Zelfs al is het voorjaar nog niet eens begonnen, wij zaten tijdens die mooie weken in februari in gedachten al in de warmere maanden. Wanneer we met onze boards, in de zon, het water op kunnen. Om te suppen. Jij hebt dat misschien ook al gedaan en misschien wil je wel een board kopen. Daarom hier wat handige tips.

Wij hebben het suppen een paar jaar geleden ontdekt. Op een avond toen we tijdens zonsondergang langs een strandje liepen, zagen we het perfecte plaatje. De lucht kleurde oranje en in het licht van de zon zagen we het silhouet van een paddleboarder die langzaam onze kant op kwam. Vogels vlogen over en over het water klonk lekkere muziek van een strandtentje in de verte. Het contrast tussen het feestje met die muziek en de stilte van de paddleboarder was voor ons ultiem. Meteen wisten we dat wij ook op zo’n board op het water wilden staan. We hebben dezelfde dag nog onze boards besteld.

 

Waar komt suppen eigenlijk vandaan?

Suppen – ook bekend als stand up paddle of paddleboarden – is een sport die is ontstaan in de surfwereld. Surfers brengen het liefst de hele dag op het water door. Ook als er geen golven zijn. Op dagen met vlak water gingen ze peddelen. Dit werd opgepakt door een aantal surf fotografen die het een handige manier vonden om actiefoto’s te maken van surfers. En een aantal surfers ontdekten dat het ontzettend gaaf was om al peddelend je grenzen te verleggen. Peddelen door de branding bijvoorbeeld. Of op je peddelboard toch een golf pakken. Het werd een beetje een eigen sport.

>> Lees ook: Tips voor Stand Up Paddling
>> Lees ook: Suppen – de killer workout die ontspant.

Het bleek ook een hele gave sport op zoet water te zijn. En dat verklaart misschien wel de populariteit die de sport heeft gekregen over de hele wereld. Suppen op Scandinavische meren of de rustige kanalen hier in Nederland. Of suppen door grachten in oude steden. Maar waarom het vooral een sport is die door zoveel mensen wordt opgepakt is omdat je op je SUP-board al je spieren traint, maar wel een heerlijk rustig gevoel ervaart. Je bent onbewust heel intensief bezig terwijl je geniet van de wereld vanaf het water. Je komt op plekken waar je anders echt niet komen zou en komt echt tot jezelf terwijl je in het ritme van je slag zit.

 

Veel verschillende soorten SUP’s

Je eerste SUP-board kopen kan ingewikkeld zijn. Er zijn zoveel keuzes en verhalen, dat je misschien door de bomen het bos niet meer ziet. In winkels waar ze dure boards verkopen, vertellen ze je dat goedkopere midden op het water kapot kunnen gaan. Maar verkopers van goedkopere boards zeggen juist dat die boards allemaal in dezelfde paar fabrieken worden gemaakt.

Maar dat niet alleen. Er zijn zoveel verschillende boards dat je maar net moet weten wat je wilt voordat je een keuze kunt maken. Om je met die keuze een beetje op weg te helpen zetten wij wat SUP-weetjes op een rij. Zodat jij weet welk SUP-board past bij jouw doelen op het water. Een board maakt je geen betere SUP’per, maar het juiste SUP-board kan wel het verschil maken.

Kies als beginner voor een board wat rond de 3 meter of langer is en 70 a 80 centimeter breed is.

Je ziet ze wel eens staan, op van die foto’s op Pinterest van de perfecte woonkamer. Een surfboard, achteloos tegen de muur. Nou vergeet dat maar als je een SUP-board koopt. Want bij een SUP-board, en zeker je eerste, geldt dat groter beter is. Een groot SUP-board is namelijk een stabiel SUP-board. En als je begint met suppen is het veel leuker om te doen als je niet steeds in het water valt.

Een tip is om voor een wat langer board te gaan. Ook als je zelf niet heel groot bent. Een lang board beweegt net wat soepeler door het water. Je glijdt tijdens je tochtjes beter en kan zodoende met wat minder energie verder komen. Kies voor je eerste SUP-board dus voor een wat bredere kasteeldeur. Daarmee kan je goed uit de voeten en sta je stabiel. Een breed board is ook goed geschikt voor SUP-yoga en SUP-bootcamp.

Je kan altijd later nog – als je behendiger bent of merkt dat je graag langere tochten wilt maken – zo’n lange smalle SUP kopen.

Een board voor beginners heeft een lengte tussen 9’6”en 11’en is 28”tot 32” breed. In centimeters is dat een lengte van ongeveer 290 tot 335 cm en een breedte van 70 a 80 centimeter. Tot slot speelt het volume van je board een rol. Dus niet alleen de lengte en breedte, maar ook de dikte. Het volume voor een beginnersboard is rond de 220 tot 260 liter. Ben je zwaarder, dan kies je voor een hoger volume, ben je licht dan juist lager. Ergens in het midden zit je altijd wel goed.

 

SUP-board van praktisch materiaal

Het materiaal van je board telt ook mee in je keuze. Het moet tegen een stootje kunnen en gemakkelijk zijn in gebruik. Er zijn twee soorten SUP-boards: harde en opblaasbare. En daar zit precies de keuze. Heb je ruimte voor een board? En kan je het makkelijk vervoeren? Dan is een hardboard een hele goede optie. Maar woon je in de stad in een appartement op de derde verdieping? Dan is een opblaasbaar SUP-board echt heel fijn. Wij hebben opblaasbare boards en vinden het zo handig dat ze in een speciale rugzak mee kunnen in het vliegtuig. En we hebben ze standaard in ons Volkswagenbusje liggen. Zien we een mooie plas? Dan stappen we uit, pompen onze boards op en gaan even peddelen.

Opblaasbare supboards zijn makkelijk om mee te nemen en goedkoper, maar een hardboard ligt stabieler in het water

Maar een hardboard heeft toch ook zijn voordelen. Deze boards zijn iets steviger en kunnen een stuk stabieler aanvoelen bij golfjes. Ook de ligging van een hardboard is anders, wat weer bijdraagt aan stabiliteit. Een nadeel van hardboards is dat je ze kapot kunt stoten en dat ze duurder zijn. Juist als beginner moet je nog leren goed met je board om te gaan en stoot je nog overal tegenaan. Daarbij weet je nog niet of je vaak gaat suppen. Vanuit dat oogpunt vinden wij een goedkoper beginners board beter.

 

Het water bepaalt je keuze

Waar je woont in Nederland kan enorm bepalend zijn bij de aanschaf van je eerste board. Woon je aan de kust? Dan is een board wat ook in de zee kan wel zo gaaf. Maar woon je in Limburg of ergens in het Oosten? Dan is de kans klein dat je elke keer helemaal naar zee rijdt.

Voor de aanschaf van je board is het een goed idee het water in je buurt te bekijken. Zijn er golven? Is er stroming? Of ga je suppen op water zo glad als het oppervlakte van een spiegel? Kies het SUP-board wat bij jouw water past.

Voor de aanschaf van je board is het een goed idee het water in je buurt te bekijken. Een board voor vlak water of in de golven?

Een board voor op zee heeft meer rocker dan een board voor glad water. Ook zijn deze boards iets korter.

Rocker is de kromming van je board. Een board met meer rocker ligt iets minder vlak op het water en dat zorgt ervoor dat je punt niet steeds door golven onder water komt. Je blijft dan echt niet op je board staan namelijk. Bij vlak water is dat helemaal niet handig. De kromming remt je af. Een vlak water SUP heeft een platte bodem of een V-vorm over de lengte.

 

Is een goedkoop supboard goed genoeg?

Hoewel elke ervaren supper je zal vertellen dat je beter geen goedkoop board koopt, zullen andere beginners juist zeggen dat je op een goedkoop board goed uit de voeten kunt. Beide hebben ze gelijk, tot een zeker punt. Voor een beginner is een superduur high-end board niet nodig. Om de simpele reden dat een beginner het verschil waarschijnlijk niet eens opmerkt Die zijn nog veel te druk met het suppen zelf. De techniek van het peddelen of simpelweg blijven staan.

>> Lees ook: Wij kochten zo’n reuzenhanddoek bij de Decathlon

Onze absolute tip is om niet meteen een heel duur board te kopen. Dat kan je altijd nog doen als je een heel seizoen gesupt hebt en zeker weet dat je het leuk vindt. Toch kan je ook niet voor de eerste de beste SUP bij een bouwmarkt binnen gaan. Die zijn vaak niet stijf genoeg en ontnemen je al het plezier wat je had kunnen hebben.

Bij zowel Decathlon als bij Jobe en Protest kun je beginnersboards kopen. Bij Decathlon zijn ze natuurlijk goedkoper, maar zien ze er dan wel een stukje minder cool uit dan dat hele leuke board van Protest. Maar er op genieten van suppen kan je wel.

Liefs, Rose

 

Volg Stoere Vrouwen Sporten ook op InstagramFacebook en YouTube voor meer sport updates, recepten en leuke work-outs.

Wist je trouwens dat je het SVS platform heel gemakkelijk kunt supporten. Dat doe je door via onze site te kopen bij onze partners.  Bijvoorbeeld door je eerste SUP board te kopen bij Decathlon, Bever of Protest. Dan krijgen wij namelijk een kleine vergoeding. Dat geldt ook voor de linkjes naar Futurumshop, Wiggle, Dille & Kamille,  Holland & BarrettfonQ en CoolBlue. Meer hierover lees je op de pagina Support Onze Site. Dankjewel alvast, want van al die kleine beetjes die we zo ontvangen, kunnen wij de site en servers draaiende houden.

Rose

Editor in chief en founder van Stoere Vrouwen Sporten. Rose schreef voor bladen als Fiets magazine, Grinta!, Fietssport en de Flair, Ze merkte dat ze het aanbod voor actieve vrouwen matig vond. Meestal gaat dat over slank zijn en afvallen. Voor Rose is een actief leven zoveel meer. Daarom begon ze deze site. Samen met haar team is het haar missie om zoveel mogelijk vrouwen te helpen vreugde, balans en activiteit in hun leven te brengen. Rose fietst, rent, kookt, schrijft en geniet.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.