Als trainer krijg ik regelmatig vragen over landing en afwikkeling van je voeten tijdens het hardlopen. Dat gaat vooral over wat er nu beter is. Voorvoet of haklanding? Hoewel ik zelf een duidelijke voorkeur heb, is er geen eenduidig antwoord op deze vraag te geven. Ik zeg: loop hoe je wil. Doe wat fijn voelt. Maar tegelijkertijd organiseer ik ook clinics waarbij je leert op een natuurlijke manier, op je voorvoet en zelfs op je blote voeten te rennen.

Als hardloper heb je vast wel eens uitgebreid staan kijken naar alle schoenen in de winkel. En als het goed is zie je grote verschillen. Er zijn schoenen met enorm dikke zolen en schoenen met juist hele dunne. Schoenen met teentjes en schoenen met een dikke hak. Die verschillen hebben te maken met demping. Dat is een laag in de zool van je schoen die de impact van het hardlopen opvangt.

Als we lopen krijgt ons lichaam klappen te verduren. Bij elke landing komt ons hele gewicht op een been terecht. De spieren en gewrichten in dat been, rond je bekken en rug, vangen die klap op. De demping in de zool van je schoen verzacht het gevoel van het lopen.

Je zou denken dat schoenen met veel demping daarom per definitie het beste zijn, maar dat is niet zo. Er zijn lopers die er voor kiezen om helemaal zonder demping te lopen. En anderen juist weer met de maximale zool. Opvallend is dat het juist voorvoetlopers zijn die voor schoenen met de minimale demping kiezen. Zij hebben die demping niet nodig.
(lees verder onder afbeelding)

hoge snelheid hardlopen

 

Voorvoet of haklanding

Weet jij wat voor loper je bent? Ben je een voorvoetloper of een haklander? Hoe heb je leren hardlopen? Heeft iemand je vertelt hoe je je voet moet afwikkelen?
Ik ben een voorvoetloper, dat houdt in dat mijn voorvoet bij de landing als eerste landt. Mijn hak raakt de grond maar zelden aan. Met deze techniek loop ik totaal anders dan haklanders doen. Zij landen eerst met hun hak, wikkelen dan hun voet af en hun tenen raken net voordat hun voet loskomt van de grond als laatste het wegdek aan.

>> Lees ook: Zijn goedkope hardloopschoenen goed genoeg?

Voorvoetlopers hebben hun been onder hun lichaam als ze de grond raken, haklanders hebben hun been iets voor hun lichaam als ze landen. Ze hebben dus een iets langere pas. Bij die langere pas hoort vaak ook een been met wat meer strekking. Terwijl voorvoetlanders hun knie licht gebogen hebben. Het gestrekte been van de haklander vraagt om meer demping in de schoen. De gebogen knie en het landen op de voorvoet zorgt er bij voorvoetlopers voor dat de klap op meerdere plekken in je been opgevangen wordt. Dit gebeurt op een flexibele manier die wat zachter voor je gewrichten is. Daarom kunnen deze lopers goed zonder demping lopen.
(lees verder onder afbeelding)

meer grip tijdens trailrunning

 

Voordelen van Natural Running

Als je goed kijkt naar hardlopende kinderen, dan zie je dat ze allemaal rennen met een gebogen knie en ze landen op de voorvoet. Het is mede om die reden dat liefhebbers van natural running – zoals deze techniek genoemd wordt – zeggen dat voorvoetlopen de beste manier is.

Er is veel discussie over de verschillende manieren van landen en demping in je schoenen. Het idee onder veel voorvoetlopers is dat hun manier van lopen beter en sneller is. Een van de argumenten in die discussie is dat snelle lopers zoals Dafne Schippers of een marathon winnende Keniaan ook op de voorvoet lopen.

>> Lees ook: Zwemmen in open water: Esther en Jeannette zijn verslaafd

Persoonlijk ben ik voorzichtig met die stelling. Ik ken zat snelle en goede lopers die haklanden en ook genoeg langzame slakken met een voorvoetlanding. Wel merk ik dat er veel lopers zijn die door blessures niet meer dachten te kunnen lopen en die door het aanpassen van hun landing toch hun sport nog kunnen beoefenen. Zo zijn er voormalige haklanders die na hun shinsplint hebben geleerd op de voorvoet te landen en nu pijnvrij lopen. Ook lopers met knieklachten kunnen baat hebben bij het landen op de voorkant van hun voet.

Toch vind ik niet dat iedereen nu ineens op een andere manier moet gaan hardlopen. Het kost tijd voordat je dat kan en het vraagt ook echt om een omslag. Je spieren en gewrichten moeten wennen aan een nieuwe techniek en het is echt niet zo dat je na het horen van de theorie van voorvoetlopen meteen een 10 kilometer met die techniek lopen kan. Sterker nog, je zal het moeten leren in kleine stapjes. Met een opbouwschema.

 

Hardlopen en vrijheid

Voor het merendeel van de lopers, mensen die gewoon een drie keer per week trainen, is het een flinke klus om die techniek te veranderen. De overgangsfase van de ene naar de andere techniek zal onwennig voelen en even is het alsof je er niets meer van bakt. Om die reden ga ik in mijn trainingen niet zomaar rommelen met mensen die heel lekker als haklander lopen.

Toch zijn er een paar loopsters die ik train die beide technieken beheersen. Zij hebben hier op getraind en merken dat ze alle vrijheid hebben die ze willen. Ze kunnen per uitdaging en zelfs nog tijdens hun run kiezen voor de techniek die het beste bij het moment past.

>> Lees ook: Ga je beter hardlopen door te fietsen?

Wist je bijvoorbeeld dat je op je voorvoet sneller en makkelijker loopt tijdens crossjes en trails? Op je voorvoet heb je meer grip, is je grondcontact korter en ligt je pasfrequentie hoger. Ook loop je minder op kracht en meer op souplesse. Handig als je wilt voorkomen dat je snel verzuurd. En tijdens klimmetjes en afdalingen tijdens bijvoorbeeld de zeven heuvelen kan je ook veel makkelijker en sneller uit de voeten op je voorvoet.
Mijn loopsters zetten hun techniek bewust in. De voorvoet waar nodig en de voor hen bekende haklanding op de lange vlakke rechte runs. Ik laat ze zelf kiezen hoe ze lopen, maar heb ze wel in beide methoden getraind.

Daar geloof ik in. De vrijheid die je als loper krijgt door je techniek aan te kunnen passen naar de omstandigheden. En soms gaan die omstandigheden zo ver dat je besluit je schoenen uit te trekken en op je blote voeten verder te gaan. Toen ik een tijdje terug tijdens een duurtraining een paar schoenen testte voor een review, kwam ik erachter dat ik geen stap meer kon lopen op die dingen. Ik trok ze uit en ben op mijn blote voeten naar huis gerend. Die vrijheid heb ik omdat ik mijn techniek voldoende beheers om dat te doen. Mijn voeten en benen zijn sterk genoeg en mijn landing zo gecontroleerd dat het enige waar ik last van heb een stel hele smerige voeten is.
(lees verder onder afbeelding)
hardlopen op je voorvoet

 

Anders leren hardlopen

Die vrijheid vond ik zo gaaf, dat ik me bedacht dat ik dat met meer lopers delen wil. Daarom ga ik in augustus twee barefoot running clinics geven. Eentje in Utrecht en de ander in Deventer. Daarin introduceer ik stapje voor stapje de techniek van het voorvoetlopen en werk ik langzaam toe naar het moment waarop je schoenen uit kunnen en je op je blote kakkies over het gras kunt rennen.

Een clinic die je leert wat voorvoetlopers precies doen. Je laat voelen hoe je spieraanspanning in kunt zetten en laat ervaren dat elke loper zacht en lichtvoetig landen kan. Je wordt echt niet in eens een voorvoetloper of blote voeten renner. Maar leert er wel een paar basics. Dus wil je dit najaar lekker crossen, heb je een trail die je lopen wilt of ben je onzeker over je techniek, heb je wat pijntjes en in alle gevallen zin in een leuke hardloopmiddag? Noteer dan 6 augustus (Deventer) of 13 augustus (Utrecht)! Of beter nog: ga naar onze shop en schrijf je in voor de barefootclinic en ervaar hoe leuk het is!

Voor wie wil heb ik daarna een opbouwschema om stap voor stap naar deze nieuwe techniek toe te werken. Oh en een leuk detail: deze clinic is niet alleen voor vrouwen. Iedereen die zijn schoenen uit wil trekken is meer dan welkom!

Ik ben natuurlijk niet de enige die zulk soort clinics geeft. Bij ChiRunning van Marion Meesters wordt ook aandacht besteedt aan de landing en pasfrequentie. Dan zijn er nog de clinics van Natuurlijk Hardlopen en die van Feetback in Amsterdam.

Dit soort clinics zijn een leuk avontuur en altijd een verrijking van je hardlopen. En niet geheel onbelangrijk…. je hoeft niet echt op blote voeten. Schoenen met teentjes of andere minimale modellen kunnen ook hoor!

Liefs, Rose

 

Volg Stoere Vrouwen Sporten ook op InstagramFacebook en YouTube voor meer sport updates, recepten en leuke work-outs.

Wist je trouwens dat je het SVS platform heel gemakkelijk kunt supporten. Dat doe je door via onze site te kopen bij onze partners. Dan krijgen wij namelijk een kleine vergoeding. Dat geldt bijvoorbeeld voor de linkjes naar FuturumshopWiggle en Decathlon.  Maar bijvoorbeeld ook voor Bol.comDille & Kamille,  Holland & BarrettfonQ en CoolBlue. Meer hierover lees je op de pagina Support Onze Site. Dankjewel alvast, want van al die kleine beetjes die we zo ontvangen, kunnen wij de site en servers draaiende houden.

Hardloopshirt met love 2 run

Rose

Editor in chief en founder van Stoere Vrouwen Sporten. Rose schreef voor bladen als Fiets magazine, Grinta!, Fietssport en de Flair, Ze merkte dat ze het aanbod voor actieve vrouwen matig vond. Meestal gaat dat over slank zijn en afvallen. Voor Rose is een actief leven zoveel meer. Daarom begon ze deze site. Samen met haar team is het haar missie om zoveel mogelijk vrouwen te helpen vreugde, balans en activiteit in hun leven te brengen. Rose fietst, rent, kookt, schrijft en geniet.

4 Comments
  1. Bijzonder dat het over voorvoet of haklanding gaat in dit artikel en er nergens over midvoetlanding wordt gesproken. Dit terwijl de midvoetlanding juist beter is wat betreft blessurepreventie en ook geleerd wordt bij natural running. Dit in tegenstelling tot voorvoet landing waar sprake van is bij sprinters…

    1. technisch is een middenvoetlanding nog steeds een hak of voorvoetlanding, immers de voorvoet of hak raakt als eerste de grond. Middenvoet voor een voorvoeter is een wat meer ontspannen houding en bij een haklander een net wat andere pas, maar de voet raakt de grond niet perfect horizontaal aan. Dus nog steeds sprake van een voorkeur voor of de voorvoet of de hak. Voorvoetlopers passen hun loop ook aan. In de sprint is de voet hard en heb je kort grondcontact, in een duurloop raakt je voorvoet de grond als eerste maar zit er voldoende ontspanning in zodat de rest van je voet de grond ook raakt. Zo zie je ook Kenianen op de marathon voorvoetlanden.

      Daarbij is het punt juist dat er niet persee een landing beter is, dat er geen techniek is die blessures voorkomt. Wel is bewust hardlopen en kunnen werken met je techniek heel belangrijk. Maar claimen dat een manier beter is dan de ander is onzin, het heeft met de loper te maken. Een haklander die heel bewust loopt is net zo goed bezig als elke andere loper. En het is juist zaak dat je als loper uitvogelt wat voor jou werkt in plaats van klakkeloos iets aan te nemen. Voelen, proberen en dan kiezen.

  2. Hoi, ik zie zo’n onwijs leuke legging bij dit artikel, de gestreepte! Enig idee van welk merk deze legging is? Groetjes, Daphne

    1. Hai Daphne die was van ons en is niet meer te koop. Al gaan we misschien binnenkort een mega uitverkoop doen en zit er misschien nog wel eentje tussen. mail ons even je maat dan gaan we zoeken

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.