vrouw loopt hard in de zomer

Merk jij dat de hitte effect op je sport heeft? Of ben je er zo eentje die juist met deze temperaturen lekker kan functioneren? Hitte kan een enorm effect hebben op je prestaties. Maar hoe komt het dat de ene sporter wel tegen de hitte kan, terwijl de ander amper vooruit komt?

Ik heb het sportief even zwaar, merk ik. Deze zomer is warmer en droger dan normaal en dat is voelbaar. Toen het vorige week zo extreem warm was, heb ik zelfs niet gesport. Terwijl ik normaal gezien juist zo geniet van de zomer.

>> Lees ook: Alleen hardlopers zijn zo actief op een bloedhete zomerdag

 

Hogere hartslag tijdens sporten in warmte

Bij mij spelen twee dingen een rol: mijn lijf gaat deze zomer niet zo goed met warmte om. En mijn longen hebben last van de lucht. Zowel warmte als benauwdheid zorgen ervoor dat je hartslag stijgt terwijl je prestatie minder is. Ofwel, ik doe keihard mij best om amper vooruit te komen. Als het warm is gaan je bloedvaten meer openstaan. Dit verandert de verdeling van je bloedvolume. Je hart moet dan iets harder pompen om voldoende bloed rond te pompen om je spieren van zuurstof te voorzien. Je hartslag stijgt.

 

Sommige sporters kunnen beter tegen hitte

Dat ik vorige week niet gesport heb, voelt ergens niet goed. Ik hou van de zomer en ik hou van sporten. Hoe is het mogelijk dat ik die twee in de warmste week van het jaar niet weet te combineren? Maar vooral: hoe kan het dat ik op Instagram en Facebook zoveel zonnige sportieve updates voorbij zie komen? Zijn die mensen stoerder dan ik? Hebben ze een betere vorm of zijn het echte doorzetters die op karakter de hitte weten te trotseren. En als dat zo is, ben ik dan een watje?

>>Met deze apps kan je je hartslag meten als je sport

Gelukkig ben ik niet de enige die last van de zomer heeft. Die door de hitte wat minder sport. Er lijken sporters te zijn die wel tegen hitte kunnen en sporters die juist liever in de kou lopen. Hoe komt het dat er winter en zomer sporters zijn? En is gewenning aan hitte trainbaar?
(lees verder onder afbeelding)

hardlopende vrouw in zomerhitte

 

Waarom kun je slecht tegen hitte?

Er blijken inderdaad verschillen tussen mensen te zijn. Waardoor we niet allemaal hetzelfde op extreme temperaturen reageren. Dat heeft te maken met onze innerlijke thermostaat. Ons kacheltje en onze airco als het ware. Het menselijk lichaam heeft een temperatuur van 37 graden. Wordt dat lichaam kouder? Dan gaat het aan de slag om het op te warmen. Stijgt onze lichaamstemperatuur? Dan doet ons lichaam alles om die warmte kwijt te raken. Zo gaan we zweten als ons lichaam 38 graden of warmer is.
Maar het moment waarop het lichaam aan het werk gaat verschilt. Sommige mensen zweten eerder dan anderen. Ofwel niet elk lichaam koelt even snel of goed. Dit is een van de oorzaken van de verschillen tussen sporters.

>> Lees ook: Menstruatie en sport, ja daar kan je zeker te weten last van hebben!

 

Sporten tijdens een hittegolf

Maar dat is nog niet alles. Niet alleen is het moment waarop we gaan zweten per persoon verschillend, ook speelt de hoeveelheid die we kunnen zweten een rol. Zo schijnt het dat niet iedereen evenveel poriën heeft waardoor dat zweet naar buiten komt. En zweet je minder? Dan raak je ook minder warmte kwijt.

>> Lees ook: Drinken tijdens het hardlopen

Gelukkig is dit redelijk trainbaar. Je kan je lichaam leren beter te zweten. Dit doe je door in de zomer gewoon te blijven sporten. In het begin een beetje rustiger, omdat je merkt dat je hartslag hoger is en je prestatie minder. Maar na een dag of tien zal je lichaam wennen en eerder zweten. Meer water drinken zorgt er ook voor dat je meer kan zweten.
(lees verder onder afbeelding)

hardlopende vrouw in de natuur op ene zomerdag

Is sporten in extreme warmte ongezond?

Toch zijn er sporters die ik wil afraden in dit weer te trainen. Voor een beginnende sporter kan het echt te zwaar zijn. Omdat je nog niet lang sport is je belastbaarheid beperkt. Je kan misschien nog maar moeilijk omgaan met die verhoogde hartslag door de hitte. En je zal langer duren door de hogere inspanning.
Sporters met overgewicht doen er goed aan te begrijpen dat het extra jasje wat hun lichaam is er voor zorgt dat ze het veel sneller warm hebben. Vrouwen die door hun leeftijd en hormoonschommelingen moeite hebben met het reguleren van hun lichaamstemperatuur zullen nu mogelijk veel meer last ervaren.

>> Lees ook: Sporten met overgewicht, natuurlijk kan dat!

Is deze zomer te zwaar voor je en kan je bijvoorbeeld niet hardlopen? Ga dan met een tienrittenkaart naar de sportschool. Werk aan je kracht en stabiliteit en wandel met een lange lus naar huis.
Heb je het gevoel niet te kunnen koelen? Pak je zwempak en zwem een aantal weken baantjes. En als je ’s avonds een wandeling maakt, kom je heel goed aan je beweging.

Of pak de fiets, misschien kan je wel een racefiets lenen en zo je afstanden maken. Op de fiets heb je rijwind en fiets je langs het water? Dan voel je een frisse bries.

Het is okay om nu wat minder te doen. We zijn hobbysporters en hoeven de komende Spelen niet te halen. We sporten en bewegen voor onze gezondheid en uit onderzoek blijkt dat wij Nederlanders het beste functioneren met een temperatuur rond de 17 graden. Daar zitten we nu ruim boven. Sta jezelf toe naar je lichaam te luisteren als je slecht tegen de hitte kan.

Liefs, Rose

 

Volg Stoere Vrouwen Sporten ook op InstagramFacebook en YouTube voor meer sport updates, recepten en leuke work-outs.

Wist je trouwens dat je het SVS platform heel gemakkelijk kunt supporten. Dat doe je door via onze site te kopen bij onze partners. Dan krijgen wij namelijk een kleine vergoeding. Dat geldt bijvoorbeeld voor de linkjes naar de Body & Fit shopFuturumshopWiggle en Decathlon.  Maar bijvoorbeeld ook voor Bol.comDille & Kamille,  Holland & BarrettfonQ en CoolBlue. Meer hierover lees je op de pagina Support Onze Site. Dankjewel alvast, want van al die kleine beetjes die we zo ontvangen, kunnen wij de site en servers draaiende houden.

 

Dames hardloopshirt Run Away with me

 

Rose

Editor in chief en founder van Stoere Vrouwen Sporten. Rose schreef voor bladen als Fiets magazine, Grinta!, Fietssport en de Flair, Ze merkte dat ze het aanbod voor actieve vrouwen matig vond. Meestal gaat dat over slank zijn en afvallen. Voor Rose is een actief leven zoveel meer. Daarom begon ze deze site. Samen met haar team is het haar missie om zoveel mogelijk vrouwen te helpen vreugde, balans en activiteit in hun leven te brengen. Rose fietst, rent, kookt, schrijft en geniet.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.