apple sporthorloge met hartslagmeter met ANT+ technologie

Wij sporten allemaal met een hartslagmeter. Rose, Kirsten en Rhodé met hun Polar en Berber met haar Garmin. Er zijn heel veel verschillende soorten en daarom neemt Astrid jullie even mee naar de basics. Zodat je ook weet hoe je hartslagmeter werkt. Want weet jij bijvoorbeeld wat het verschil is tussen hartslagmeting met ANT+ of met bluetooth? 

Als klein meisje op de atletiekbaan was ik altijd erg onder de indruk van mannen die bij de finish van een wedstrijd met ontbloot bovenlichaam rondliepen. Om hun borst allemaal een zwarte band. Toen had ik nog geen idee wat het precies was. Maar als je die droeg, dan moest je wel heel goed zijn! Inmiddels weet ik dat die band gewoon een hartslagmeter is. Niks bijzonders dus.

De hartslagmeter is een handig hulpmiddel voor elke sporter die gericht aan het trainen is. Het helpt je in je trainingsopbouw, maar bijvoorbeeld ook om in duurlopen of lange wedstrijden de juist intensiteit te kiezen. Zodat je jezelf niet voorbijloopt. Wat ik nog niet precies weet, is hoe zo’n hartslagmeter werkt. Dat ben ik daarom maar eens uit gaan zoeken.

>>Lees ook: Wat is nou eigenlijk het beste sporthorloge?

 

Werking van een hartslagmeter

Een hartslagmeter zit tegenwoordig vaak ingebouwd in je sporthorloge. Vooral kennen we ze als combinatie van een hartslagband, met een sporthorloge of fietscomputer. De sensoren in de hartslagband meten de elektrische activiteit van het hart. Dit is het zogenaamde ECG-signaal dat je bijvoorbeeld ook te zien krijgt bij een hartfilmpje. Dit signaal wordt doorgestuurd naar het horloge (of de fietscomputer of loopband in de sportschool). Deze ontvanger vertaalt het elektrische signaal en laat je hartslag zien.

 

 

Hartslagmeting met Ant+ of Bluetooth

Er zijn een aantal verschillende ‘talen’ waarmee hartslagbanden en sporthorloges met elkaar kunnen samenwerken. Hartslagmeters met ANT+ of met bluetooth zijn momenteel de meest gebruikte. Dit betekent dat je jouw hartslagband niet alleen kunt koppelen aan het bijgeleverde horloge, maar bijvoorbeeld ook aan een fietscomputer of de loopband in de sportschool. Mits beide dezelfde techniek gebruiken. Werkt je sporthorloge op basis van hartslagmeting met ANT+, maar je sporthorloge met bluetooth? Dan zal je sporthorloge je hartslag helaas niet oppakken. Is je hartslagband versleten en wil je een nieuwe kopen? Let er dan op dat je een band koopt die compatibel is met jouw horloge.

>>Lees ook: Dit is hoe je traint op hartslag

apple watch met hartslagmeter

 

Codering van je sporthorloge

Dat verschillende devices de signalen van dezelfde hartslagmeter kunnen ontvangen kan in een groep erg onhandig zijn. De signalen verstoren elkaar en het kan maar zo zijn dat jij de hartslag van je buurvrouw op je horloge terug ziet. Dat is waarom veel hartslagmeters gecodeerd zijn. Horloge en hartslagmeter spreken met elkaar af bij elkaar te horen en alleen zij communiceren met elkaar. Het horloge laat dan alleen het signaal van de bijbehorende hartslagmeter zien. Wees je hier van bewust als je een hartslagmeter gaat kopen, want vooral de goedkopere hartslagmeters zijn niet gecodeerd.

>>Lees ook: In welke hartslag zone train ik nou?

Probleemoplossing voor hartslagmeters

Mocht je een probleem hebben met je hartslagmeter, dat je hartslagmeter wel lijkt te werken, maar je een incorrecte waarde ziet, probeer dan onderstaande tips eens:

  • maak de sensoren vochtig voor een goede geleiding van de elektrische signaaltjes. Zweet doet hierin wonderen vanwege het zout, maar je kunt ze ook gewoon onder de kraan houden of er even op spugen.
  • zorg dat de band strak genoeg zit (genoeg, niet té);
  • let er op dat de zender goed geplaatst is; het logo van de fabrikant moet voor een tegenligger leesbaar zijn;
  • klik de zender een aantal keer los en weer vast van de band, voor het geval deze niet goed contact maken;
  • spuit wat contactspray in de klikkers (bijv. WD40), voor datzelfde contact tussen band en zender;
  • draag de band andersom, met sensoren en zender op je rug;

Werkt dit allemaal niet, neem contact op met de producent, want waarschijnlijk is er dan sprake van een defect.

>> Lees ook: Mijn loophartslag versus mijn fietshartslag

 

 

Hartslagmeting zonder borstband

De nieuwste technologie op het gebied van hartslagmeting zijn horloges die de hartslag op de pols meten. Deze horloges meten de bloedstroom in de pols met behulp van LED-sensoren en een elektro-optische lens op de achterkant van het horloge (deze zitten dus op de huid) en bepalen op basis daarvan de polsslag. Dit is dezelfde techniek op basis waarvan hartslag-apps werken: je plaats een vinger voor de camera, met de flits wordt de vinger doorlicht en de hartslag kan zo bepaald worden.

>> Lees ook: Met deze apps kan je je hartslag meten als je sport

 

Liefs, Astrid

 

Volg Stoere Vrouwen Sporten ook op InstagramFacebook en Youtube voor meer sport updates, recepten en leuke work-outs.

Elke blogger en website is je verplicht dit te vertellen: koop je iets via de linkjes op onze site, dan krijgen wij daarvoor vaak een kleine vergoeding. Dat geldt bijvoorbeeld voor de linkjes naar Bol.com en CoolBlue in dit stuk. Maar bijvoorbeeld ook voor Decathlon, WiggleFuturumshop, FonQ en Holland & Barrett. Meer hierover lees je op de pagina Support Onze Site. Dankjewel alvast, want van al die kleine beetjes die we zo ontvangen, kunnen wij de site en servers draaiende houden.

 

Astrid

SVS is voor Astrid de kans om over de dingen die zij belangrijk vindt te vertellen. De sportieve computer nerd ervaart de natuur als haar thuishaven, haar rustpunt. Fietsend door Kenia, zwemmend in een Fjord in Noorwegen. Maar ze staat met haar werk in de IT ook midden in de moderne wereld. Midden in de drukte van deze tijd, het luide roepen van mensen op social media en het uitputten van de aarde door de mens, probeert Astrid haar weg te vinden. Balans te bewaren en kleine manieren te ontdekken om zo mooi mogelijk te leven. Schrijven voor onze site doet ze niet vaak, maar zodra ze het doet is het altijd raak

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.