hardloopgroep beginnerscursusHardlopen aardig technisch. Daarnaast is het één van de weinig duursporten die in het begin echt niet leuk is. De meeste beginnende hardlopers zwoegen met een rood hoofd tot het einde van de straat en vragen zich – als ze om de hoek zijn en wandelend op adem komen – af waarom ze er in vredesnaam aan begonnen zijn. Om deze beginnende lopers een beetje op weg te helpen biedt hardloopwinkel Run2Day een hardloop cursus voor beginners aan.

Een paar jaar geleden interviewde ik Madelon Baans voor Runnersworld Magazine en tijdens dat gesprek hoorde ik voor de eerste keer van het bestaan van hardlooplessen. Ik was toen nog aan het rommelen en hardlopen was voor mij zeker geen feest. Toch zag ik meedoen met zo’n cursus niet zitten. Ik was bang om de langzaamste te zijn of om niet mee te kunnen komen. In plaats daarvan ben ik me gaan verdiepen in de loopsport en heb ik mezelf al voelend aftastend en om me heen vragen de techniek aangeleerd.

 

Beginnen met hardlopen

Inmiddels loop ik – een paar jaar later – nog steeds en ben ik toch mee gegaan met de les van Run2Day Deventer.  Om het uit te proberen en er over te schrijven. En oh wat was het leuk! Meteen renden we in een lekker laag dribbeltempo de stad uit. Richting het park. Daar deden we een korte warming up en begonnen aan de eerste oefeningen en loopscholing. Stappen met je knieën hoog of juist met je hakken tikkend tegen je kont. Over pionnetjes heen, versnellen. Een beetje kracht en daarna een aantal speelse intervallen. Er werd gelachen maar ook serieus getraind.

Het viel me op hoe er echt getraind werd, maar dan wel aangepast aan het niveau van beginnende hardlopers. Natuurlijk liepen we geen enorme afstanden, maar iedereen in de groep deed vandaag een aantal dingen voor de eerste keer. En iedereen raakte wel een keer tijdens een beweging met zichzelf in de knoop. De combinatie en afwisseling van oefeningen, techniek en stukjes hardlopen met wandelen tussendoor zorgde ervoor dat we anderhalf uur aan het sporten waren. Maar dat we niet helemaal stuk gingen. (lees verder onder afbeelding)

 

enthousiaste hardloperSamen sporten

De les werd echt vriendelijk gegeven. 25 vrouwen (toevallig, geen idee waar de mannen waren) iets nieuws leren is niet makkelijk. En toch was er voor iedereen aandacht. Een kleine aanwijzing hier een aanmoediging daar.
Ik ben inmiddels al een klein beetje te ervaren voor de iRun beginners les, maar als ik eerlijk ben zou ik heel graag met de hele cursus meedoen. Gewoon voor de gezelligheid en om andere lopers te leren kennen. Het is inspirerend samen te sporten en de ander te zien zwoegen terwijl je het zelf ook even zwaar hebt. En eigenlijk maakt dat niveauverschil bij een goede les helemaal niets uit. Iedere hardloper komt aan zijn trekken.

Het was lekker om op zaterdagochtend te sporten. En het voelt goed om gerichte oefeningen te doen. Dus ga je beginnen met lopen of ben je net bezig en kan je wel wat hulp gebruiken? Dan is een hardloop cursus absoluut een goed begin.

-x- Rose

Lees ook: 

Met deze warming-up voor hardlopers loop je een stuk lekkerder

Klaartje: “Ik kon nog niet eens hardlopend naar de overkant van de straat”

Beginnen met sporten doe je zo

Stoere Vrouwen Sporten Shop

Rose

Editor in chief en founder van Stoere Vrouwen Sporten. Rose schreef voor bladen als Fiets magazine, Grinta!, Fietssport en de Flair, Ze merkte dat ze het aanbod voor actieve vrouwen matig vond. Meestal gaat dat over slank zijn en afvallen. Voor Rose is een actief leven zoveel meer. Daarom begon ze deze site. Samen met haar team is het haar missie om zoveel mogelijk vrouwen te helpen vreugde, balans en activiteit in hun leven te brengen. Rose fietst, rent, kookt, schrijft en geniet.