Rennen in de regen

“Wil ik net gaan lopen, gaat het regenen!” een bekende post die we bij veel facebookgroepen voor hardlopers voorbij zien komen. Ons antwoord: vrees de regen niet, ga er mee om en geniet! Want hardlopen in de regen is stiekem reuze lekker. 

We wonen nu eenmaal niet in het zuiden van Spanje. Hoewel het weer de laatste jaren steeds mooier en warmer lijkt te worden, blijft ons land een regenland. Dus als Nederlande hardlopers leren we de regen te accepteren en met een beetje mazzel zelfs te waarderen. Na de vele regentrainingen die wij er inmiddels al op hebben zitten, hebben we onze regentips en weetjes voor je op een rij gezet.

Regen is nat…
Maar dat is zweten ook. Het is maar een korte tijd zo koud dat hardlopen in de regen niet te doen is. De rest van het jaar is regen helemaal niet zo dreigend als het lijkt. Het is water wat uit de hemel valt en hoewel het op een gewone dag, in je gewone kleren echt heel vies is, valt dag tijdens een halfuur of uur hardlopen enorm mee. Hardlopen is inspannend en je lichaam genereert veel warmte. Ga je een langere training doen? Dan kan je je goed op de regen kleden, door een windstoppertje aan te trekken. Ga je korter? Bedenk je dan dit: in de zomer word je ook nat, door je eigen zweet.

See and be seen…
Dat is het motto tijdens een regenachtige run, want regen zorgt ervoor dat auto’s minder zicht hebben. Het is dus extra belangrijk om jezelf in felle kleuren te hullen. Fluor roze, groen, geel of oranje zorgen ervoor dat ze je zien en schemert het al een beetje? Dan is een lampje of goede refelcterende kleding geen overbodige luxe. En onthoudt: als wegen nat zijn, hebben auto’s een langere remweg. Wij lopen met slecht weer echt braaf op de stoep.

Niet van suiker…
Hardlopen in de regen is hartstikke stoer, zonder dat je echt meer doet dan normaal, geeft zo’n regen run een goed gevoel. Het is een soort van ‘dat heb ik maar mooi gedaan’ vooral omdat de rest van Nederland binnen zit of ergens staat te schuilen. Wij zijn niet van suiker en kunnen wel wat hebben, maar onze telefoons niet. Let daarom op dat je die droog houdt. De meeste smartphone armbanden zijn redelijk waterdicht, maar neem je liever het zekere voor het onzekere? Pak dan een ziplockje of boterhamzakje. Zo kan je app nog blijven meten hoe je loopt, maar wordt je telefoon niet helemaal nat.

Regenkleding…
En dan hebben we het nog niet eens over een regenjas. Als het regent en je kleding en huid wordt nat, dan neemt de kans op schuurplekjes toe. Het is daarom handig om een strakke broek te dragen of als het mooi weer is een short met een strak binnenbroekje en pijpjes die net even langer zijn. De strakke broek zit als een tweede huid om je heen en voorkomt dat je je benen openschuurt. Sommige bh’s kunnen ook voor schuurplekjes zorgen let er bij een regenrun op dat je huid sneller kapot schuurt. Vooraf een beetje vaseline op de plekjes die schuren kan geen kwaad.

Regenjasjes…
Vaak zijn ze leuk vormgegeven en hebben ze een mooie kleur, maar wist je dat hardloop regenjasjes zelden echt waterdicht zijn? Ze moeten namelijk nog blijven ademen, zodat we onze hitte kwijt kunnen. Toch is ene regenjasje op koudere dagen of tijdens langere runs geen overbodige luxe. Onze tip: zoek er eentje die niet te dik is. Op die manier kan je hem makkelijk uit trekken als de regen stopt. Een dun klein jasje neem je makkelijker mee. Onze Rose traint tegenwoordig alleen nog maar korte loopjes, zij laat haar regenjasje thuis. Een halfuurtje kou en storm vind ze juist best wel lekker en op de baan gaat ze gewoon lekker schuilen. Onze koukleum Maryvonne zal juist weer wat sneller bescherming dragen: haar trainingen duren lang en haar lijf blijft moeilijk warm.

Gladde wegen…
Regen en water op de weg zorgen voor gladheid, niet alleen auto’s hebben daar last van. Wist je dat de eerste regenbui na een lange droge periode ervoor zorgt dat het véél gladder wordt? Er ligt dan veel vuil op de weg wat nog weggespoelt moet worden. Dit vuil, lees olie, is glad. Maar ook als het al een week rotweer is kunnen de wegen glad zijn. Het is daarom extra belangrijk dat je de juiste schoenen kiest. Zijn ze al wat versleten en missen ze hier en daar wat profiel? Dan is de kans groot dat je uitglijdt. Maar heb je gloednieuwe schoenen met een vers profiel van een wat harder materiaal? Ook dan heb je weinig grip. Test je schoenen daarom uit en weet welke je aantrekt tijdens een regenachtige dag.

Houd je ogen open…
Zelfs als de regen keihard naar beneden valt. Regen kan een vervelend effect op je zicht hebben. Het water wat over je gezicht loopt kan prikken in je ogen. Ben je brildragend? Dan weet je het wel, door het water op je glazen zie je niets. Een petje met een goede klep is daarom handig als het regent. De klep vangt de regen op.

Go Dirty…
Let’s face it, in ons land krijgen we te maken met wel meer dan één regenbui. Daarom doen we er goed aan om van regenrunning een discipline te maken. Rose doet dat in de modder. Als het smerig weer is en de grond goed nat wordt, trekt zij haar speciale schoenen aan en gaat het weiland in. Tot haar enkels in de modder loopt ze soms en ze komt smerig thuis. Voor haar is het spelen op een vieze dag. Dat zorgt ervoor dat ze regen leuk vindt. Dat zouden we allemaal moeten doen. Het bos, de heide, het strand of de uiterwaarden langs een rivier zijn de ultieme speelplaatsen voor types zoals wij.

Regen een probleem? Regen vies? Nee hoor, wij hebben er zin in. Kom maar door met de storm, het water en de smerigheid. Een halfuurtje buiten en daarna met rode wangen genieten van de rest van de dag. Als scholen een tropenrooster kennen, mogen wij hardlopers dan zo nu en dan een dagje ‘regenvrij’? Kunnen we dit bespreekbaar maken?

Rose

Editor in chief en founder van Stoere Vrouwen Sporten. Rose schreef voor bladen als Fiets magazine, Grinta!, Fietssport en de Flair, Ze merkte dat ze het aanbod voor actieve vrouwen matig vond. Meestal gaat dat over slank zijn en afvallen. Voor Rose is een actief leven zoveel meer. Daarom begon ze deze site. Samen met haar team is het haar missie om zoveel mogelijk vrouwen te helpen vreugde, balans en activiteit in hun leven te brengen. Rose fietst, rent, kookt, schrijft en geniet.

1 Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.