Pijntjes horen er bij als je boven de 50 bent en je moet zo nodig hardlopen. Maar Rose vertelt mij keer op keer dat het minimaliseren van die pijntjes neerkomt op zowel goed trainen op looptechniek, als lopen op schoenen die bij je voeten en je loopstijl passen. Nu vind ik stijlvol geschoeid lopen ook belangrijk, de kleuren moeten matchen bijvoorbeeld, maar Rose bedoelt daar helaas iets anders mee.
Volgens mij was het iemand op de Stoere Vrouwen Facebook pagina of anders wel de groep die het Runners Service Lab een keer noemde. Ik googelde en zag een winkel in de buurt van Antwerpen die zich profileert als loopspeciaalzaak met jaren ervaring en professionele apparatuur om de juiste schoenen te adviseren. Ze meten loopstijl, drukverdeling, kracht en beweging.
Samen met mijn zus besluit ik er een gezellig dagje België van te maken, met lunchen in Antwerpen en daarna schoenen shoppen. Mijn klacht is dat ik snel last krijg van mijn achillespees en mijn zus heeft soms last van brandende voorvoeten. Hardlopen is voor mij onderdeel van “urban gym” waarbij ik in een groepje door Amsterdam hol en oefeningen doe. Stoepje op, stoepje af, slingerende toeristen ontwijken, optrekken aan een steiger, burpee en dan weer wat rennen. Mijn overigens lekker lopende Adidas Boost hebben het zwaar te lijden en geven weinig zijwaartse steun bij deze training. Het is misschien eerder een training voor crossfit schoenen. Maar aangezien we op een avond ook zo’n 5 km lopen, wil ik wel graag hardloopschoenen aan. Ik zoek dus naar mooie schoenen met voldoende steun en een fijne demping.
Uit de test blijkt dat mijn voeten normaal breed zijn, ik neutraal loop, op mijn midden/voorvoet land en een hoge wreef heb. Mijn last van de achillespees vindt de dame die ons helpt verklaarbaar. Een midden/voorvoet landing geeft meer spanning aan de achterkant (tenminste zo begrijp ik het) en als beginnende loper ben ik daar nog niet aan gewend. Omdat ik meest op asfalt loopt moet in van haar wel voldoende demping in mijn schoenen en vanwege mijn loopstijl een niet te dikke hak. Zij heeft het natuurlijk over de heeldrop die aangeeft hoe hoog de hak is, maar dat roept bij mij associaties op van dubbelzout en stevig kauwen.
Er komen vele dozen schoenen tevoorschijn en ik ren wat af, iedere keer op film en over de drukplaat om te kijken of de afwikkeling mooi in een rechte lijn is. Ze denkt dat een trail run schoen voor mijn type training beter is, omdat deze ook zijwaartse stabiliteit geeft. Ik pas Brooks, Pearl Izumi, Asics, Mizuno, Scott, ik weet niet meer wat voor merken. Telkens haalt ze iets anders van achteren en mag ik weer op en neer rennen. En mijn zus naast mij ook.

Uiteindelijk wordt het voor mij de Saucony Peregrine 5 en voor mijn zus iets van Brooks geloof ik. Ik heb er inmiddels al een paar keer mee getraind en ik vind ze geweldig. Niet de duurste (125 euro), niet de mooiste, maar ook niet enorm lelijk, maar wel de lekkerste! Voor mij was het een welbesteed dagje België. Eentje waar ik nu tijdens elke training nog van nageniet.

Liefs Ernie

1 Comment
  1. Ik woon in Belgie en koop al mijn schoenen bij runners service lab! Heel tevreden van hun service… Ook als er achteraf toch nog problemen opduiken (zo had ik met mijn vorig paar last van steeds terugkomende blaren) leveren ze heel goed service! Ik kan het aan iedereen aanraden!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.