mindful hardlopen tijdens running retreat

Vanaf het moment dat die pleister op mijn mond ging, gebeurde er iets met mij. Of liever gezegd: ín mij. Ik stond in het bos bij een clinic van Martijn Mensink en voelde het hier en nu meer dan ik ooit ervaren had. Precies de bedoeling, want ik ben zo’n type dat met haar gedachten altijd overal is. Oók tijdens het sporten, zo constateerde ik daar in Nijverdal. Een emotionele maar mooie confrontatie.

Die mindful run clinic was onderdeel van het fantastische Run Your Mind running retreat van Stoere Vrouwen Sporten. En nee, dat zeg ik niet om reclame te maken voor mijn lieve vriendinnen Rose en Astrid. Het ís gewoon zo. Normaal gesproken zijn we collega’s, maar de running retreats doen ze met z’n tweetjes. Ik was er als deelnemer. Idee van Rose: het enige wat ik hoefde te doen was factuur betalen en op tijd in de trein naar Nijverdal te stappen met een tas vol hardloopkleding.

 

Niets voor mij, zo’n running retreat

Echt alles wat er tijdens het running retreat op het programma stond, was out of my comfort zone. Het hele fenomeen “groep” gaf me al stress. Inmiddels is m’n tas weer leeg, hangt al m’n hardloopkleding aan de lijn te drogen en heb ik een moeilijk te beschrijven gevoel over me. De spierpijn is nog nadrukkelijk aanwezig: bovenbenen, enkels maar ook m’n buik en schouders. Het doet me herinneren aan die fijne tijd die ik met heel veel mooie vrouwen heb gehad tijdens het retreat.

Maar er is meer aan de hand. Die pleister heeft iets losgemaakt in mij, iets wat ik nooit eerder zo intens ervaren heb. Het hele eieren eten met dat mindful run gebeuren is dat we volgens Martijn vergeten zijn hoe we plezier moeten maken. Zo simpel: hij liet tien vrouwen in het bos tikkertje spelen en iedereen was alleen maar bezig om niet gepakt te worden. Unaniem constateerden we dat onze gedachten volledig uitgeschakeld waren.

 

Mindful in het hier en nu

Ikzelf merkte dat ook wel, maar mijn ratio was nog een beetje in opstand en enigszins gefrustreerd dacht ik last te hebben van m’n ontbijt. “Gewoon rustig ademhalen”, riep Astrid toen ik bij haar m’n beklag wilde doen over hoe ik me voelde. Ik liep door en moest bekennen dat ik inderdaad nog steeds meer in m’n hoofd dan in het moment was. Genieten moest ik, en ik dwong mezelf om te voelen hoe fijn ik het eigenlijk vond om bij het running retreat te zijn.

Een paar tranen van geluk liepen over m’n wangen toen we langs het water liepen. Bij elke stap die ik zetten, voelde ik hoe het vochtige riet mijn onderbenen streelde. Ik kon m’n gedachten steeds meer loslaten en me overgeven aan het hier en nu. Nam niet weg dat het af en toe flink confronterend was. Vertrouwen, verbinding maken, veilig voelen, verantwoordelijkheid nemen… Het ging toch net iets dieper in m’n psyche dan ik vooraf had verwacht.

 

Wat er gebeurt als ik écht voel

Die pleister op mijn mond tijdens het hardlopen heeft mijn bewustzijn in één klap wel heel sterk vergroot. Wat gebeurde er nou? Voor een neus in-mond uit ademhalende hardloper als ik, is een neusademhaling even wennen. En wat is nou de crux van die pleister? Het dwingt je om enkel en uitsluitend te voelen wat het met je doet. Je hebt simpelweg geen ruimte voor andere gedachten dan alleen maar die focus op ademhaling.

Kwam die even binnen zeg! Ik besefte dat moment pas goed wat er gebeurt als ik écht voel wat ik aan het doen ben. Het hier en nu was nooit eerder zo concreet. Confronterend maar zo mooi! De ervaring sluimert nu nog steeds door in mijn lijf. Wat ben ik dankbaar dat ik bij dit weekend was. Van begin tot eind was het warm, inspirerend en zo fijn! Hardlopen bracht ons samen, en de ervaring van dit mooie retreat is een verrijking voor het leven.

Wil je ook meer mindful met je sport omgaan? Dit is hoe hardlopen je gezond houdt in je drukke leven. En wil je zelf een keer mee op onze running retreats? 13 t/m 15 oktober gaan we weer de mooiste bossen van Nederland in. Dit keer is het thema Stick to the Forest – we gaan trailen.

trail running retreat stoere vrouwen sporten
STICK TO THE FOREST TRAIL RUNNING RETREAT VAN 13 t/m 15 OKTOBER 2017 (klik op afbeelding voor meer info)

 

Kirsten Vogd
Kirsten Vogd

Sporten doe je volgens Kirsten niet alleen tijdens dat ene uurtje op zaterdagochtend. Voor haar maakt het deel uit van haar hele leven. Ze begon als blogger voor onze site toen ze nog niets eens zo gek veel sportte. Tegenwoordig maken hardlopen, fietsen, zwemmen en krachttraining standaard deel uit van haar week. Kirsten doet de eindredactie en haar grootste passie is prachtige portretten van stoere vrouwen op papier zetten.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.