jaar voor de Nimbus kozen omdat het zo’n betrouwbaar model was. Is de nieuwe Nimbus slecht? Nee, absoluut niet. Het is een gave schoen, alleen is hij minder geschikt voor de zwaardere hobbyloper die net wat meer steun en comfort zoekt.

 

Schoenmerk blijf bij je leest

De ene loper koopt een specifieke schoen omdat die voldoende steun geeft bij de hak. De ander gaat juist weer voor een goed gevoel onder de voetboog, een smallere schoen of juist een iets bredere. Ik loop op de Nike Free en koop altijd bewust het herenmodel. Deze is aan de voorkant van de schoen zo breed dat ik in de schoen de ruimte heb die ik wil. Ik land op mijn voorvoet en span mijn tenen altijd iets aan. Zo maak ik de onderkant van mijn voet iets harder waardoor mijn hele voet wat meer op spanning wordt gebracht. Niet alleen stuiter je dan wat meer, ook bescherm ik de rest van mijn lijf. De eerste klap van de landing wordt immers opgevangen door mijn voeten.
Aan de herenversie van de Nike Free Fly Knit heb ik de perfecte schoen. Tenminste tot voor kort. Ook Nike heeft haar schoen veranderd. Het bovenwerk, de positie van de veters en de breedte van de schoen. Hij is 3mm smaller geworden over de hele voorkant. Het resultaat? Ook in deze schoen kan ik niet meer lopen zoals ik lekker vind. Mijn voet en tenen zitten nu langs de zijkant tegen een klein hard randje aan. Helaas vertelt Nike dat niet van te voren. Had ik dat geweten, had ik nog een paar van het oude model aangeschaft.

 

nieuwe hardloopschoenen

 

Trend gevoelige hardloopschoenen

Een zool die de energie van je landing teruggeeft in je afzet. Dat is waar veel merken momenteel voor gaan. Waar de schoenen een paar jaar geleden allemaal nog dunner en natuurlijker moesten, worden ze nu steeds dikker en zachter.

Bij Adidas noemen ze het Energy Return en hebben ze het in hun Boost zool verwerkt. Schoenen met goede Energy Return lopen heerlijk, vooral als je ze aan het passen bent en je voor de hardloopwinkel in de straat even een stukje rent. Toch kleeft een groot nadeel aan een deel van deze schoenen. Ze zijn zacht. En niet zo’n beetje ook.
Het schijnt dat de Adidas Boost twee jaar geleden een van de best verkopende schoenen was. In sommige winkels verkocht hij zelfs beter dan de tot nu toe altijd populaire Asics Nimbus. In dat jaar werden er wereldrecords gelopen op de schoen en bijna alle hardloopbloggers en bladen waren lyrisch over de Boost. Niets dan goed nieuws. Wat je echter niet hoorde, las of zag was dat er ondertussen ontzettend veel lopers geblesseerd raakten op diezelfde Boost. En dat het veelal ging om blessures aan de scheen, achilles of hiel. Wat bleek? De zachte zool, gecombineerd met een zachte bovenschoen vergroot de beweging van je enkel en op de Boost werd een tot nu toe neutrale loper ineens iemand die enorm door zijn enkel zakt. En de zool is zo zacht, dat een beetje zwaardere loper er diep in zakt en zodoende de spieren aan de onderkant van de voet anders belast worden. Doe dat maar eens een marathon lang. Het nadeel is wel dat Adidas al haar schoenen nu met de Boost zool maakt. Dus loop je al jaren op dit merk en heeft dit materiaal niet jouw voorkeur? Tja, dan heb je pech gehad.

Let dus op als je je schoenen koopt. Lees de reviews op de betere websites en vraag aan de verkoper of de schoen veranderd is. Ga er niet automatisch van uit dat alleen de kleur nieuw is, maar test de nieuwe schoen uitvoerig en ga terug naar de winkel als je na aankoop toch in de problemen komt. De meeste hardloopspeciaalzaken nemen schoenen wel terug als er een probleem is. En anders helpen ze je in ieder geval door contact op te nemen met het merk. Ik ben nu op zoek naar een nieuwe schoen die mijn geliefde Nike Free kan vervangen. Heb ik hem eenmaal gevonden? Dan hoor je dat van me.

Rose

stoere vrouwen sporten trui

Rose

Editor in chief en founder van Stoere Vrouwen Sporten. Rose schreef voor bladen als Fiets magazine, Grinta!, Fietssport en de Flair, Ze merkte dat ze het aanbod voor actieve vrouwen matig vond. Meestal gaat dat over slank zijn en afvallen. Voor Rose is een actief leven zoveel meer. Daarom begon ze deze site. Samen met haar team is het haar missie om zoveel mogelijk vrouwen te helpen vreugde, balans en activiteit in hun leven te brengen. Rose fietst, rent, kookt, schrijft en geniet.

7 Comments
 1. Er is een uitzending van Radar van 2 november 2015 waarin wordt aangetoond dat het helemaal niet zoveel uitmaakt op wat voor schoenen je loopt om blessures te voorkomen. Erg interessant om terug te kijken. Al durf ik het zelf toch niet aan van mijn vertrouwde merk af te wijken ? Dus koop nog steeds dure schoenen.

  Groet Astrid.

  1. die uitzending ken ik en vond ik niet goed, er werd mager op in gegaan en de schoenverkopers werden neergezet als nietswetend of nietwillend. Het is inderdaad zo dat ene gezond sterk lichaam wat voldoende beweegt en traint ook op blote voeten kan lopen of op hele goedkope schoenen. Maar de gemiddelde loper die drie keer per week een rondje wil maken, heeft die sterke voeten en benen niet. Voor hen is het best goed wat extra steun te hebben. En wat betreft demping en energy return, zonder kunnen we ook wel, maar met is ook heel lekker. In een lelijke eend halen we Maastricht ook wel, alleen ineen BMW zit je net iets lekkerder. Geen schoenenmerk beweert blessures te voorkomen, maar wat een bijvoorbeeld te zachte bost kan doen is ene blessure veroorzaken en dat is ene heel ander verhaal.

 2. Goed verhaal Rose. Wij hebben wel eens vaker over de Boost gehad via Facebook. Heb je al de Everun van Saucony geprobeerd. Is dit ook dat “energy return”?

  1. ja Saucony heeft in o.a. die schoen ook veel ‘energy return’ gebracht, dat deden ze bij de vorige triumph al. En Everrun heeft inderdaad ook dat effect. Persoonlijk ben ik meer fan van de voorganger want di zat zo lekker om mijn voet. Maar Saucony is al een stuk meer schoen dan adidas en zodoende veiliger voor gewone stervelingen tijdens hun trainingsrondje.

 3. dag Rose. Wat je schreef over de nimbus (17) las ik ook in reviews. Ik was toe aan nieuwe schoenen omdat ik al meer dan duizend km had gelopen op de nimbus 16. Je schreef ook dat de zwaardere lopers met de nieuwe nimbus 17 niet zo gelukkig zijn. wanner kun je iemand zwaar noemen. Zelf ben ik 71 kg. En weet je al iets van de nimbus 18 die dit voorjaar zou uitkomen?
  Vriendelijke groet, Bob

 4. Mooi stuk! Ik heb inderdaad ook doorgezakte voetjes aan de Boost overgehouden, terwijl ze zoooo lekker lopen. Die gebruik ik nu dus alleen voor kortere afstanden, voor de langere heb ik liever wat meer support. Maar het blijft vervelend dat je als je schoen verslijt, niet gewoon in goed vertrouwen de opvolger kunt bestellen.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.