Wilskracht en doorgaan. Dat was Monique (50). Workaholic ook, die desondanks trouw naar de sportschool ging. Maar er was ook troosteten en ernstig overgewicht. Ze ontmoette tien jaar geleden voedingskundige Yneke Kootstra en ging met haar aan de slag. Het succesverhaal over afvallen moest een boek worden, maar nog tijdens het schrijven kreeg Monique een flinke burn-out en kwam ze bijna alle kilo’s net zo hard weer aan. 

“Terugkijkend op mijn leven besef ik nu pas hoe hard ik was. Naar mezelf toe dan. Ik werkte en sportte hard om me goed te voelen. Als ik me niet goed voelde, deed ik er nog maar een schepje bovenop. Dan zat ik weer ’s avonds laat in de auto naar huis en stopte ik onderweg bij de benzinepomp om alvast wat lekkers in te slaan. Eenmaal thuis maakte ik het mezelf dan ook niet al te moeilijk, een frietje bij de snackbar was zo gehaald. Je kunt wel raden wat dat deed met mijn figuur.”

“Najaar 2015 was ik op m’n slankst. En juist in die periode ben ik volledig ingestort. Alle filters vielen weg, met wilskracht en discipline redde ik het niet langer. Al die jaren heb ik altijd alles alleen gedaan. Dat was al zo toen ik jong was. Mijn ouders zijn gescheiden, mijn vader zagen we niet meer en korte tijd later overleed mijn moeder. Ik was heel eenzaam, maar koos ervoor om in de overleefmodus te gaan. Kwetsbaarheid heb ik nooit getoond, ik heb ook nooit geleerd hoe dat moest.”

“Dat is dus ook precies wat me heeft opgebroken in m’n eerste afvalperiode. Het verliezen van kilo’s maakte niet perse dat ik me beter voelde. Natuurlijk, mijn lijf werd slanker en de praktische ongemakken namen af. Maar nu weet ik pas echt dat ik destijds nog steeds niet stil stond bij mijn werkelijke drijfveren en wat me dwars zat. De angst voor afwijzing was heel groot. En ik voelde me dan ook heel erg verslagen toen ik moest toegeven dat het echt niet meer ging.” (lees verder onder afbeelding)

“Ironisch genoeg gebeurde het precies in een periode waarin ik op m’n lichts was en alles lukte. Yneke en ik waren druk bezig om onze geweldige aanpak in een boek te gieten dus wat kon er nou mis gaan? Nou, veel  dus! Kijk, nu ben ik dankbaar dat ik zo hard gevallen ben. Het was de wake up call die ik nodig had en het boek werd er zelfs beter van. Mijn levensmotief is veranderd. Niet langer ben ik die workaholic, ik bewaak veel beter mijn grenzen en zorg voor voldoende ontspanning en rustmomenten.”

 

Liefde voor wielrennen

“Eén van de mooiste dingen die ik van Yneke heb geleerd, is fietsen. Wekelijks fietsten we samen over de Amerongse Berg en leerde ze me de fijne kneepjes van het wielrennen. Ik ontdekte de lol van het buiten sporten en vond het geweldig. Toch zit ik sinds mijn burn-out wel anders op de fiets dan ervoor. Nog steeds probeer ik elke dag een uur te bewegen, maar ik hecht veel minder waarde aan afstand en tempo. Genieten, dat is wat ik nu veel meer doe. En ik probeer veel meer stil te staan bij wat goed voelt.”

“Wat ik nooit voor mogelijk heb gehouden maar toch steeds beter in word, is om de fiets een keer te laten staan als ik echt geen puf heb. Dan ga ik lekker mijn yoga- en ademhalingsoefeningen doen en focus ik de aandacht even helemaal op mezelf. Rust en balans, daar draait het nu veel meer om in mijn leven. Niet dat het altijd makkelijk is hoor, maar ik weet nu veel beter hoe ik bij mijn gevoel moet blijven en moet vasthouden aan wat ik heb geleerd.”

“Om sporten leuk te houden, heb ik af en toe wel een nieuwe uitdaging nodig hoor. Zo ben ik een jaar geleden begonnen met boksen, ook in de buitenlucht. Elke training ga ik tot het gaatje, zo lekker! De combinatie van focus, snelheid en kracht vind ik heel gaaf. Golfen deed ik altijd al, maar ik heb me nooit eerder gerealiseerd dat ook dat benader ik nu heel anders. Ik heb me nooit eerder gerealiseerd dat golf ook gewoon een actieve bezigheid is. Wat heel interessant is, is dat ik me op de golfbaan veel meer bewust ben van hoe ik me voel. Golf en stress is geen goede combinatie, dat merk je direct.”

“Dat stress een slechte raadgever is, weet ik inmiddels ook als geen ander. Yneke en ik kwamen al schrijvend tot steeds meer nieuwe inzichten.  De basis van ons boek (Af)vallen, opstaan en weer doorgaan is een praktisch model dat leidt  tot gedragsverandering. Maar na de zwarte bladzijden in het boek, belichten we juist ook de terugval en wat je moet leren om dat te voorkomen.  Want een terugval hoort erbij.   Nu accepteer ik dat, en kan ik ook veel beter analyseren wat die tegenslag heeft veroorzaakt.”(lees verder onder afbeelding)

“Het was ontzettend heftig om vanuit die zwarte periode weer de draad op te pakken en het boek af te maken. Het heeft zeker bijgedragen aan mijn herstel. Ik zit nu eindelijk heerlijk in mijn vel en haal veel vertrouwen uit het dagelijkse gebeuren. Werken doe ik nog even niet. Na m’n burn-out heb ik heel bewust een sabbatical genomen. Ik wilde echt even genieten van m’n nieuwe inzichten en de tijd nemen om over de volgende stappen in mijn leven na te denken.”

“Het voelt alsof ik in de tweede helft ben aanbeland, en dat maakt me blij en dankbaar. Over twee  maanden begin ik weer met werken. Spannend, absoluut, maar ik heb nu wel helder hoe ik het ga aanpakken zonder het risico te lopen dat ik weer terugval in m’n oude gedrag. De belangrijkste verandering is dat ik weer als zzp’er aan de slag ga. Op die manier heb ik zelf de regie over m’n werk en dus ook over mijn leven. Ik ben van ver gekomen en heb heel veel zin in de toekomst!”

Monique post vrijwel dagelijks een fietsupdate op haar instagramaccount Jurkje met Ambitie. Samen met Yneke deelt ze op facebook allerlei artikelen én hun eigen ervaringen ter inspiratie voor een gezonde en happy leefstijl. Je vindt hun op Beter dan dit wordt het niet. En afgelopen zomer sprak Kirsten al eens met Yneke over de zin en onzin van sport en voeding.

Liefde voor fietsen armbandje

Kirsten Vogd
Kirsten Vogd

Sporten doe je volgens Kirsten niet alleen tijdens dat ene uurtje op zaterdagochtend. Voor haar maakt het deel uit van haar hele leven. Ze begon als blogger voor onze site toen ze nog niets eens zo gek veel sportte. Tegenwoordig maken hardlopen, fietsen, zwemmen en krachttraining standaard deel uit van haar week. Kirsten doet de eindredactie en haar grootste passie is prachtige portretten van stoere vrouwen op papier zetten.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.