flesje cola voor sporters

Wist jij dat wielrenners wel eens cola drinken tijdens een wedstrijd? Maar dat heel veel hobbysporters tegenwoordig zo veel mogelijk suikers – en zo ook cola – mijden? Voor duursporters is cola helemaal zo slecht nog niet. Sterker nog, het cola als sportdrank is best een goeie.

Ik zie steeds vaker sporters die geen suiker eten, vet uit hun dieet bannen en het liefst zoveel mogelijk eiwitten eten. Maar voor sporters is suiker heel functioneel. Het is een snelle manier om aan energie te komen. Na of tijdens een lange duurinspanning kan je lichaam heel goed met suiker omgaan en heeft het zelfs nodig.

>> Lees ook: Je kunt lekkerder sporten door een beter herstel na training

 

Cola als sportdrank tijdens sporten en inspanning

Onderzoekers van het Australian Institute of Sport hebben gekeken naar wielrenners. En dan vooral naar wat zij eten tijdens wedstrijden. Van soigneurs kregen ze te horen wat een renner tijdens een koers te eten krijgt. Wat bleek? De meeste ploegen gebruikten cola. De suikerhoudende drank werd bewust ingezet tijdens het laatste deel van de koers. Als renners net even iets extra’s nodig hadden voor hun spieren.

>> Lees ook: Moet je meer koolhydraten eten als je fietst?

 

Suiker in cola

De suikers in cola gaan net als een sportgel heel snel naar je spieren. Hierdoor hebben ze in de finale van de wedstrijd net iets meer power. Wielrennen is wat dat betreft een gekke sport. Eerst zit je urenlang op de fiets en maak je al je energie op. En dan, als iedereen bijna leeg is, ga je de finale in. Het is een soort survival of the fittest. En de hele strategie tijdens zo’n wedstrijd draait ook om het opmaken van andermans energie. De meer energie je tegenstander verspilt, de groter de kans dat je in de laatste fase van de wedstrijd wint.

>> Lees ook: Ga je sneller hardlopen door koffie?

 

Fietsen in de bergen

Voor ons hobbysporters is dat anders. Wij hebben geen finale aan het einde van onze toertocht. Maar toch kunnen we van de profs leren en een colaatje drinken. Op een warme fietsdag bijvoorbeeld. Of als we fietsen in het hooggebergte van de Alpen. Zo net voor de klim. De extra suikers van je cola liggen minder zwaar op de maag dan een reep, maar geven je toch de benodigde energie. Wij drinken tijdens warme zomerse fietsdagen altijd een cola op een terrasje achteraf. En je lijf kan het op dat moment goed aan.

Natuurlijk is het tijdens een rustige training of een klein rondje onzin om extra te eten of cola te gebruiken als voeding. Het is en blijft een suikerbom en in rust of bij een kleine inspanning is het ook voor sporters een overkill aan zoet.

>> Lees ook: Wat pasta en eieren met de Tour de France te maken hebben

Oh en of die profwielrenners niet gaan boeren van het koolzuur? Vaak zorgen de soigneurs ervoor dat de bubbeltjes er al uit zijn.

Liefs, Rose

 

Volg Stoere Vrouwen Sporten ook op InstagramFacebook en YouTube voor meer sport updates, recepten en leuke work-outs.

Wist je trouwens dat je het SVS platform heel gemakkelijk kunt supporten. Dat doe je door via onze site te kopen bij onze partners. Dan krijgen wij namelijk een kleine vergoeding. Dat geldt bijvoorbeeld voor de linkjes naar Futurumshop, Wiggle en Decathlon.  Maar bijvoorbeeld ook voor Bol.comDille & Kamille,  Holland & BarrettfonQ en CoolBlue. Meer hierover lees je op de pagina Support Onze Site. Dankjewel alvast, want van al die kleine beetjes die we zo ontvangen, kunnen wij de site en servers draaiende houden.

 

Rose

Editor in chief en founder van Stoere Vrouwen Sporten. Rose schreef voor bladen als Fiets magazine, Grinta!, Fietssport en de Flair, Ze merkte dat ze het aanbod voor actieve vrouwen matig vond. Meestal gaat dat over slank zijn en afvallen. Voor Rose is een actief leven zoveel meer. Daarom begon ze deze site. Samen met haar team is het haar missie om zoveel mogelijk vrouwen te helpen vreugde, balans en activiteit in hun leven te brengen. Rose fietst, rent, kookt, schrijft en geniet.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.