Lieve moeders, iedere keer als jullie je sportkloffie aantrekken en je rondje gaat maken of je lesje volgt, geef je je kinderen iets mee. Je geeft ze het voorbeeld van sport als onderdeel van je leven. Maar even serieus wat doet sport met je? Hoe is het een verrijking van je leven? En welke lessen geef je mee?

Met alle ophef vorige week rondom fitgirls en killerbodies heb ik zitten nadenken over een groot deel van de Stoere Vrouwen Sporten lezeressen. Veel van hen zijn moeder, hebben een drukke baan en ze sporten. En vooral dat laatste is belangrijk voor hen om de eerste twee zo goed mogelijk te doen. Een vriendin van mij is zelfs gaan sporten om haar dochters. Zij wilde dat haar dochters opgroeiden met een sportende moeder als voorbeeld. Ze kocht hardloopschoenen en ging op yoga. Inmiddels twee jaar later zitten haar drie dochters allemaal op een sport en is het hele gezin actief.

 

Het sportieve voorbeeld

Ik geloof dat de lessen die we leren en de ervaringen die we opdoen door te sporten ook waardevolle lessen zijn die we mee kunnen geven aan onze kinderen, neefjes, nichtjes of wie dan ook van de generatie na ons.
Wanneer je kijkt naar jezelf en ziet wat sporten met je doet, kan je er zeker van zijn dat je omgeving het ook opmerkt. Natuurlijk kom je bezweet en met een knalrode kop terug van training. Ook ben je waarschijnlijk moe en moet je nodig onder de douche. Maar wat is er nog meer? Je hebt waarschijnlijk blije ogen en je lijf is ontspannen. Je gedachten zijn op een rij gezet en je hoofd is of leeg of geïnspireerd. Dit zal terug te lezen zijn in je non verbale communicatie. Waarschijnlijk ben je meer open en makkelijker te benaderen dan wanneer je gestrest en moe van je werk terug komt.

In mijn geval – en wellicht in dat van jullie ook wel – ben ik na het sporten ook helemaal in tune met mijn lichaam. Ik houd van mijn benen, billen, buik, borsten, armen, rug en de rest. Ze voelen krachtig, energiek en sterk. Ze voelen sportief. Na het sporten beweeg ik vrijer en loop ik trotser.

Als je herkent wat ik beschrijf, neem dan nu even de tijd om jezelf te bekijken door de ogen van je kinderen. Ze houden van je als je net van je werk komt. Als je net wakker bent en zelfs als je in een waardeloze bui bent. Maar welke mama zien ze als je gesport hebt? Eentje die ontspannen is, die rode wangen heeft en die zich lekker voelt. Je snapt wat ik hiermee zeggen wil: die vriendin van me die is gaan sporten om haar kinderen had groot gelijk. Zelfs al houdt het in dat ze af en toe een paar uur weg is om te kunnen rennen in de bossen.

 

Sporten als bevestiging van zelfliefde

Of je nu al je hele leven sport of het later bent gaan doen omdat er echt iets moest veranderen, als je jezelf eenmaal sporter noemt, weet je dat sport je goed doet. Fysiek, mentaal en emotioneel. Allemaal kennen we het fijne gevoel wat je na je training hebt, de ontspanning en mentale energie. Of de leuke gedachten die je tijdens het sporten kunt hebben. Sport zorgt er op meerdere vlakken voor dat je de beste versie van jezelf kunt zijn. Ik vind mijn commitment aan mijn sport een bevestiging van de liefde die ik voor mezelf heb. Iedere keer als ik er voor kies om te gaan sporten, kies ik ervoor om me goed te voelen in mezelf. Om je zo te voelen dat je je simpelweg goed voelt en in staat bent om met ontspanning en mentale energie de dag aan te gaan.

 

Je grenzen leren kennen door sport

Hoeveel dingen heb jij sinds je sport al gedaan waarvan je voorheen dacht dat je ze niet kon? En ben je ook al tegen iets aan gelopen waar je echt niet goed in blijkt te zijn? Sporten heeft mij ontzettend goed geholpen te ontdekken dat ik veel meer kan dan ik dacht te kunnen. Maar ook heeft het me geleerd om te gaan met de dingen die ik niet kan. Het blijkt dat ik bergen op kan fietsen en bruggen op kan rennen. Het blijkt dat mijn geest heel sterk is en dat ik als ik echt wil verder kan gaan dan ik ooit dacht. Maar het blijkt ook dat ik geen topsporter ben. Dat ik beter kan sporten dan heel veel mensen, maar dat er absoluut ook heel veel zijn die heel veel beter zijn dan ik. Het ontdekken van je grenzen, het verleggen van een aantal ervan en het accepteren van andere is één van de mooiste dingen die me overkomen is. Het zijn enorme lessen die mij hebben geholpen mezelf op een dieper niveau te accepteren en lief te hebben. Maar het zijn ook ervaringen die mij in alles wat ik doe sterken. Niet meer ben ik beperkt door de gedachte dat ik iets niet kan, want ik heb de ervaring dat ik veel dingen kan leren door ze gewoon te doen.

 

Successen en doelen halen in je sport

Je wilde beginnen met hardlopen en op een dag stond je elke zaterdagochtend in het park voor je hardlooples. Je eerste doel behaald. Je wilde meedoen met een toertocht op de fiets en hebt een fiets geleend en gaat trainen? Je eerste succes. vijf kilometer lopen, een x aantal baantjes zwemmen, een bepaalde snelheid, het halen van een pr of het uitlopen van een marathon. Alles wat je je bedenkt over sport en wat je daarna doet is een succes, is het halen van je doel. De weg naar dat succes is niet altijd even makkelijk maar ben je over de finish, dan weet je: je bent een winnaar. Het is een prachtige ervaring om iets wat je je bedenkt ook daadwerkelijk te kunnen doen. Sporten is een aaneenschakeling van kleine succesjes variërend van de deur uit gaan terwijl je misschien geen zin had tot de medaille bij de finish.

 

Zien sporten doet sporten

Kinderen van sportieve ouders sporten zelf vaak ook. Hierdoor ervaren ze van kinds af aan de voordelen van sport. De lessen die je leert, worden zodoende onderdeel van hun leven. Ze ontdekken ze als kind al. Ik denk dat ze daardoor een stapje voor hebben.
Sporten met je kind is reuze leuk. Natuurlijk hoeven ze niet altijd met je mee, maar het is wel zo dat ze het supergezellig vinden om dingen samen met je te doen. Zelf heb ik geen kinderen, maar gelukkig heb ik wel mijn neefje en nichtje. Met hen doe ik graag actieve dingen. Zo is mijn nichtje Eva met me mee naar atletiek geweest. Dat kind kan rennen joh! Maar vooral vond ze het supergaaf dat ze met mij mee mocht en kon zien wat ik allemaal doe als ik ga sporten.

Lieve moeders, maar natuurlijk ook vaders. Elke keer als jullie thuis achter je laten en een uurtje of twee, drie, vier pakken voor jezelf en je sport, dan geef je het voorbeeld van een mooie levensstijl. Keep up the good work!

Liefs Rose

 

Love running leren armband

 

 

 

Rose

Editor in chief en founder van Stoere Vrouwen Sporten. Rose schreef voor bladen als Fiets magazine, Grinta!, Fietssport en de Flair, Ze merkte dat ze het aanbod voor actieve vrouwen matig vond. Meestal gaat dat over slank zijn en afvallen. Voor Rose is een actief leven zoveel meer. Daarom begon ze deze site. Samen met haar team is het haar missie om zoveel mogelijk vrouwen te helpen vreugde, balans en activiteit in hun leven te brengen. Rose fietst, rent, kookt, schrijft en geniet.

3 Comments
  1. Wat een raak verhaal! Ik ben zelf ook geen moeder, maar ben nu al vastbesloten om, als ik het ooit wordt, flink te blijven sporten. Tot nu toe zag ik dit puur als voordelig voor mezelf: fit zijn, me sterk voelen én me nooit schuldig voelen als ik eens iets (extra) lekkers eet. Maar zoals jij het nu stelt, heeft het ook zeker een enorme waarde. Niet alleen als voorbeeld voor kinderen, maar ook voor vrienden en familie. Zó leuk als je anderen kunt motiveren om meer te sporten!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.