Moet je niet enorm sterk zijn om te kunnen kitesurfen? Dat is wat Suus altijd dacht, maar na een proefles concludeerde ze dat dat wel meevalt. Iedereen kan leren kitesurfen. Enig risico: het is enorm verslavend.

Samen met collega wielrenster Diana verruil ik de racefiets eens voor een kite. Wij willen leren kitesurfen in Kijkduin, bij Kiteboardschool.nl. Voor de les zijn we behoorlijk zenuwachtig; we zijn tenslotte geen typische surfchicks en ook niet bepaald de jongste. We worden vriendelijk verwelkomd door Rodney en daarna voorgesteld aan onze instructeur Olav.

Alle spanning die we van tevoren hadden glijdt direct van onze schouders af. Olav is duidelijk een heel ervaren instructeur. Hij vraagt naar onze verwachtingen en vertelt ons hoe hij ons vandaag gaat leren kitesurfen. Ik heb er enorm veel zin in en kan niet wachten.

We hijsen onszelf eerst in een wetsuit. Daarna een zwemvest, harnas en schoentjes tegen de schelpen. Om onze outfit helemaal compleet te maken krijgen we nog een feloranje shirt van Kiteboardschool.nl aan. Net als we denken klaar te zijn krijgen we nog een helm op en als Diana en ik elkaar aankijken schieten we spontaan in de lach; we vallen op als beginners.

 

Leren kitesurfen: de basis

De les vindt plaats op De Zandmotor, een prachtige ondiepe vlakwater lagune die is ontstaan vanuit een opgespoten stuk strand. Olav legt uit dat leren kitesurfen hier ideaal is omdat er geen stroming staat, er geen golven zijn en de wind uit zee heel constant is. Er zijn al veel kitesurfers op het water en het ziet er zó stoer uit dat we niet kunnen wachten om dit ook te kunnen.

We starten natuurlijk bij de basis. Olav geeft ons eerst een stukje theorie over de wind, veiligheid en het materiaal. We hadden hier helemaal niet op gerekend maar het is natuurlijk logisch en we vinden het super interessant.

Voordat we met het echte materiaal aan de slag gaan, beginnen we met een trainerkite. Dit is een kleine vlieger met weinig power en hiermee leren we eerst de basis, namelijk het sturen. Ik dacht dat het allemaal om spierkracht en grote bewegingen draaide en ben verrast dat het sturen juist gaat om precisie en souplesse.

Het voelt zo vet om de controle over de vlieger te hebben en ik geniet hier nu al van. Het leuke is dat het stukje theorie ook direct wordt toegepast en we gelijk voelen wat Olav met de powerzone bedoelt. Binnen de kortste keren hebben we dit stukje onder de knie en gaan we verder met het echte werk!

 

Kitesurfen veilig

Het oefenen met de trainerkite was de perfecte basis voor het volgende onderdeel. De echte kitesurf kite werkt alleen net even anders. Olav legt uit dat we eerst het materiaal gaan opzetten, de safetysystemen gaan testen, de oplaatprocedure oefenen en daarna gaan oefenen met het besturen van deze kite. Dat betekent de leading edge – een opblaasbare band – oppompen. Zo krijgt de kite vorm  en het zorgt ervoor dat de kite uit het water kan worden herstart. Daarna rollen we de lijnen van de bar en lopen we deze uit om te checken of ze wel goed zitten. Na bevestiging van de vier lijnen aan de kite kunnen we verder.

Kitesurfen is tegenwoordig een veilige sport door de veiligheidssystemen op het materiaal en dat maakt leren kitesurfen gelijk ook een stuk minder spannend. We oefenen eerst met de drie stappen van het systeem: de bar loslaten, de quick release activeren en bij echte nood de safety leash activeren. Het geeft ons een vertrouwd en veilig gevoel nu we weten dat al deze systemen de sport zo veilig maken.

Het veilig oplaten van de kite is natuurlijk wel zo fijn en Olav laat ons zien hoe we moeten assisteren en waar we op moeten letten als we de kite oplaten. Aan de rand van het water beginnen we met het leren sturen met deze echte kite, wat heel anders aanvoelt dan de trainerkite maar waar we binnen de kortste keren aan gewend zijn. We laten de kite zelfs bewust in het water vallen en ik krijg er een kick van wanneer het me lukt om deze zelfstandig weer uit het water te krijgen!

 

De kick van kitesurfen

Nu we controle hebben over de kite is het tijd voor actie in het water. Bodydraggen is een oefening waarbij je jezelf zonder het board aan de kite door het water laat slepen. We beginnen met de downwind bodydrag ofwel de powered bodydrag. Ik laat me op mijn buik voorover vallen in het water en met de instructies van Olav laat ik me door het water slepen. Wow dit is vet, wat een kick!

Zodra ik de kite door de powerzone heen stuur word ik vooruit getrokken door de kite en voel ik de power. Ik begin al te snappen waarom al die kitesurfers zo verslaafd zijn aan deze sport. De tweede oefening – de upwind bodydrag – wordt gebruikt om tegen de wind in terug bij je board te komen als je een keer valt. Hiervoor kun je maar één hand gebruiken omdat je de andere in het water houdt om je richting te bepalen.

Dit is nog wel even een dingetje omdat ik zeker met links niet zo heel behendig ben. Na een tijdje oefenen heb ik het perfect onder controle en sluit ik mijn eerste les af met een super goed gevoel. Ik had nooit gedacht dat ik zou kunnen leren kitesurfen.

Wil jij ook leren kitesurfen? Suus deed dit bij Kiteboardschool.nl, een officiële IKO-geaccrediteerde kitesurfschool. Dit betekent dat alle instructeurs – net als onze instructeur Olav – stuk voor stuk gecertificeerde professionals zijn en dat het materiaal veilig en up to date is.

1 Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.