vrouw kickbokst op het strand

Hoe ga jij om met je eigen prestaties? Ben je in extase na het krijgen van complimenten? Of mompel je wat en ga je door? Onze kickboks vrouw Mieneke sport hard, traint als een beest en om daar de credits voor te pakken is eigenlijk niet zo haar ding…

Ik ben een sucker voor complimentjes. En, hoe arrogant het ook klinkt, vaak vind ik die ook wel terecht. Ik weet wat ik waard ben en ik weet hoe hard ik voor sommige dingen werk. Tegelijkertijd weet ik meestal ook wel waar ik dingen laat liggen. Wat ik beter had kunnen doen. Ik heb er ook geen probleem mee om fouten toe te geven of te zeggen dat ik de plank gigantisch heb misgeslagen.

 

Ik doe het zelf

Om er een psychologische term in te gooien: Ik heb een voornamelijk interne locus of control. Als je het zwart-wit stelt, geloven mensen zoals ik dat zij zelf verantwoordelijk zijn voor de dingen waar ze in slagen of falen. Heb je een overwegend externe locus of control, dan leg je de verantwoordelijkheid voor gebeurtenissen vaak juist buiten jezelf. Je hebt gewoon geluk gehad of juist heel veel pech.

Ik ben altijd zwaar allergisch geweest voor die laatste groep mensen. Vind het vaak slachtofferig overkomen. Kijk, natuurlijk kun je aan omstandigheden weinig doen. Waar je wél wat aan kunt doen, is hoe je ermee omgaat. Je eigen verantwoordelijkheid nemen en vooral ook je eigen aandeel erkennen. Dat eeuwige wijzen naar een ander, naar de omstandigheden, ik word er kriebelig van. Maar wat blijkt? Ik doe het zelf. En niet zo’n beetje ook.

 

Credits voor mijn trainers

Als ik sportfoto’s van mijzelf bekijk, geloof ik bijna niet dat ik het ben. “Geloof het maar wel”, antwoord de Sensei in een app-je. “Je hebt er hard voor gestreden.”

Mijn man helpt me ook graag: “Je bent het echt hoor lieverd, ik heb het zelf gezien.”

Krijg ik complimentjes over mijn wedstrijd en de weg er naar toe, dan weet ik daar niet goed raad mee. Ik hoor ze, ik lees ze en ik weet dat mensen het echt menen. Vind het ook superlief. Alleen, voor mijn gevoel is het helemaal niet mijn verdienste.

Dat ik een goede wedstrijd heb gevochten? Of dat ik überhaupt die ring ben ingestapt? Uit mijzelf had ik dat allemaal nooit gedaan, die credits komen mijn trainers toe. Zij hebben immers van de bange stijve hark die ik was (en die ik nog steeds een beetje ben) een vechter gemaakt. Hoe? Dat is beyond me, maar het is ze wel gelukt.

 

 

Hard trainen en mentaal door de mangel

Opvatting van de Sensei: “Je doet het allemaal zelf, wij sturen alleen een beetje.” Dikke prima, maar als zij mij niet sturen, ben ik nergens. Ja, ik train veel. En hard. Dat klopt. Zo bijzonder is dat niet toch? Voor mij is het gewoon een kwestie van routine. En inderdaad, uiteindelijk stond ik alleen in de ring. Maar ik had wel die vier mannen in mijn hoek nodig die me het gevoel gaven dat ik het kon.

Zij zijn immers de experts, dus ik vertrouw hen blindelings. “Mien, jij kan dit”, zeggen ze me. En ik twijfel geen moment. Ook niet als ik compleet stuk ga in een training en zij aan me zien dat ik nog energie heb in mijn lijf. Alle keren dat ik mentaal door de mangel ging, vertrouwde ik op die vier mannen. “Dat hoort erbij Mien, daar word je sterker van.” Prima, als jij het zegt dan ga ik er doorheen.

Simpel gezegd voer ik alleen maar uit wat zij zeggen, en dat voelt niet echt als een prestatie. Het lukt me niet om het als mijn eigen verdienste te zien terwijl ik ergens heus weet dat het wel zo is. Raar toch? Vooral omdat ik, wanneer het trainen niet goed gaat, dat wel aan mijzelf toeschrijf. Ik weet feilloos waar ik de mist in ga, wanneer ik niet de volle 100% heb gegeven of heb gesmokkeld. Dat dan weer wel.

x Mien

 

Volg Stoere Vrouwen Sporten ook op InstagramFacebook en YouTube voor meer sport updates, recepten en leuke work-outs.

Wist je trouwens dat je het SVS platform heel gemakkelijk kunt supporten. Dat doe je door via onze site te kopen bij onze partners. Dan krijgen wij namelijk een kleine vergoeding. Dat geldt bijvoorbeeld voor de linkjes naar Futurumshop, Wiggle en Decathlon.  Maar bijvoorbeeld ook voor Bol.comDille & Kamille,  Holland & BarrettfonQ en CoolBlue. Meer hierover lees je op de pagina Support Onze Site. Dankjewel alvast, want van al die kleine beetjes die we zo ontvangen, kunnen wij de site en servers draaiende houden.

https://www.spreadshirt.nl/shop/design/fit+is+the+shit+vrouwen+t-shirt+met+opgerolde+mouwen-D5ae74d5722250914e460d438?sellable=0XgkwZB9vrh0Eql0yo54-943-8

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.