Welkom bij de eerste les yoga voor dummies! Wil je met yoga beginnen maar je weet niet zo goed hoe? Of je voelt je geremd door vooroordelen, onwetendheid of onzekerheid? Volg dan deze rubriek! Ik ben absoluut geen steryogi, maar heb misschien juist daarom wel een nuchtere kijk op yoga. Wekelijks breng ik een yoga-gerelateerd thema onder de aandacht en sluit ik af met een filmpje die je thuis kunt doen. Doe je mee?

Hoe zweverig is yoga nu echt? Wat is de ideale yoga-outfit? Lichaam en geest in balans: hoe dan? Fietsen alle yogi’s met een matje door de stad? Is yoga een doel of juist een middel? Kan yoga ook thuis of op de sportschool of alleen in zo’n yogastudio? Welke soorten zijn er? Zo maar een greep uit de thema’s die je kunt verwachten. Heb jij zelf een prangende yogavraag? Schroom niet om ‘m te stellen. Wie weet kan ik er wel wat mee.

Yoga is hippe shit. Gijsbregt Brouwer, trendwatcher op het gebied van sport en innovatie, kondigde begin dit jaar in Metro al aan dat yoga dé trend van 2015 wordt. Hij schreef dit toe aan de veranderende focus van een gezond lichaam naar een gezonde geest. En dat vergt een andere aanpak die nog wel eens afschrikt bij potentiële yogi’s. Zij vinden het te confronterend, achten zichzelf niet lenig genoeg, denken dat het niet intensief is en juist te zweverig of serieus.

Euhm tja, met een beetje pech beland je inderdaad bij een yogastudio waar je balancerend op één been staat te jongleren met tennisballen. Ik zie mezelf nog staan… Of je treft een strenge docent die je kleding afkeurt, het eigenlijk niet oké vindt dat je maar 1x per week een les volgt en/of het liefste haar eigen kunsten laat zien zonder daarbij echt oog te hebben voor haar studenten. Het overkwam mij allemaal, en meer. Maar laat je er niet door ontmoedigen!

Uiteindelijk is het met mij goed gekomen: aan Claas en Hiske van iYoga Utrecht heb ik twee hele fijne yogadocenten gevonden. Zelf geef ik de voorkeur aan zo’n ‘real life’ les. Je doet toch net even wat moeilijkere dingen, je hebt hulpmiddelen ter beschikking en het belangrijkste: je wordt gecorrigeerd. Is yoga dan niet geschikt om thuis te doen? Zeker wel, als je maar goed op je houding let en geen blessures kweekt door maar een beetje aan te klungelen.

Oké, dan nu het eerste filmpje. Misschien handig om het eerst even helemaal te kijken voordat je aan de gang gaat. En zorg je er ook voor dat je in een rustige omgeving zit? Eventueel met een geurkaarsje aan en een fijn muziekje op de achtergrond. Omdat het tempo beduidend lager ligt dan bij een gemiddelde challenge, is het ook wel aan te raden om een shirt met lange mouwen aan te trekken. O ja, ga vooral niet over je pijngrens heen!

Laat je me weten hoe de les is vergaan?

Liefs,
Kirsten

 

[vimeo 80196921 w=500 h=281]

Yoga With Adriene | Yoga For Complete Beginners from Yoga With Adriene on Vimeo.

Kirsten Vogd
Kirsten Vogd

Sporten doe je volgens Kirsten niet alleen tijdens dat ene uurtje op zaterdagochtend. Voor haar maakt het deel uit van haar hele leven. Ze begon als blogger voor onze site toen ze nog niets eens zo gek veel sportte. Tegenwoordig maken hardlopen, fietsen, zwemmen en krachttraining standaard deel uit van haar week. Kirsten doet de eindredactie en haar grootste passie is prachtige portretten van stoere vrouwen op papier zetten.

1 Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.