De druif is misschien het meest miskende stukje fruit allertijden. Vooral mensen die een beetje af willen vallen vermijden deze vrucht. Want – zo is het geloof – de druif is met al haar suikers een ongezonde dikmaker. Wij zien dat anders, druiven zijn perfect voor na een zware training.

Je kunt druiven op zoveel verschillende manieren eten dat ze nooit vervelen. Wist je bijvoorbeeld dat

 • het eten van druiven juist helpt om je gewenste gewicht te bereiken of te behouden?
 • de suikers in druiven juist vóórkomen dat je gaat snoepen
 • druiven bomvol vitamine B zitten en dan ook echt B1, 2, 3, 4, 5 én B6!
 • blauwe druiven anti oxidanten bevatten die sterker zijn dan vitamine A en C?
 • dat de stoffen die in druiven zitten de kans op hart en vaat ziekten verkleinen?

Je snapt het, die kleine blauwe en groene balletjes zijn echt de bom! En toch denkt bijna iedereen dat je van druiven dik wordt. Dat komt doordat er zoveel suiker in zit. 100 gram druiven leveren al snel 11 tot 13 gram aan suiker op. Maar dat zijn dan wel natuurlijke fruitsuikers, die er na je training voor kunnen zorgen dat je snel even wat binnen krijgt en de verbrandde suikers aanvult.

Druiven na het sporten

Rhodé is dol op druiven na het sporten, zij merkt dat ze door snel een handje druiven te eten, minder trek krijgt in ongezonde voeding. Zij heeft ‘s zomers bevroren druiven in haar vriezer liggen. Meteen bij thuiskomst eet ze ze direct op. De bevroren druiven zijn volgens haar een soort kleine ijsjes.

Ik doe het anders, ik gooi druiven in mijn herstel smoothie. Daarvoor gebruik ik:

 • 3 kiwi’s
 • 1 citroen
 • 2 el honing
 • 1 dl yoghurt
 • 300 g groene druiven

Deze drink ik niet in één keer op hoor. Als ik terugkom uit de sportschool neem ik iedere keer een glaasje. Mijn smoothie beker staat ondertussen in de koeling en iedere keer blend ik de smoothie even opnieuw. Vooral in de zomer is het lekker het fruit koud in de smoothie te gooien. Bevroren zoals de druiven van Rhodé kan ook!

Zelf druiven kweken

Wist je trouwens dat je druiven ook kunt kweken op je balkon? Het zullen dan niet van die handige pitloze zijn die je zo in je blender kunt gooien, maar de plant groeit goed in Nederland. Zowel in de tuin als op het balkon en is heel goed geschikt om langs de muur te groeien. Hoe gaaf zou dat zijn dat je – terwijl je met je iPad op het balkon ons druiven recept leest – gewoon een druif van je eigen balkon kunt eten?

Heb jij nog tips voor gerechten of recepten met druiven? Ik hoor het graag!

Liefs Rose

Rose

Editor in chief en founder van Stoere Vrouwen Sporten. Rose schreef voor bladen als Fiets magazine, Grinta!, Fietssport en de Flair, Ze merkte dat ze het aanbod voor actieve vrouwen matig vond. Meestal gaat dat over slank zijn en afvallen. Voor Rose is een actief leven zoveel meer. Daarom begon ze deze site. Samen met haar team is het haar missie om zoveel mogelijk vrouwen te helpen vreugde, balans en activiteit in hun leven te brengen. Rose fietst, rent, kookt, schrijft en geniet.

1 Comment
 1. Mmm die smoothie ga ik proberen! Zou eigenlijk eens een deftige blender moeten kopen, want met de keukenrobot is dat altijd zo omslachtig. Aanraders iemand?

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.