Of het nu een marathon of je eerste vijf kilometer is, als je traint voor een hardloopwedstrijd is een goede voorbereiding alles. Onze trainingsrondjes maken we allemaal wel, hardlopen is namelijk wat we maar al te graag doen. Maar we laten ook wel wat liggen in die voorbereiding. Daarom hebben we hier nog een paar tips voor je training voor een hardloopwedstrijd.

Wat je zenuwen je in de weken voor je wedstrijd je ook zeggen, doe het niet. Doe niets nieuws in aanloop van je wedstrijd, want het zou je maar gebeuren dat je na maanden trainen iets nieuws probeert wat niet werkt. En dat dat dan zo slecht uitpakt dat het je wedstrijd negatief beïnvloedt. Sta je over een paar weken aan de start, doe dan vooral wat je altijd al deed. Tot de week voor je loop, dan neem je wat extra rust.

Maar sta je aan het begin van een lange periode van training voor een hardloopwedstrijd? Weet dan dat deze maanden niet alleen bedoeld zijn om voor de afstand te trainen en sneller te worden. Maar ook om uit te vogelen hoe je lichaam werkt. Om te weten te komen hoe je dat laatste kilometers zo goed mogelijk verteren kunt. Maar vooral ook: hoe je zo fris en goed voorbereid mogelijk aan de start komt te staan.

 

Probeer sportvoeding en supplementen

Welke sportvoeding is het beste? Een vraag die niet zomaar te beantwoorden is. Niet alleen zijn er veel verschillende soorten met eigen kenmerken, er zijn ook zoveel verschillende sporters en verschillende doelen. Het is zoeken naar de beste combinatie. Sportvoeding is zo gemaakt dat je tijdens je inspanning zo snel mogelijk brandstof en energie naar je spieren kan brengen. Snelle koolhydraten die zonder al te veel gedoe door je lichaam verwerkt kunnen worden. Soms met extra cafeïne of wat mineralen die je tijdens inspanning kwijt raakt.

Wacht niet met het kiezen van je sportvoeding tot kort voor je race. Probeer het uit in de maanden ervoor. Neem het mee tijdens je duurtraining en ontdek hoe het valt. Sommige soorten kunnen je misselijk maken of last aan je darmen geven. Er zijn belletjes die je nauwelijks weg krijgt of reepjes waar je een plakmond van krijgt. Allemaal vervelende dingen waar je niet nog een uur of twee mee rennen wilt. Beter ervaar je dit tijdens een rondje in je eigen omgeving, dan ergens halverwege je eerste marathon in een ver ver land. Probeer en varieer, dan weet je op race day wat je bij je hebt.

>> Lees ook: Wist je dat je van koffie sneller gaat hardlopen?

 

Kwaliteit telt, niet het aantal kilometers

Ken je dat? Je hebt een bepaalde afstand in je hoofd, je hebt je ingeschreven en ineens verandert er iets in de manier waarop je traint. Ik heb dat altijd, daarom heb ik liever geen afstand in mijn hoofd. Want ineens ben ik kritisch op mijn rondje en snelheid. Ineens vind ik dat ik meer moet.

Voor veel lopers is de afstand een valkuil. In de maanden voor hun wedstrijd richten ze zich onbewust op de kilometers. In het schema staan afstanden die ze lopen moeten en dat getal lijkt het enige te zijn wat er nog is. En hoewel het zaak is het volume van je trainingen uit te breiden is die afstand toch echt niet alles.

Sta je zelf toe om in de aanloop van je race steeds een paar momenten te hebben waarin je niet met de afstand bezig bent. Momenten waarop je wel loopt en traint, maar niet naar dat getal kijkt. Loopjes waarin je je focust op je techniek, je geniet van je omgeving of waarin je dus je voeding probeert. Een paar keer zo’n week in aanloop naar je evenement zorgt ervoor dat de boog niet altijd gespannen is. En dat je niet elke week uitbouwt en werkt aan je afstand. Dit maakt je gretiger en blijer als loper, maar vooral geef je je lijf de tijd om even te wennen aan het nieuwe trainingsvolume.

>> Lees ook: Verklein het risico op blessures met deze oefeningen

 

Beter sporten door goed herstel

Training, afzien en doorzetten. Het is niet alles. Natuurlijk heb je inspanning nodig om beter te worden, maar tegenover inspanning staat nog iets anders: rust. Juist onder hobbysporters is te weinig herstellen een van de meest gemaakte fouten. Beter worden in je sport is een rekensommetje. Inspanning + herstel = resultaat. Om tot het resultaat te komen heb je echt inspanning en rust nodig. Zonder herstel, word je iets beter maar vooral vermoeider en uiteindelijk overbelast.

Eens in de zoveel weken naar de masseur. Elke week een keer zwemmen ter ontspanning, maar ook zeker de nodige uurtjes Netflixen is goed voor je sport. Bedenk je dat je na een duurtraining misschien geen spierpijn hebt, maar dat je lichaam zeker 24 uur en misschien meer nodig heeft om te herstellen. Neem die tijd en houd rekening met je algehele belastbaarheid. Meer drukte op je werk of volle dagen thuis hebben een effect op je training, maar andersom ook. Rondom de zwaarste periode in je schema heb je een lege agenda nodig om je herstel de ruimte te kunnen geven.

>> Lees ook: De belastbaarheid van een hobbysporter

Sporten is een kwestie van balans en plezier. Hoewel wij geen topsporters zijn, mogen we het best wel meer op die manier benaderen. Zomaar wat doen is niet des topsporters. Zorg voor begeleiding. Neem een masseur en vertel je fysio van je doel. Ga desnoods eens in de week trainen bij een atletiekvereniging en omring jezelf met andere sporters. Maar vergeet niet dat je gewoon een hobbysporter bent. Als een topsporter een x aantal uren per week aan het trainen is, kan hij dat omdat er geen baan of kinderen zijn. Wij hebben dat wel. Dus verwacht van jezelf geen topsport uren. En weet hoe je met stress omgaat, het heeft effect op je sport. Daar kan je meer over lezen in dit artikel over sport en stress.

Liefs, Rose

 

Volg Stoere Vrouwen Sporten ook op InstagramFacebook en YouTube voor meer sport updates, recepten en leuke work-outs.

Wist je trouwens dat je het SVS platform heel gemakkelijk kunt supporten. Dat doe je door via onze site te kopen bij onze partners. Dan krijgen wij namelijk een kleine vergoeding. Dat geldt bijvoorbeeld voor de linkjes naar Futurumshop, Wiggle en Decathlon. Maar bijvoorbeeld ook voor Bol.comDille & Kamille,  Holland & BarrettfonQ en CoolBlue. Meer hierover lees je op de pagina Support Onze Site. Dankjewel alvast, want van al die kleine beetjes die we zo ontvangen, kunnen wij de site en servers draaiende houden.
Rose

Editor in chief en founder van Stoere Vrouwen Sporten. Rose schreef voor bladen als Fiets magazine, Grinta!, Fietssport en de Flair, Ze merkte dat ze het aanbod voor actieve vrouwen matig vond. Meestal gaat dat over slank zijn en afvallen. Voor Rose is een actief leven zoveel meer. Daarom begon ze deze site. Samen met haar team is het haar missie om zoveel mogelijk vrouwen te helpen vreugde, balans en activiteit in hun leven te brengen. Rose fietst, rent, kookt, schrijft en geniet.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.