leren skiën als je ouder bent

Suus leerde ooit snowboarden omdat skiën geen succes was. Na een nare val zegde ze ook het snowboarden – en daarmee dus de wintersport – definitief vaarwel. Totdat vriendlief haar enthousiast maakte voor de sneeuw. Suus ging voor een privéles naar SnowWorld en onderzocht of je nog kunt leren skiën als je ouder bent.

Mijn vriend wordt helemaal blij van wintersport. Zelfs een mistig dagje maakt zijn plezier in het skiën niet minder groot. Zijn enthousiasme maakte dat ik toch weer kriebels kreeg voor deze tak van sport, ondanks dat mijn laatste wintersport geen succes was. Daar viel ik, doordat ik schrok van een skiër die mijn baan afsneed, plat op mijn rug en klapte met mijn nek naar achteren. Met tranen in de ogen van zowel de schrik als de pijn was ik helemaal klaar met wintersport.

Snowboarden is vermoeiend

Mijn snowboard bleef onaangeroerd aan de muur hangen. Ik miste het snowboarden niet, het is best een vermoeiende sport doordat je bij elke pauze op je bips moet gaan zitten om de druk van je spieren af te halen en steeds dat zitten en weer opdrukken naar stand is enorm vermoeiend. Ook ontspannen een bergpad afglijden is er niet bij, je moet blijven werken om zowel snelheid als balans te behouden. Ik zag om mij heen de skiërs uiterst ontspannen langs scheuren en ook pauzeren deden zij comfortabel en dat leek mij een stuk prettiger.

Nu ik toch weer naar de wintersport wil heb ik bedacht om te gaan skiën, alleen dat kan ik dus niet. Ik ben geen jong broekie meer en vraag me af of je kunt leren skiën als je ouder bent. Als eind dertiger ben je toch wat minder flexibel en wat sneller angstig. Ik legde dit voor aan SnowWorld en zij nodigden mij uit om dit te ervaren.

Leren skiën als je ouder bent

Nerveus ben ik gek genoeg niet als ik mij meld voor de skiles, ik heb er wel zin in. Nadat ik het materiaal voor de les heb gekregen, word ik opgehaald door Sylvana. Een, in mijn ogen, flexibele jonge juf die mij de skills gaat leren. Ik krijg een privéles. Het voordeel hiervan is dat er naar behoefte les wordt gegeven. Er wordt gekeken wat je kan en daarop wordt de les aangepast.

Mijn ervaring met skiën is nihil. Ik heb nog nachtmerries van een proefles skiën heel wat jaren geleden. Dat zit hem vooral in de beroemde pizzapunt. Mijn pizzapunt, die dient als remmiddel, leidde destijds zijn eigen weg en bracht me tot net niet ín een après-skihut in plaats van ruim ervoor. Mijn eerste vraag is dan ook: zit die pizzapunt nog steeds in de les skiën? Helaas voor mij, dat is toch echt een basis handeling die je moet kunnen.

Remmen met je skies

We beginnen, nadat we de schoenen in de skies hebben geklikt, met wat schuifelend ons te verplaatsen op het nog vlakke stuk sneeuw. Dit gaat goed. Vervolgens lopen we schuin omhoog de helling op. Met de kanten van de skies in de sneeuw zettend lopen we tot een kwart van de beginnerspiste. Ook dit gaat prima. Dan gaan we starten met het glijden over de sneeuw. En ja daar is de pizzapunt. Of ik deze nog ken? Jazeker! De skijuf doet mij voor hoe we langzaam naar beneden glijden en met de pizzapunt de controle hebben over de snelheid: grote punt is langzamer en remmen, kleine punt is meer snelheid. Dit doen we een aantal keer. Gaat ook prima, appeltje eitje zou ik zeggen.

We gaan nu net de lopende band naar een hoogte van halverwege de beginnerspiste. We starten met het maken van bochten vanuit de pizzapunt. Met gewichtsverplaatsing vanuit het midden naar één been kan je een bocht gaan inzetten. En verrek het gebeurt echt, ik draai een bocht. Zo leuk dit! Of je kunt leren skiën als je ouder bent? Echt wel!

Ik krijg nog wel de correctie dat ik meer mijn gewicht ook naar voren in de skies moet drukken, anders heb ik te weinig snelheid. Dat klopt, ik neig steeds stil te vallen. We maken zo nog een aantal keer vanaf halverwege de piste de bochtjes, het gaat best redelijk. Dat gewicht naar voren wil nog niet zo lukken, ik heb het idee dat de skischoenen te hoog zitten en op mijn schenen drukt waardoor ik belemmerd wordt in deze beweging. Ik maak de schoenen bovenaan wat losser.

De basis van skiën

Het skiën is echt leuk en het kan me niet snel genoeg gaan wat stappen in techniek betreft. We gaan nu helemaal naar boven op de piste. Het is de bedoeling dat ik de skijuf volg en de techniek kopieer. Het gaat best oké, al blijf ik me belemmerd voelen door de schoenen (achteraf blijkt dat de herenschoenen die ik draag inderdaad te hoog op mijn schenen zitten). Inmiddels is het uur alweer voorbij. Enorm jammer want ik had nog zeker een uur door willen oefenen, het gaat lekker.

Ik sluit met de skijuf de les af en samen concluderen we dat je prima kunt leren skiën als je ouder bent en er dus ook nog plezier aan kunt beleven. De basis eerst goed leren en oefenen en daarna zelf aan de slag gaan is het advies. Dat ga ik zeker doen, want over een maand sta ik op de skies in Oostenrijk. Daar ga ik het geleerde verder oefenen en gaat mijn vriend me nog verder begeleiden. Mijn snowboard neem ik ook mee, want de beginners die ik vandaag op een snowboard om mij heen op de piste zag, motiveerden mij toch weer op het board te stappen. Wordt vervolgd.

Wil je ook, net als Suus, kijken of skiën of snowboarden iets voor je is? Bij Snowworld kan je zowel groepslessen als privélessen volgen.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.