Niet alleen dol op (hard) lopen, maar ook dol op geschiedenis? Loop dan op 28 februari de Smokkelaarstrail! Een trailrun van 12 of 24 kilometer door de bossen van Goirle, Hilvarenbeek en Poppel (België).

Hoe fijn is het om te lopen en ondertussen je gedachten af te laten dwalen? Naar die ene vakantie, je toekomstige droomhuis, of gewoon genieten van alles wat je onderweg tegenkomt. En terwijl je gedachten met je op de loop gaan, lopen ook je benen bijna moeiteloos verder. Kilometer na kilometer vliegt voorbij. Dát is hardlopen.

In deze trailrun kun jij je geest op tijdreis sturen. En nadenken, fantaseren of dromen over de smokkelaars die jaren geleden actief waren op de trail. Smokkelaars die zout (rond 1900), of enkele jaren later roomboter, probeerden de Nederlandse grens over te krijgen. En terwijl je door de afwisselende landschappen van de omgeving loopt, kun je nog even verder dromen. Over de douaniers bijvoorbeeld, die de smokkelaars te slim af probeerden te zijn.

Zo zetten ze de smokkelaars weleens met opzet vrij dicht bij de houtkachel. Waar de roomboter duidelijk niet tegen bestand was….

Hoe gaaf moet het zijn om te lopen in een omgeving waar deze activiteiten zich afspeelden? Zou de grenswachter een geheim kantoor hebben bij die ene boerderij? Of zouden daarvandaan juist de transporten van zout of boter plaats vinden?

Welke Stoere Vrouwen lopen er mee?

 

 

 

 

 

 

 

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.