Monique Rotteveel supkleding

Elke sport heeft zijn eigen spullen. Een fiets en een helm bijvoorbeeld of een goed paar hardloopschoenen. Maar suppen is voor veel mensen nog zo nieuw, dat we het nog niet zo goed weten wat voor supkleding we moeten dragen op ons stand up paddle board. Daarom vertelt Rose over haar stand up paddle kleding.

Ik heb vorig jaar een wetsuit gekocht. Tweedehands voor maar een paar tientjes. Gelukkig, want het ding ligt nog ongebruikt in mijn kast. Ik heb hem helemaal niet nodig als ik ga suppen. In de omstandigheden waarin ik op mijn stand up paddle board sta, is zo’n wetsuit veel te warm.

 

Kan je suppen als het niet zo warm is?

Wij stonden afgelopen weekend op ons board. De watertemperatuur was laag: 12 graden. Maar de boventemperatuur was met een graad of 20 zalig. Terwijl wij onze spullen klaar legden en onze boards stonden op te pompen, kwamen er veel mensen een praatje maken. Allemaal waarschuwden ze ons: het is zo koud. Doe voorzichtig. Wat zij niet weten en ervaren,  is dat het wel meevalt met die temperatuur. Dat we allemaal al weer weken op ons board staan terwijl de rest van Nederland rondloopt in een warme trui.

Waarschijnlijk ben je net als ik op een zonnige dag in de zomer gewonnen met suppen. Je genoot van het water, voelde de zon op je huid en na een uurtje inspanning op je stand up paddle board nam je een frisse duik. Suppen in de zomer is fantastisch. En in het najaar, als de zon schijnt en de watertemperatuur nog redelijk hoog is ook. Maar hoe is dat dan in het voorjaar? En kan je eigenlijk wel suppen in de winter?

>> Lees ook: Tips voor Stand up Paddling

Suppen kan het hele jaar door en natuurlijk is het in de zomer qua temperatuur een stuk aangenamer, maar in de winter gaat het net zo goed. Voor dit koudere water en weer kan je je kleden met stand up paddle kleding. En zo lang je niet in het water valt, verschilt suppen qua temperatuur niet veel van een wandeling naast de waterkant.

stand up paddle in Overijssel met supkleding

Welke kleding draag je tijdens het suppen

De kleding die je draagt als je gaat suppen, is afhankelijk van een paar factoren. De eerste is de plek waar je op het water gaat. De zee is onrustig en een lokale plas niet. Op zee draag je als het geen zomer is daarom nog een wetsuit. De kans dat je in het water valt is niet groter, maar gegarandeerd. Op je lokale plas of een stroompje in de buurt is dat heel anders. Omdat er geen echte golven zijn, kan je makkelijk op je board blijven staan. Je kleedt je daarom op de boven temperatuur. Is het guur en koud? Dan draag je kleding die de wind en kou buiten houdt. Is het redelijk zonnig? Dan kleed je je al wat minder warm.

De tweede is het weer. Ik droeg dit weekend een sportlegging en een T-shirt. Dat was voldoende. Het water was rustig en ik was dicht bij de kant. Was ik in het water gevallen? Dan had ik zo op mijn board kunnen klimmen om te drogen. Maar de kant was ook te halen. Dus ik was wel veilig.

 

Suppen in de winter

Zelf heb ik nog geen ervaring met suppen in de winter, maar ik heb navraag gedaan bij suppers die al wel in de kou op hun board stonden. Sowieso dragen zij geen wetsuit. In zo’n pak kan je ook in de winter je warmte niet kwijt. Veel van hen dragen ongeveer hetzelfde als ze in de winter tijdens het hardlopen of fietsen zouden doen. En een aantal heeft een dry suit. Dat houdt ze als ze in het water vallen helemaal droog.

Tot slot is je ervaring en snelheid ook iets om rekening mee te houden. Ga je heel rustig suppen? Dan kleed je je wat warmer. Ben je wat actiever en maak je wat meer snelheid? Dan zal je het al snel warm krijgen. Voor een langere afstand is het handig een jasje in een waterdichte zak mee te nemen op je board.

suppen in de lente met de juiste supkleding

Bestaat er speciale stand up paddle kleding

Als het echt zomer is, kan je met een bikini suppen als je wilt. Ik vind een shortje met een t-shirtje wel fijn. Maar doe dat toch niet heel vaak. Vooral niet als ik midden op de dag op mijn stand up paddle board sta. Op het water verbrand je snel en ik wil mijn huid graag beschermen. Daarom draag ik speciale surfleggings. Gemaakt van sneldrogend materiaal wat de huid op mijn benen beschermd tegen de heftige straling van de zon.

>> Lees ook: SUPPEN – De killer workout die ontspant.

Op zich is een standaard hardlooplegging ook goed. Maar die drogen minder snel. En met een surflegging kan je na het suppen ook nog een duik nemen.

De leggings die ik draag komen uit mijn eigen webshop… natuurlijk! Ik draag de broeken van La Rocha. Die zijn gemaakt van sneldrogend materiaal, hebben een vakje voor bijvoorbeeld je sleutel en zijn ze er in verschillende lengtes. Als top draag ik een leuke sport-BH of een bikini-top. Onder mijn shirt als een soort BH of zonder shirt tijdens het zwemmen. Alle bewegingsvrijheid en mijn borsten floepen er niet zo maar uit.

 

Mooie SUP-kleding die je online kunt kopen

Om je op weg te helpen heb ik hier wat voorbeelden van stand up paddle kleding. Zowel uit mijn eigen webshop als andere merken:

 

supkleding van Roxy productfoto suplegging

Voor deze SUP-legging van Roxy heeft niet iedereen het figuur, maar als je hem kan hebben is hij echt te gek. De stof is sneldrogend, chloor- en zoutbestendig.

Deze SUP-legging is van Protest, een van de specialisten als je het over kleding voor watersporten hebt. Het is de Protest Bold, een legging met een vrolijke tropische print.

 

 

korte supshort van Roxy supkleding productfoto

Voor op de warmere dagen zijn blote benen erg lekker. Deze SUP0short van Roxy heeft een tailleband die je om kan vouwen. De stof is sneldrogend, chloor en zout bestendig.

 

suplegging met een zakje van la Rocha supkleding productfoto

La Rocha maakt SUP-leggings met een zakje zodat je autosleutel mee kan. Of – als je een waterdichte cover hebt – je smartphone. De stof is als een tweede huid en is sneldrogend, chloor en zoutbestendig. De vele verschillende prints van deze SUP-kleding zijn te gek en schijnen, ook als je broek nat is, niet door.

Liefs, Rose

 

Volg Stoere Vrouwen Sporten ook op InstagramFacebook en YouTube voor meer sport updates, recepten en leuke work-outs.

Wist je trouwens dat je het SVS platform heel gemakkelijk kunt supporten. Dat doe je door via onze site te kopen bij onze partners. Dan krijgen wij namelijk een kleine vergoeding. Dat geldt bijvoorbeeld voor de linkjes naar Futurumshop, Wiggle en Decathlon.  Maar bijvoorbeeld ook voor Bol.comDille & Kamille,  Holland & BarrettfonQ en CoolBlue. Meer hierover lees je op de pagina Support Onze Site. Dankjewel alvast, want van al die kleine beetjes die we zo ontvangen, kunnen wij de site en servers draaiende houden.

 

Rose

Editor in chief en founder van Stoere Vrouwen Sporten. Rose schreef voor bladen als Fiets magazine, Grinta!, Fietssport en de Flair, Ze merkte dat ze het aanbod voor actieve vrouwen matig vond. Meestal gaat dat over slank zijn en afvallen. Voor Rose is een actief leven zoveel meer. Daarom begon ze deze site. Samen met haar team is het haar missie om zoveel mogelijk vrouwen te helpen vreugde, balans en activiteit in hun leven te brengen. Rose fietst, rent, kookt, schrijft en geniet.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.