Rose en Astrid houden tegenwoordig het weer nauwlettend in de gaten. Zodra het goed is pakken ze hun bus en rijden ze naar het water. Ze hebben een nieuwe sport. Stand Up Paddling, een beetje peddelen op een surfboard. 

Het is ochtend, ik word wakker in mijn Franse bed. Ik ben bij mijn ouders die vlakbij Toulouse wonen. Ik heb heerlijk geslapen, maar blijf toch nog even liggen. Mijn hele lijf is moe. Ik rek me uit en nog eens. Dan kom ik mijn bed uit en voel het: mijn lijf is stijf. Ik moet lachen, want ik weet hoe het komt en voorspel dat het morgenochtend wel net zo zal zijn.

 

Wat is stand up paddling

Ik heb een nieuwe sport ontdekt. De sport zelf bestaat al wel een tijdje hoor en ik wilde het ook al veel eerder doen. Maar sinds kort doe ik het ook echt: suppen. Staand op een surfboard door het water peddelen. Het komt oorspronkelijk uit Hawaï. De surfers daar ontdekten het als goede activiteit tijdens windstille dagen met een vlakke zee. Maar langzaamaan is het een eigen sport geworden die de hele wereld verovert. Ook Nederland. Je kan zelfs SUP-yoga doen of een rondje peddelen rondom Haarlem. Het wordt gedaan als sport, denk aan wedstrijden of als touring, met als echte extreem de SUP 11-stedentocht van afgelopen maand.

Astrid en ik waren een paar weken geleden aan het zwemmen in een plas en zagen een prachtig beeld. Het water was mooi glad, de bomen groen en de zon die onderging scheen een gouden gloed op het water. En daar, midden in dat licht stond iemand op zijn supboard. We zagen zijn silhouet en volgden hem met onze ogen. De hele plas deed hij aan terwijl hij rustig over het water gleed. Toen hij uiteindelijk onze kant op kwam ben ik naar hem toe gezwommen en mocht ik het ook proberen. Staan, peddelen en weg was ik. Prachtig. Ik zag de bodem in het heldere water onder me door glijden en ik werd stil van binnen. Achter me trok mijn board een spoor in het water, maar voor me was het oppervlakte glad. Onvoorstelbaar. Meteen ervoer ik vreugde en tevredenheid, maar ook echte stilte.
(lees verder onder afbeelding)

ontspanning stand up paddling op vakantie

Ik vond het zo leuk dat ik naar een vriendinnetje belde. Bij haar bedrijf kan je suppen, want het ligt aan een prachtig klein stroompje. Wat was het mooi. De stroom was aan beide kanten begroeid, het water ontzetten glad en zodoende de weerspiegeling een lust voor het oog. Zonder te praten gleden we door het water en genoten we beide van onze omgeving die we doordat we op het water stonden heel anders zagen. De volgende dag hebben we beiden een eigen board gekocht.

>> Lees ook: Tips voor het kopen van je eerste SUP-board

 

Stand Up Paddling een echte workout

Suppen, wat is dat nou eigenlijk? Het woord sup staat voor stand up paddling. Je staat op een soort surfplank en peddelt om vooruit te komen. Van origine komt het uit Hawaii. De surfers deden het op de dagen waarop er geen golven waren. Fotografen van de surfers supten ook. Vanuit het water konden ze de mooiste foto’s maken. Buiten Hawaii is het ook al een tijdje een sport, maar bij het grotere publiek is het pas sinds een paar jaar in opkomst.


Stand up paddling is een hele goede body workout. Je gebruikt al je spieren, moet balanceren en jezelf voorwaarts peddelen. Benen en core gebruik je om te balanceren, armen, rug, buik en borst om te peddelen. Je hele lijf is actief, maar zo voelt het niet. Terwijl je peddelt, geniet je van je omgeving en van je board die door het water glijdt. Pas als je na afloop je board uit het water tilt, voel je het: je hele lijf is moe, elke spier is aan het werk geweest. Daardoor is suppen niet alleen een prachtig tijdverdrijf, het is ook een fullbody workout. Maar dan wel eentje die tien keer leuker is dan in de gym.

Tegelijkertijd is het de ultieme manier om de natuur op te zoeken: je komt op de mooiste plekken. Een vriend van me supt in zee, hij zag pas een zeehond. Ik nam mijn board mee op vakantie in Frankrijk en geniet nu al dagen van een prachtig stuwmeer.

Veel suppers gaan het hele jaar door. Ze dragen als het koud is gewoon een wetsuit. Of ik dat ga doen, weet ik eigenlijk nog niet.

Liefs, Rose

 

Volg Stoere Vrouwen Sporten ook op InstagramFacebook en YouTube voor meer sport updates, recepten en leuke work-outs.

Wist je trouwens dat je het SVS platform heel gemakkelijk kunt supporten. Dat doe je door via onze site te kopen bij onze partners. Dan krijgen wij namelijk een kleine vergoeding. Dat geldt bijvoorbeeld voor de linkjes naar FuturumshopWiggle en Decathlon.  Maar bijvoorbeeld ook voor Bol.comDille & Kamille,  Holland & BarrettfonQ en CoolBlue. Meer hierover lees je op de pagina Support Onze Site. Dankjewel alvast, want van al die kleine beetjes die we zo ontvangen, kunnen wij de site en servers draaiende houden.

 

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.