illustratie springtouw

Volgens sommigen een hele goede workout, maar volgens anderen maar weinig aan. Rose kocht een springtouw en probeerde wat deze vorm van crosstraining voor haar doet.

Als kind was ik er al niet goed in. Of eigenlijk vond ik het niet leuk genoeg om het daadwerkelijk de hele pauze met andere meisjes te doen. Ik was meer van Anne Maria Koekoek, paardje spelen of anders verstoppertje met de hele klas. Maar springtouwen? Niet mijn ding. Nooit geweest, gaat het ook niet worden denk ik. Toch heb ik nu zo’n ding in huis en sta ik in mijn eentje lekker te springen. Nou ja lekker… ik ben nog niet gestruikeld en spring, maar daar is dan ook wel alles mee gezegd.

 

Het effect van een springtouw workout

Waarom ik het dan toch doe, vraag je je misschien af? Om de simpele reden dat ik het mensen om me heen zie doen. Zij me vertellen dat het leuk is en dan wil ik het ‘ook kunnen’. Dat is zo’n beetje de motivatie geweest voor elke sport die ik doe. Ik wil dingen kunnen en daarna bepaal ik wel of ik er mee doorga.

Voordat ik verder ga met dat rottige touw en al dat gespring, wil ik eerst wel eens weten of ik er echt wel wat aan heb. En vooral waarom springtouwen zo effectief is.

>> Lees ook: Waarom ik vind dat je echt een keer moet gaan klimmen

 

Springtouwen is een intensieve training

Het is niet zomaar dat steeds meer mensen een springtouw hebben. De aanschafkosten zijn laag, er staat niets in de weg in je huis, je hoeft de deur niet uit en je kunt het doen wanneer je maar wilt.

Maar vooral is springtouwen een enorme workout, omdat je er veel spieren mee gebruikt. Daardoor is het verrassend intensief. Zo staat springtouwen bekend als een workout waarbij je veel calorieën verbrandt. Met springtouwen kan je 700 calorieën in een uur verbranden. Dat is ongeveer hetzelfde als je in een uur hardlopen doet. Om die reden is het onder sporters die graag wat willen afvallen een populaire crosstraining.

 

Springtouwen voor een betere conditie

Maar springtouwen is meer dan dat. In de bokswereld wordt het al sinds jaar en dag gedaan. Springtouwen brengt je in conditie, het verbetert je lichtvoetigheid, uithoudingsvermogen en snelheid. Door veel te variëren en verschillende pasjes te doen, verbeteren boksers hun voetenwerk. Maar dat niet alleen, ze maken hun houding sterker. Springtouwen traint je volledige benen. En met sterke benen sta je steviger in de ring.

>> Lees ook: Beginnen met opdrukken

 

Welke spieren train je met springtouwen?

Na een paar keer proberen, voel ik het al: springtouwen pakt spieren aan die ik voor mijn andere sporten goed kan gebruiken. Allereerst je benen. Springtouwen is een goede training voor sterke kuiten. Terwijl je springt, gebruik je de bal van je voet. Je hakken raken de grond niet eens. Je spieren worden geactiveerd om te springen en te landen. Naast je kuiten pak je met springtouwen ook de rest van je beenspieren aan. Denk hierbij aan je hamstrings, quadriceps en billen.

 

Train je bovenlijf

Tijdens het springtouwen gebruik je naast de spieren van je benen ook je bovenlijf. Voor een deel doordat je je balans moet bewaren en natuurlijk omdat je dat touwtje rond moet draaien. Maar welke spieren gebruik je dan? Je borst, core, rug, armen en schouders. De manier van bewegen telt ook mee. Elke dag een kwartier springtouwen verbetert je sprongkracht en die verbeterde sprongkracht zal je helpen tijdens een stukje sprinten of als je heuveltop rent.

Maar eerlijk? Of ik het blijf doen? Dat weet ik nog niet? Ik vind het vooral een leuke warming-up voor de krachttraining die ik thuis doe. Hoe zit dat bij jou? Heb je een springtouw en waar gebruik je hem voor?

 

Liefs, Rose

Volg Stoere Vrouwen Sporten ook op InstagramFacebook en YouTube voor meer sport updates, recepten en leuke work-outs.

Wist je trouwens dat je het SVS platform heel gemakkelijk kunt supporten. Dat doe je door via onze site te kopen bij onze partners. Dan krijgen wij namelijk een kleine vergoeding. Dat geldt bijvoorbeeld voor de linkjes naar FuturumshopWiggle en Decathlon.  Maar bijvoorbeeld ook voor Bol.comDille & Kamille,  Holland & BarrettfonQ en CoolBlue. Meer hierover lees je op de pagina Support Onze Site. Dankjewel alvast, want van al die kleine beetjes die we zo ontvangen, kunnen wij de site en servers draaiende houden.

 

Rose

Editor in chief en founder van Stoere Vrouwen Sporten. Rose schreef voor bladen als Fiets magazine, Grinta!, Fietssport en de Flair, Ze merkte dat ze het aanbod voor actieve vrouwen matig vond. Meestal gaat dat over slank zijn en afvallen. Voor Rose is een actief leven zoveel meer. Daarom begon ze deze site. Samen met haar team is het haar missie om zoveel mogelijk vrouwen te helpen vreugde, balans en activiteit in hun leven te brengen. Rose fietst, rent, kookt, schrijft en geniet.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.