Bewust of onbewust doen we het allemaal: we breken de ongeschreven wetten van de sportschool. Het valt ons op dat die regeltjes eigenlijk niet vaak genoeg vertelt kunnen worden. Daarom: De 8 ongeschreven regels in de sportschool! En ja dit stukje is ook voor mannen!

Ben je ziek of verkouden? Niet naar de sportschool!

Vaak, als je een beetje ziek bent of een verkoudheid te pakken hebt, kan je nog wel sporten. De vuistregel is dat je zolang je geen koorts hebt gewoon kunt trainen. Maar om nu hoestend en snotterend naar de sportschool te gaan? Dat lijkt ons niet zo’n goed idee. Beter maak je lekker een wandeling in je eentje, in de frisse lucht. Want zelf heb je er misschien geen last van, maar al die andere sporters die zich samen met jou op die paar vierkante meter in het zweet werken, zitten niet te wachten op jouw virusje.

 

Gebruik in de sportschool deo, maar niet te veel!

Niets is zo erg als sporten met iemand in de buurt die niet zo fris ruikt. Vooral als je daar gevoelig voor bent. Wij hebben het wel eens met toertochten op de fiets, sommige fietsers kunnen zo hard stinken. En anders de stinkerd van de sportschool wel. Vreselijk! Ga daarom fris en fruitig met schone kleren sporten, máár gebruik geen deodouche na je werk, want die sterke lucht kan op de longen van je medesporters slaan. Sommige mensen krijgen het daar benauwd van. Er zijn genoeg zachte deo’s die je kunt gebruiken als je gaat trainen.

 

Vertel in de sportschool anderen niet wat ze moeten doen… ongevraagd that is.

Ongevraagd advies, vooral mannen maken zich daar graag schuldig aan. In de sportschool is dat helemaal niet fijn. De meeste mensen die er net komen zijn onzeker genoeg. Maar wij moeten wat bekennen: we vinden het onwijs moeilijk ons kop te houden, vooral als iemand heel serieus bezig is met een totaal onzinnige training. We hebben het als we hardlopers of fietsers voorbij zie komen op straat, dan moeten we ons inhouden niet wat tips te roepen. Maar ook in de sportschool als iemand een beweging doet die echt nergens op slaat. “Maar,” zo vertellen we onszelf, “wij vinden het ook vervelend als iemand met ongevraagd advies aankomt. Dus stil maar.”
Niemand zit te wachten op onze kennis en tenzij ze er om vragen houden we het gewoon voor ons. In de sportschool lopen trainers rond die er voor worden betaald en wij kunnen lekker bezig met onze eigen training.

 

Ga niet trainen bij het gewichten rekje, dat is irritant.

Rose doet dit, iedere keer als ze gaat trainen. Ze legt haar handdoek op het gewichten rek en gaat er vlak voor staan. Ze doet dit omdat het vaak druk is voor de spiegels en er dus weinig plek is om te staan. En ook vind ze het niet altijd even fijn om tussen al die pompende gozers voor de spiegel te trainen. Maar om nu zo in de weg te gaan staan? Superirritant, niet doen Rose! En met jou de rest van de sportschool populatie. Het is voor andere sporters niet fijn om steeds maar weer er langs te moeten wringen, maar voor jouw workout werkt het ook niet, je wordt steeds uit je concentratie gehaald. Vind daarom een plekje waar je rustig kan trainen en niemand in de weg staat.

 

Houdt apparaten niet onnodig bezet.

De sportschool kent net als het verkeer een spitsuur. Rain je buiten de spits? Dan heb je rustig de tijd, kan je lekker lang doen over een oefening en kan je tussendoor nog wat met je telefoon spelen. Is het wat drukker? Train dan gewoon lekker door, zo houdt je geen apparaten onnodig lang bezet en kunnen je medesporters ook door met hun training. Iedereen werkt ene bepaalde routine af en het is niet fijn om die steeds om te moeten gooien. Zie je iemand naar je kijken? Vertel even hoeveel je nog moet doen.

 

Je bent er om te sporten, niet om te bellen.

Ja ja ja, je hebt muziek op je iPhone en hebt hem daarom bij je. Je bent bezig op de loopband en je wordt gebeld. Wat doe je? Er zijn dus figuren die dan op de loopband, terwijl ze trainen, het hele gesprek gaan voeren. En natuurlijk begrijpen we dat je een belangrijke baan hebt, dat je net bezig bent met een miljoenen deal die niet kan wachten, maar eh… moet je dat gesprek echt voeren op de loopband van een lowbudget sportschool? Loop even naar buiten en ga daar lekker bellen. En vergeet je handdoek en flesje water niet mee te nemen, anders houdt je het apparaat onnodig bezet.

 

Pak niet alle gewichtjes én toestellen voor jezelf.

Ja! Betrapt! Wij doen dit: met drie verschillende gewichtjes lopen we als een hamster naar ons bankje, daar gaan we onze oefeningen doen en pas als we klaar zijn brengen we de gewichtjes terug. Nu is het zo dat je nooit met zoveel gewichtjes tegelijk kan trainen, dus je kan net zo goed één setje meenemen. Op die manier blijft er iets over voor andere sporters.

 

Ruim op als je klaar bent.

Tot slot: ruim op! Je gewichten, je apparaat, je zweet en al het andere wat je achterlaat. En leg het terug op de plaats waar het hoort. Dus niet de 20kg op de plek van de 4 en ook niet weggaan zonder even een doekje over het toestel te halen. We delen de ruimte, de apparaten, maar we delen zeker nog niet onze lichaamssappen, dus ruim op je zweet!

 

Oh ja, mannen, we weten dat het er lekker uit ziet zo’n zwetend meisje in strak lycra, maarre zit ons niet de hele tijd zo uit te checken, zeg gewoon hallo en ga verder met je training! En vind je haar echt leuk? Vraag of ze zin heeft in een drankje na het trainen.

Rose

Editor in chief en founder van Stoere Vrouwen Sporten. Rose schreef voor bladen als Fiets magazine, Grinta!, Fietssport en de Flair, Ze merkte dat ze het aanbod voor actieve vrouwen matig vond. Meestal gaat dat over slank zijn en afvallen. Voor Rose is een actief leven zoveel meer. Daarom begon ze deze site. Samen met haar team is het haar missie om zoveel mogelijk vrouwen te helpen vreugde, balans en activiteit in hun leven te brengen. Rose fietst, rent, kookt, schrijft en geniet.

2 Comments
  1. Zooo herkenbaar… Maar ik mis er nog eentje: Niet zo lopen kreunen of hijgen, of meetellen met je reps…. Toevallig zijn het alleen mannen die ik dit zie en vooral hoor doen…

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.