bokshandschoenen

BAM! Opeens zie ik sterretjes en sta ik te tollen op mijn benen. Het zijn de laatste minuten van twee uur zaterdagtraining. Dat maakt het totaal op zeven uur deze week. Ik ben eraf. En dan komt het erop aan.

Sparren aan het begin van de les is makkelijk, zeggen mijn trainers. Dan ben je fris en scherp. Maar als je moe bent, niet meer zo gefocust en je hele lijf zeer doet: dán moet je kunnen vechten. Zo win je je wedstrijd.

 

Keiharde hoek tijdens het sparren

Ik ben zo moe. En eerlijk gezegd ben ik meer geïnteresseerd in de klok dan in het meisje met wie ik aan het sparren ben. Dus die keiharde hoek van haar, half op mijn jukbeen, half op mijn oog, zag ik niet aankomen. In een fractie van een seconde gaat er van alles door me heen. Schrikken, boos worden, weg willen rennen. Ik schreeuw nijdig ‘He joh, doe ff normaal’ en wil wég, die zaal uit.

Hoe vaak ik niet nijdig jankend ben weggelopen uit de les, je wilt het niet weten. Ik haat die reactie van mezelf, zo kinderachtig. Lullig ook naar mijn sparringpartner en respectloos naar de Sensei. Ik kan dat gedrag prima verklaren hoor, maar het voert te ver om daar nu al te diep op in te gaan. Laten we zeggen dat een goedgeplaatste tik of trap soms zomaar nare herinneringen naar boven brengt. Een naar gevoel eigenlijk. En dan wil ik maar één ding en dat is weg, direct.

 

Incasseren hoort bij kickboksen

Vanuit mijn ooghoeken zie ik trainers Edward en Lahbib naar me kijken. “Wat gaat ze doen? Loopt ze weer weg of vermant ze zich?” vertellen de blikken in hun ogen. “Verdomme”, schiet er door mij heen. “Ik wil niet wéér weglopen!” Ik weet ook dat als ik op zo’n moment ga, ik ook niet meer terugkom. Dan hoor ik niet thuis in deze training en kan ik net zo goed alleen die zaktraining doen.

Ik train nu al zo lang, ik moet hier toch gewoon tegen kunnen? Een klap op m’n hoofd hoort er net zo goed bij als een trap tegen mijn been. En als ik dat verleden van mij nu nog steeds de baas laat spelen, wanneer stopt dat dan? Dat het er is, ja. Dat ik zo’n gevoel niet zomaar kan voorkomen? Ook ja. Maar ik ben toch zeker sterker dan dat! Ik heb toch een keuze in wat ik met dat rotgevoel doe?

Alsof hij mijn gedachten kan lezen roept Lahbib dat incasseren er gewoon bij hoort. Ik haal diep adem, geef m’n sparringpartner een knuffel en we gaan verder. Dit zou als een overwinning op mijzelf moeten voelen maar ik ben zo uitgeput dat ik daar niet over na kan denken.

 

Elke training maakt me sterker

Na de les weet ik niet hoe snel ik naar huis moet. Normaal blijf ik altijd kletsen, ruim soms het keukentje even op. Nu brandt er een huilbui als een onweerswolk achter mijn ogen en no way dat die hier los gaat barsten. Ik red het tot de auto.

 

“Wat is dat toch? Ik dacht dat ik wel klaar was met dat gejank, maar ik blijf over mijn grenzen heen gaan.” Ik app de Sensei. “Je training wordt elke keer zwaarder Mien. Als je denkt dat het niet erger kan, dan wordt het dat toch. Daar word je sterk van.” Vrij vertaald: ik ga nog veel vaker huilen.

Mijn man vindt het ook allemaal niet zo gek. “Je hebt keihard gewerkt, onwijs veel getraind en gisteren had je nog buikgriep. Dan ben je ook al de hele week verdrietige herinneringen aan het ophalen. Het moest er een keer van komen. Oh, wat is dat trouwens met je oog?”

Ik zie eruit alsof ik mijn make-up een nacht heb laten zitten. Mijn oog is een klein beetje dik en blauwig. “Ja, dat komt door die hoek van dat meisje. Die kwam echt keihard aan. Maar dit keer ben ik niet gestopt!” vertel ik trots. En ineens voel ik me super stoer.

x Mien

 

Volg Stoere Vrouwen Sporten ook op InstagramFacebook en YouTube voor meer sport updates, recepten en leuke work-outs.

Wist je trouwens dat je het SVS platform heel gemakkelijk kunt supporten. Dat doe je door via onze site te kopen bij onze partners. Dan krijgen wij namelijk een kleine vergoeding. Dat geldt bijvoorbeeld voor de linkjes naar de Body & Fit shopFuturumshop, Wiggle en Decathlon.  Maar bijvoorbeeld ook voor Bol.comDille & Kamille,  Holland & BarrettfonQ en CoolBlue. Meer hierover lees je op de pagina Support Onze Site. Dankjewel alvast, want van al die kleine beetjes die we zo ontvangen, kunnen wij de site en servers draaiende houden.
No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.