Wij zeggen het vaak, heel vaak: sporten is goed voor de mens. Het is goed voor je gezondheid en voor je mindset. Ook sociaal gezien kan sporten een positieve bijdrage aan je leven zijn. Veel sporters leren ze sterk zijn en dat ze veel meer kunnen dan ze dachten. Daarnaast krijg je te maken met andere sporters, het is een manier om nieuwe vrienden te maken of een leuke activiteit om te doen tijdens een afspraak met een al bestaande vriendin. Maar lid worden van een sportvereniging of sportschool zit er niet voor iedereen in. Daarom zijn wij eens gaan kijken naar goedkoop en betaalbaar sporten.

En in onze zoektocht naar low budget sport zijn we er achter gekomen dat je niet zo heel veel nodig hebt. Natuurlijk is het leuk om de mooiste spulletjes te hebben en te sporten bij een sportschool die ook een zwembad heeft, maar het hoeft niet. Als we om ons heen kijken in ons huis en in het park hebben we genoeg middelen om een fit leven mee te leiden. En door thuis te trainen – met de materialen die we in huis hebben – hebben simpele artikelen als boeken, lege flessen en fietsbanden ook ineens een onvoorstelbare waarde gekregen.

 

Stoere Vrouwen Trainen Groep

Sinds wij begin dit jaar met onze site online zijn gegaan, zetten we steeds trainingen op onze site. Deze Online Workouts kan je thuis met de minimale materialen doen. Met alle trainingen die nu online staan, hebben we zeker een maand of zes aan sport. Stuk voor stuk afwisselende trainingen die je op elk moment van de dag kunt doen. Als extra motivatie hebben we de Stoere Vrouwen Trainen Facebookgroep waarin we samen trainingsuitdagingen aangaan en elkaar motiveren. Het is een soort online sportschool die we samen draaiende houden.
Op het moment zitten we halverwege de Little Black Dress Challenge waarin we dertig dagen lang bijna dagelijks squats, lunges, mountainclimbers en nog veel meer oefeningen doen. Maar we hebben ook de modellenworkout gedaan en deden kortgeleden nog de plank uitdaging.

Omdat we met zo’n grote groep met allemaal verschillende soorten vrouwen zijn, is het niveau erg persoonlijk. Sommige deelneemsters doen deze training als hun hoofdsport terwijl anderen het er naast doen. De kosten van deze workouts? Geen! Alleen soms heb je een gewichtje of fitnessbal nodig, maar die kan je soms erg goedkoop vinden bij de Dirk of de Lidl.

 

Fitness DVD’s en boeken van de bibliotheek

Gisteren hebben we gekeken in de bieb. Met wat hulp – want zo vaak komen wij er niet – vonden we een hele kast met boeken over sport en dvd’s met workouts. Lidmaatschap van de bieb kost tussen de 20 en 50 euro per jaar. En studenten betalen nog minder. Met dat lidmaatschap kan je ongegeneerd stapels en stapels boeken en dvd’s verslinden. Als je nu elke weet een andere dvd haalt, kan je zo wekelijks lekker trainen voor de tv. De workouts varieren van de Jane Fonda fitnessclass tot de basis van yoga. En juist deze variatie maakt het leuk om te doen. Ben je bang dat je toch op de bank blijft zitten? Nodig dan wekelijks een vriendin uit en doe de oefeningen samen.
Heeft jouw bieb niet zo’n breed aanbod aan fitness en sport dvd’s en boeken? Dan kan je een exemplaar aanvragen. Biebs werken onderling vaak ook samen.

 

Begin je eigen trainingsgroep

Een goede en leuke manier van sporten is met een trainingsgroep. Zo’n club is vaak veel goedkoper dan een vereniging en meedoen kost vaak maar iets van 3 euro per keer. Groepen voor hardlopen of bootcamp worden vaak met een trainer en vanuit een sportwinkel aangeboden. Het effect van dit soort groepen is dat het motiveert, je een vast sportmoment hebt en dat iemand anders je vertelt hoe je trainen moet.

Maar ben je een beetje eigenwijs? Dan kan je het anders aanpakken: begin zelf een trainingsgroep! Samen met wat vriendinnen van ongeveer hetzelfde niveau en met de afspraak dat elke week iemand anders een training bedenkt. Zo kan je gratis sporten en heb je elke keer iets heel anders. Natuurlijk is zo’n groep niet te vergelijken met training van bijvoorbeeld een looptrainer, maar plezier en activiteit heb je wel. Daarbij kan je kiezen het te doen op je eigen tijd, als de kinderen naar school zijn of juist ‘s avonds of in het weekend.
Ben je een beetje ondernemend? Dan begin je een trainingsgroep en laat je iedereen drie euro betalen. Je kan van dat geld zelf meedoen aan een bootcamples en je ervaring en workouts delen. Dan levert dat sporten ook nog iets op 😉

 

Train met spullen uit je huis

Als wij squats en lunges met gewicht willen doen, gebruiken we een rugtas met boeken. Een rugtas hoef je niet vast te houden en je kan hem zo zwaar maken als je maar wil. Heb je een rugtas met een paar extra banden waardoor hij extra goed blijft zitten? Dan kan je er nog veel meer oefeningen mee doen, zoals opdrukken.
Inmiddels hebben wij wel gewichtjes in huis, maar voor die tijd deden lege flesjes die we vulden met zand de truc ook wel. In de Stoere Vrouwen Trainen groep hadden we iemand die soepblikken gebruikte als gewichtjes. En ook dat werkte!
Fitnesselastieken zijn heel populair, met deze banden kan je thuis een weerstandstraining doen die net zo goed is als in de sportschool. Een fietsband is ook een weerstandsband. Wij fietsen veel en rijden wel eens lek. Een oude binnenband gooien we niet weg, maar gebruiken we als weerstandsband. En daar zijn genoeg leuke oefeningen voor om keihard mee te trainen.

 

Blogilates

Met de vele fitness en sportblogs die er tegenwoordig zijn, kan je ook helemaal los gaan. Het Engelse Spikes and Heels is een leuke site die veel informatie over training geeft. De schrijfster probeert zelf trainingen uit en vertelt hoe ze het vond. De workouts die zij doet kan je zelf ook wel vinden op bijvoorbeeld youtube.
Blogilates is het youtube kanaal van de gelijknamige site. Hierop vindt je filmpjes die je mee kunt doen en de trainingen zijn erg leuk om te doen. In tegenstelling tot veel van de trainingsfilmpjes op youtube is dit niet zo’n hysterische blonde Amerikaanse vrouw met een overenthousiast hoofd.
Is yoga meer je ding? Ga dan naar de website van Ekhart Yoga, op haar youtube kanaal vindt je yoga uitdagingen, tutorials en zelfs hele yoga sessies die je zo mee kunt doen. Ekhart Yoga is kwalitatief goede yoga en de website wordt wereldwijd door yogi’s gevolgd.

Met deze tips kan je lekker actief bezig zijn en de wereld van sport en beweging ontdekken. Sportend op deze manier zul je zien dat het onder de streep helemaal niet duur hoeft te zijn. Sport en beweging zijn lekker, de meeste mensen gaan er dieper van slapen, het werkt ontspannend. Je wordt er moe van, maar het maakt je ook blij. Geniet van al deze workouts, maar vergeet niet dat een lange wandeling in de natuur ook bewegen is. En de natuur? Die is echt gratis!

Rose

Editor in chief en founder van Stoere Vrouwen Sporten. Rose schreef voor bladen als Fiets magazine, Grinta!, Fietssport en de Flair, Ze merkte dat ze het aanbod voor actieve vrouwen matig vond. Meestal gaat dat over slank zijn en afvallen. Voor Rose is een actief leven zoveel meer. Daarom begon ze deze site. Samen met haar team is het haar missie om zoveel mogelijk vrouwen te helpen vreugde, balans en activiteit in hun leven te brengen. Rose fietst, rent, kookt, schrijft en geniet.

1 Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.