crossfit vrouw wat is een afraap en andere crossfit termen

De box, een WOD of anders wel een AMRAP. Onbegrijpelijke termen die door beoefenaars van crossfit gebruikt worden alsof ze heel logisch zijn. Maar wat is crossfit en wat betekenen deze crossfit termen eigenlijk. Weet jij wat een WOD is?

Crossfit heeft training voor altijd veranderd. De HITT trainingen die iedereen tegenwoordig doet of anders de bodyweight workouts in je woonkamer? Allemaal geïnspireerd op crossfit.

 

Wat is crossfit?

Functionele kracht en nooit opgeven. Dat is crossfit. Box jumps, pull-ups, een springtouw, liften en cardio. Zomaar een paar ingrediënten van deze voor atleten en militairen bedachte sport. Niet nieuw, maar wel sinds een aantal jaar een ongekende hit. En niet zomaar. Crossfit daagt je keer op keer uit. Geen training is hetzelfde en de community is enorm enthousiast. Maar vooral doet de sport ook wel wat met je. Trainen met variatie, een hoge intensiteit en in functionele bewegingen zorgen er voor dat je echt fit wordt. Fit voor het leven. Je traint je algehele conditie, basiskracht, stabiliteit en flexibiliteit.

 

Beginnen met crossfit

Je kunt beginnen met crossfit door gewoon een keer langs te gaan en mee te doen. Hoewel de sport echt een cultuur heeft en het een beetje lijkt alsof je moet snappen hoe het werkt, is de crossfit community juist heel open. Grote kans dat je een warm welkom krijgt en meteen aan het werk wordt gezet.

Persoonlijk vind ik dat je voor crossfit een bepaalde basis fitheid of sportachtergrond moet hebben, omdat het een veeleisende sport is. Maar ik ken genoeg mensen die met sporten begonnen zijn door een keer een box te bezoeken. Dus ga je kijken? Doe het in sportkleren. En om je alvast even op weg te helpen, hebben we wat crossfit termen voor je op een rij gezet.

 

AMRAP

Bij crossfit is geen training hetzelfde, maar er zijn wel een aantal trainingen met vaste ingrediënten. Een AMRAP is een crossfittraining waarbij het aantal herhalingen de uitdaging zijn. AMRAP staat voor As Many Rep/Rounds As Possible. Je doet tijdens een AMRAP zo veel mogelijk herhalingen in de opgegeven tijd.

Deze trainingen zijn erg geschikt voor vetverbranding, mentale hardheid, omgaan met vermoeidheid, kracht en conditie.

 

Box

Het eerst wat je op zal vallen is dat crossfit niet bij een normale sportschool wordt gedaan. Een crossfit box is een sportschool voor crossfit. Een simpele ruimte, een soort hal, met kettlebells, medicijnballen, touwen, ringen of tractorbanden in plaats van de apparaten die je in een standaard sportschool tegenkomt.

 

Crossfit Games

Als je Netflix kijkt, heb je ze vast al wel voorbij zien komen. De Crossfit Games zijn de  wedstrijd voor de beste crossfitters van de wereld. De winnaar mag zich de fitste man of vrouw noemen. De eerste stap om je te kwalificeren voor de Crossfit Games is meedoen met de Crossfit Open.

For Time

For Time is een crossfittraining waarbij je voor de snelle tijd gaat. Het doel is om de workout die je moet doen in een zo snel mogelijke tijd uit te voeren. Bij dit soort trainingen zie je de schoonheid van crossfit. Elke training is een wedstrijd, met jezelf en met je mede crossfitters. Je gaat diep en haalt het maximale uit jezelf. Maar je moedigt elkaar ook aan. Vaak zie je dat de snelste, die als eerste klaar is, de langzaamste aan zal moedigen.

 

WOD

Wereldwijd kijken crossfitters dagelijks op de site van crossfit.com om te zien wat de WOD is.

Een WOD is de crossfit workout van de dag. De afkorting WOD staat voor Workout Of the Day. Deze workouts duren ongeveer 20 minuten. Overigens kan het zijn dat jouw box een eigen WOD kiest en niet die van crossfit.com aanhoudt.

Sommige WODs zijn zo bekend dat ze namen hebben. Zoals: Annie, Angie, Barbara, Cindy of Chelsea. De namen zorgen ervoor dat je ze makkelijker onthoudt.

 

Sportvrouw TOP | TSHIRT | LONGSLEEVE – voorverkoop t/m 15 januari

 

 

Lees ook: beginnen met krachttraining met deze oefeningen. En heb je je weleens afgevraagd wat het effect van kou op je spieren is of hoe je die vieze zweetlucht uit je sportkleding krijgt?

Volg je ons al op Instagram en Facebook en heb je weleens onze shop bezocht? En voor filmpjes met leuke workouts en trainingstips volg je ons op YouTube.

foto: pixabay

Rose

Editor in chief en founder van Stoere Vrouwen Sporten. Rose schreef voor bladen als Fiets magazine, Grinta!, Fietssport en de Flair, Ze merkte dat ze het aanbod voor actieve vrouwen matig vond. Meestal gaat dat over slank zijn en afvallen. Voor Rose is een actief leven zoveel meer. Daarom begon ze deze site. Samen met haar team is het haar missie om zoveel mogelijk vrouwen te helpen vreugde, balans en activiteit in hun leven te brengen. Rose fietst, rent, kookt, schrijft en geniet.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.