Het is winter, bijna kerst en tijd om te schaatsen. Het is een onwijs goede training, dat schaatsen. Je traint niet alleen je conditie, maar krijg je ook sterkere benen en een killercore. Daarnaast is het – mocht er dit jaar natuurijs zijn – een heerlijke manier om te genieten van de winter. Maar dat schaatsen, hoe begin je daarmee?

 

Schaatsen als crosstraining

Wist je dat je als je schaatst zowel je benen als je core traint? Schaatsen is een krachttraining, je staat lang op je standbeen en belast daar je spieren mee. Dan is er de afzet, dat is ook een krachttrainingsmoment. Je gebruikt dan je spieren op een meer explosieve manier. En om je evenwicht te gebruiken heb je de spieren in je core nodig, die zorgen ervoor dat je je hele lijf stabiliseert. Dus terwijl je van je ene op je andere been over het ijs glijdt, train je je lichaam als geen ander.
Maar schaatsen doet meer, het is namelijk erg fijn om in de winter een keer iets anders te doen. Wij vinden het hartstikke lekker om niet het hele jaar dezelfde sport te doen, het is fijn om in de winter even een paar maanden wat anders te trainen. We merken dat het ons gretig maakt, het hele jaar dezelfde beweging en dezelfde rondjes is niets aan voor je lichaam en al helemaal niet voor je geest. Daarom Rhodé nu veel met de kettlebell, Amber ligt in het zwembad en Rose gaat deze week haar schaatsen laten slijpen. Want dat schaatsen is een fijne afwisseling na een jaar fietsen of hardlopen.

Door even een paar maanden iets anders te doen, belasten wij ons lichaam op een andere manier en zetten we ook onze sportersneuzen even in een andere richting. Zo tijdens het seizoen waarin we trainen voor loopjes of mee willen doen met crossjes of mountainbike wedstrijdjes, draait ons hele sportleven soms bijna om niets meer dan training en resultaten. Zelfs tijdens onze vakanties gaan de fietsen of loopschoenen mee en hoewel dat echt lekker is en we van onze sport genieten, kan zoveel training ook tegen je gaan werken. Even een andere sport doen – zoals schaatsen – kan dan heel ontspannend werken.

162660_490641671686_1915273_n

Beginnen met schaatsen

Veel schaatsers hopen op een stevige winter, want zodra er ijs ligt worden er in het hele land tochten georganiseerd en kan je met een paar boterhammen in je zak heerlijk actief zijn in de buitenlucht. Door het natuurijs kom je op plekken waar je anders nooit zou komen en al gauw ontdek je dat ons land betoverend mooi is. Maar om in die periode echt te kunnen genieten van de vrijheid die ‘schaatsen op natuurijs’ heet, moet je eigenlijk al wel wat voorwerk hebben gedaan. Ons advies is om daar zo snel mogelijk mee te beginnen. En omdat schaatsen niet voor iedereen de meest voor de hand liggende keuze is en veel mensen eigenlijk niet eens weten waar ze beginnen moeten hebben wij wat tips:

Zoek een ijsbaan

Terwijl de winter voor ons nu pas echt begonnen is, zijn de schaatsers al weer een paar maanden actief. Alle ijsbanen in Nederland gaan allemaal rond dezelfde tijd open. En de eerste rondjes op het ijsbaanijs worden meestal gemaakt terwijl het buiten nog best wel warm is.
Er zijn ijsbanen die volledig overdekt zijn, maar er zijn ook ijsbanen die helemaal geen dak hebben. En dan is er ook de optie ertussen in, dat zijn ijsbanen met een half dak. Daarop schaats je beschut, maar geniet je toch van de buitenlucht. Wij vinden dat de fijnste banen. Er is één hele bijzonder ijsbaan in Nederland en dat is die van Flevonice, deze buitenijsbaan is 3 kilometer lang en geeft een beetje een natuurijs belevenis.
Nederland heeft onvoorstelbaar veel ijsbanen waar je als recreatieve schaatser goed terecht kan. De meeste ijsbanen hebben net als zwembaden en atletiekbanen een rooster. Sommige uren zijn voor wedstrijdschaatsers, andere uren zijn voor iedereen en dan zijn er nog de daluren waarin je lekker rustig schaatsen kunt. Dat is vaak tijdens schooltijd of ‘s avonds laat.

Huur een paar schaatsen

Als je begint met schaatsen hoef je echt niet meteen een paar schaatsen te kopen, je kan ze gewoon huren bij de ijsbaan. De meeste ijsbanen verhuren kunstschaatsen, ijshockeyschaatsen en noren. En voor een klein bedrag mag je er een hele dag mee op het ijs. Voordat je wat huurt is het wel handig te weten wat voor schaatsen je wilt hebben, want het soort schaats bepaald voor een groot deel hoe je schaatservaring is.
De ijshockey- en kunstschaatsen hebben korte ijzers die een beetje bol staan. Als je hierop schaatst ben je wendbaarder, maar maak je ook een kleine slag. Noren hebben lange ijzers en zijn daardoor een stuk minder wendbaar dan hockey- en kunstschaatsen, maar je kan er wel mooie lange slagen mee maken. Dat maakt dat noren veel fijner zijn als je een langere afstand wil schaatsen of rondjes met een beetje tempo wilt maken. Voor duursporters raden wij daarom ook noren aan. Schaatsen op noren is als hardlopen en fietsen en je kan er lekker mee in je ritme komen.

Schaatslessen

Schaatsen is – meer dan hardlopen of fietsen – een technische sport, maar wel eentje waarbij je al snel het verschil merkt. Met een paar technische bewegingen geniet je al enorm en kan je leuke rondjes maken. Eigenlijk hoef je niet eens zo heel goed te zijn om dat te doen. Toch vinden wij schaatsles onmisbaar en vooral voor sporties zoals wij. Schaatsles kent namelijk een aantal voordelen. Ten eerste de prijs, je betaald rond de 150 euro en mag dan en x aantal weken zoveel als je wilt naar de ijsbaan en krijgt eens in de week les. Maar ook de structuur van les en het hebben van richting of een doel, maakt dat je echt kunt genieten. Je leert elke week wat bij en kan in je vrije uurtjes bezig met je techniek. Hierdoor ben je sneller geneigd wat extra rondjes te maken en kom je lekker actief de winter door.
Daarbij vergroot les je schaatsplezier enorm. Je leert beter en sneller schaatsen en kan voor je het weet pootje over in de bochten. Door vroeg in het seizoen met les te beginnen, ben je in januari en februari als er misschien natuurijs ligt klaar voor een paar mooie tochten en kan je echt genieten van de Nederlandse winter. Bijna elke ijsbaan biedt wel lessen aan, misschien is een schaatscursus een leuk kerstcadeau.

Schaatsen kopen

Als je dan een paar lessen gevolgd hebt en echt de smaak te pakken hebt, gun jezelf dan een paar schaatsen. Een goed paar schaatsen is net zo duur als een racefiets, maar dan heb je wel dezelfde klapschaatsen als Ireen Wust en Sven Kramer en hoewel dat hele mooie dingen zijn, kan je beter op een simpele schaats beginnen. Rose schaatst nog steeds op de tweedehands noren die ze een paar jaar geleden kocht.
Natuurlijk kan je het beste van het beste zoeken, maar je kan ook een paar winters rondrijden op simpele noren en als je schaatsen dan nog leuk vindt, kan je altijd nog duurdere kopen. Klapschaatsen bijvoorbeeld of schaatsen met zo’n thermoplastische schoen die helemaal naar de vorm van je voet wordt gezet. Maar er zijn ook noren die speciaal zijn gemaakt voor het schaatsen op natuurijs. Bij die schaatsen kan je de ijzers in een handomdraai van je schoenen klikken, zodat je als het moet even over land kan wandelen zonder je ijzers te beschadigen. Reuze handig als je op een boerensloot met een groot wak schaatst.

foto’s: Rick Meulendijks

Rose

Editor in chief en founder van Stoere Vrouwen Sporten. Rose schreef voor bladen als Fiets magazine, Grinta!, Fietssport en de Flair, Ze merkte dat ze het aanbod voor actieve vrouwen matig vond. Meestal gaat dat over slank zijn en afvallen. Voor Rose is een actief leven zoveel meer. Daarom begon ze deze site. Samen met haar team is het haar missie om zoveel mogelijk vrouwen te helpen vreugde, balans en activiteit in hun leven te brengen. Rose fietst, rent, kookt, schrijft en geniet.