gezonde groenten voor mealpreppen

Een beetje impulsief meldde Leoni zich aan voor een twaalf weken programma op haar sportschool. Strak Plan heet het en onze Leoni werd geconfronteerd met een voor haar compleet nieuw fenomeen: sporten en mealpreppen. Dat werd dus eerst een bezoekje aan IKEA.

Eén van de belangrijkste dingen die een sporter nodig heeft, is gezonde voeding. Naast een goede balans tussen spanning en inspanning natuurlijk. Ik ben me redelijk bewust van wat wel en niet gezond is en mag ook graag koken. Vooral gezond koken met verse producten vind ik erg leuk om te doen. Nu doe ik mee aan een programma waarin ook voeding een belangrijke rol speelt. En zo word ik ineens geconfronteerd met sporten en mealpreppen.

 

Sporten en mealpreppen begint bij IKEA

Ik wil niet gelijk flauw doen en verdiep me in de voorbereiding. De eerste opdracht: koop een keukenweegschaal, een digitale personenweegschaal en maaltijdbakjes. Nog niet zo ingewikkeld. Bij de IKEA is een scala aan bakjes te scoren, en daar stond ook een keukenweegschaal. Dat was dus gelukt. Ik vermoed overigens dat ik nog voor een weeshuis aan bakjes bij moet halen, want dat mealpreppen red ik niet met dit aantal.

De tweede opdracht is het bijhouden van een voedingsdagboek. Twee weekdagen en een weekenddag, dan weet de coach precies wat ik normaal gesproken eet en wat eventueel aangepast moet worden. En daar begint het gestuntel met mijn nieuw aangeschafte keukenweegschaal. Een middelgrote banaan is namelijk onvoldoende informatie. Een kopje rijst? Nee, in grammen alsjeblieft. En dan gekookt of ongekookt? Zeg het maar.

 

Mealpreppen is goedkoper

Omdat ik het toch al bij moest houden, leek het me handig om alvast te oefenen met mealpreppen. Op internet is er een hoop over te vinden. Voornamelijk dat het goedkoper is, je áltijd aan je gezonde voeding komt, een vriezer een uitkomst is (helaas, die heb ik niet), en het je tijd oplevert. Interessant zeg, waarom ben ik hier nooit eerder aan begonnen?

Ik ben zo’n iemand die een keer per week de boodschappen doet. Nou ja, laat thuisbezorgen door de AH. Want ik haat boodschappen doen. Vriendlief vindt het wel leuk, maar hij raakt dan weer van de leg door mijn lijstjes. Dat komt dan weer omdat ik dol ben op recepten, en de ingrediënten dus overschrijf. Dat is dus niet op productvolgorde van de supermarkt, tot zijn grote ergernis. Maar ik ken die schappen niet, en schrijf bovendien ook gewoon maar een recept over. (lees verder onder afbeelding)

 

snijplank en eten voor mealprep

Extra bakjes vullen

Alle producten dwars door elkaar dus. En dan komen daar ook nog de basics bij plus de producten die ik nog was vergeten. Mijn lijstje werd consequent door vriendlief herschreven en zaten we dus dubbel werk te doen. Dan maar thuisbezorgen. Eerlijk is eerlijk, de eerste keer schaamden we ons een beetje. Enigszins decadent, zo vonden we. Maar sinds we eraan gewend zijn, we allebei blij zijn dat het op deze manier gaat én het ook nog eens goedkoper is (je gooit niet alles in je karretje), wil ik er nooit meer vanaf.

Maar goed, terug naar het onderwerp: sporten en mealpreppen. Over m’n trainingen heb ik het een andere keer nog wel, nu over m’n eerste poging van het mealpreppen. De uitdaging zit ‘m in het vinden van een lekker recept dat je vervolgens ook nog kunt preppen. Ik ben begonnen met een heerlijke Mexicaanse rijstsalade. Netjes alle ingrediënten afgewogen met m’n nieuwe keukenweegschaal en twee extra bakjes gevuld! Ideaal, ik hoef niet na te denken over m’n lunch want ik kan het zo van het bakje op m’n bord kieperen.

 

Gezonde recepten voor mealpreppen

Mijn grootste angst is niet dat ik geen lekkere recepten kan vinden. Nee, ik ben als de dood dat vriendlief mijn bakjes leegeet! Hij werd gisteren al enthousiast toen hij mijn goedgevulde bakjes zag staan, en wilde maar al te graag een graantje meepikken. “Maak je dan ook wat extra bakjes voor mij?” Ik denk dat ik ze maar moet gaan stickeren met onze namen erop.

O ja, de Mexicaanse rijstsalade heb ik gevonden op degezondekok.nl. Heb jij ook een lekker recept dat zich prima laat lenen voor een voedselvoorraadje? Deel ‘m in onze Stoere Vrouwen Koken groep en laten we elkaar inspireren!

Rose is ook zo’n fan van mealpreppen en maakt regelmatig een grote pan soep. De porties die ze overhoudt, vriest ze in en breekt ze aan op dagen dat ze net iets minder tijd heeft om te koken.

Stoere Vrouwen Sporten ShopPhoto by leonie wise on Unsplash

Leoni Storm

Leoni - wereldreiziger, hardloopvrouw, bootcamper en zo nu en dan racefietser. Ze ging voor ons schrijven in een opwelling. Omdat ze wilde weten of ze het kon. Ontnuchterend, humoristisch, realistisch en met een beetje zelfspot. Daar herken je haar bijdrages aan. Maar vanuit haar werk kan ze ook ineens een beetje psychologie toevoegen aan haar verhalen. Oh, en haar kat? Die is te dik.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.