Rose en ik stonden in Pieterburen, klaar voor de eerste etappe van het Pieterpad. We hebben namelijk het plan om het in etappes rennend af te leggen. We waren goed voorbereid. Eten en drinken mee en hadden warme kleding bij ons. Verder gingen we het Pieterpad op. HET Pieterpad. Die route die elke zichzelf respecterende 40 plus vrouw wel een keer wandelt en die wij wel even rennend gingen doen. Dus dat PDF-je in de mail zullen we vast niet nodig hebben…

De eerste twee kilometer gingen prima. De vriendelijke koffiedame had ons de goede kant op gewezen, en er was ook niet meer dan één pad om te volgen. We liepen door de weilanden, langs het Pieterbuurstermaar, hadden de grootste lol, maakten filmpjes en grappen over aardbevingen. Want Groningen weet je wel. Het was koud, het was guur, we hadden 11 kilometer voor de boeg, maar we stonden er wel.

 

 

In een rustig tempo – want Rose is nu eenmaal niet van de lange afstand – renden we over het pad. De zon stond nog laag, er hing een soort mist over het vlakke land en we waren omringd door keiharde stilte. In de verte zagen we brug. Midden in het weiland. Over zo’n boerensloot. Daar aangekomen zagen we dat het pad voorbij de brug liep. En een bordje stond er niet. De brug leek een weiland in te leiden. “We moeten er overheen.” zei Rose. “Nee, het is het Pieterpad en niet het Pieterweiland.” zei ik meteen terwijl ik mijn telefoon pakte.  Het PDF-je dat in de mail zat maakte het ook niet veel duidelijker. Waar zijn we precies?

Dus gingen we verder, kwamen langs een mooi landhuis, kwamen terecht op een ander leuk pad en renden zo lekker door. Een vriendelijke praatje met de houtzagers die een opmerking over het Pieterpad maakten (we zitten dus gewoon goed), en door langs een heel leuk pad dat door het mooie landschap leidde.

 

Én we hebben echt bijna het HELE EERSTE stuk gerend!

A video posted by Rose Mentink (@stoerevrouwensporten) on

De stemming zat er goed in, zelfs Rose wilde nog lekker rennen zolang we maar niet te snel gingen. Het geluid van onze rugtasjes die bij elke stap heen en weer gingen op onze ruggen, klonk ook al vertrouwd. De zon scheen harder en gaf ons de warmte die we nodig hadden. Maar ook het pad waar we op liepen was mooi. Al vonden we dat de bewegwijzering echt wel te wensen overliet. “Heb jij al een bordje gezien?” vroeg Rose de hele tijd. En met een blik op mijn telefoon zo nu en dan gingen we door. Rennend over ons mooie pad, met prachtige kleine Groningse huisjes zo nu en dan.

Totdat we aan het einde van dit pad een bordje zagen. Met 7 van de 11 te lopen kilometers op de teller, stond daar Pieterburen – 2,5km op. Euhhhh…?!

 

Het is dus hoogst noodzakelijk dat we goede navigatie bij ons gaan hebben als we binnenkort de tweede poging wel succesvol willen volbrengen.

Optie één is het routeboek van het Pieterpad, maar hoe nauwkeurig dit naslagwerk ook al zijn en waar je dat al wandelend niet zo in de weg zal zitten, is dat al rennend een ander verhaal.

De routekaart vind je ook op de website van het wandelnet. Je kunt de routekaart, inclusief aanwijzingen, printen en meenemen. Het nadeel alleen dat je dan dus geen GPS hebt; je ziet niet waar jezelf bent ten opzichte van de kaart. Precies daar waar het afgelopen zaterdag ook mis ging.

Daar hebben ze op dezelfde site overigens wel een oplossing voor: downloadbare gps-bestanden die je kunt inladen op je navigatiesysteem. Bijvoorbeeld in het GPS device van Garmin of, nóg makkelijker als je gaat rennen, een sporthorloge met navigatie zoals de gave Suunto Ambit 3 Run of de Garmin Fenix.

Wij hebben deze niet en dus zocht ik verder. Het liefst een app, want een telefoon hebben we toch wel bij ons. Bovendien kunnen we daarop óók gps gebruiken. Het eerste wat me te binnen schoot was de Google Maps app. Die app heb ik al op m’n telefoon, de GPS erop is nauwkeurig, de navigatie werkt fijn én je kunt er je eigen routekaarten in opslaan en daarop navigeren. Binnen de eerste kilometer van het intekenen van de route van Pieterburen naar Winsum ging het echter al mis. Google Maps kent, zo blijkt, niet alle kleine paden en het was dus onmogelijk de juiste route uit te stippelen.

Die wandelpaden had ik al wel terug gezien op de overzichtskaart in Strava. En wat blijkt? Je kunt op Strava ook routes uitstippelen en daarop navigeren. Ik gebruik Strava al, heb de app al en het blijkt heel makkelijk om die route uit te tekenen (wat dan ook nog weer als voordeel heeft dat ik al een beetje weet hoe die route daadwerkelijk gaat lopen). Dat is dus wat we straks gaan proberen. Navigatie via de Strava-app. We houden je op de hoogte en gaan op zoek naar andere alternatieven mocht dit niet werken.

X Astrid

P.s. achteraf bleek het bij die grote brug dus al mis te zijn gegaan. Die hadden we wél over gemoeten. Maar hé, we waren aan het toerrennen en hadden de grootste lol. Volgende keer beter…

Untitled

 

Astrid

SVS is voor Astrid de kans om over de dingen die zij belangrijk vindt te vertellen. De sportieve computer nerd ervaart de natuur als haar thuishaven, haar rustpunt. Fietsend door Kenia, zwemmend in een Fjord in Noorwegen. Maar ze staat met haar werk in de IT ook midden in de moderne wereld. Midden in de drukte van deze tijd, het luide roepen van mensen op social media en het uitputten van de aarde door de mens, probeert Astrid haar weg te vinden. Balans te bewaren en kleine manieren te ontdekken om zo mooi mogelijk te leven. Schrijven voor onze site doet ze niet vaak, maar zodra ze het doet is het altijd raak

10 Comments
 1. Hi Astrid,
  Ik gebruik Osmand, een GPS app op mijn telefoon. Heeft erg gedetailleerde kaarten. Elk bospaadje staat er op. Kan ook off-line gebruikt worden, handig in het buitenland, geen data kosten.
  Je kunt je eigen GPX routes er eenvoudig aan toevoegen. Je kunt dan op de kaart navigeren of gewoon de lijn volgen. Ik gebruik deze app voor wandelen en fietsen. Vooraf een route zoeken of maken. Zo kom je regelmatig op verrassende plekken terecht.

 2. Wat een tof idee!! De omgeving hier is erg mooi (al zeg ik het zelf), dus helemaaaal niet erg om een tweede poging te moeten wagen 🙂 De Pieterpad markeringen zijn trouwens wit met rood, altijd handig om te weten. Hoef je niet telkens op je PDF of app te kijken, maar gewoon route volgen. Heul veul succes met poging twee! Ben benieuwd naar de uitkomsten van de Strava app! Keep us posted!

  Groetjes, Harma

  PS. Het is Winsum ipv Wilsum, but hey, what’s in a name?

 3. Dag beste dames,

  Misschien is er een mooi alternatief!

  De Pieterpad Run, een estafetteloop van Pieterburen naar de Sint Pietersberg over een afstand van ongeveer 485 km en dat in 3 dagen!!

  Elke deelnemer loopt uiteindelijk 60 km, verspreid over 3 dagen.

  Start is op vrijdag 1 juli (12:00 uur) en de finish zondagmiddag rond 14:00 uur.

  Meer informatie vind je op http://www.pieterpadrun.nl!

  1. Die hebben we gezien, maar het gaat ons juist om de vrijheid van het gaan wanneer we willen, in het tempo wat willen. Wij hebben vorig jaar mee gedaan met de den helder maastricht run en vinden zulke estafette lopen gaaf, maar juist de rust en stilte zoeken is zo belangrijk voor ons.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.