Heroïek ten top, dat is de triatlon. Zwemmen in open water, fietsen op een racefiets en daarna nog hardlopen. Maar is een triatlon zo heftig dat alleen atleten het kunnen? Of bestaat er ook zoiets als een triatlon voor gewone mensen? Ons antwoord: het lijkt heftiger dan het is. Ook jij kan beginnen met triatlon.

Dus je hebt een racefiets en rijdt aardig rond en daarnaast ren je wel eens of neem je een duik. Een paar vriendinnen van je doen aan triatlon en je denkt: ach waarom niet? Maar dan vraag je je af of die triatlon niet veel te zwaar voor je is. Wij hebben een aantal mythes over de triatlon voor je op een rij gezet. En natuurlijk stevig ontkracht!

 

Die eerste triatlon

Wij (Vanessa, Madelon, Nicole, Rose en Marieke) hebben ons maar gewoon opgegeven voor de vrouwentriatlon. We deden als groepje mee en hadden wekenlang voorpret. Allemaal waren we in deze sport hartstikke nieuw. We deden het voor de eerste keer mee aan een triatlon en stonden tussen allemaal andere roze badmutsen aan de start. Een beetje zenuwachtig. We wisten nog niet wat er komen zou.

>> Tips voor tijdens de triathlon

Oud Olympisch zwemster Madelon werd tweede, oud-wielrenster Rose werd 56e en Nicole zag er het beste uit, zij deed de wedstrijd met haar Rayban op haar neus.

Beginnen met triatlon is een stuk makkelijker dan iedereen denkt. Het enige wat je hoeft te doen is zwemmen, fietsen en lopen. En helemaal tijdens je eerste triatlon is het Hale van de finish de prestatie en draait het nog niet om een snelle tijd.

 

Voor triatlon heb je dure spullen nodig.

Tijdens ons triatlon debuut reed Vanessa op een oude racefiets met de versnellingen nog op de buis. Voor ene beginner deed ze het nog reuze goed met die fiets. Er deden ook vrouwen mee met touringfietsen namelijk. Daar tegen over stonden dan weer echte triatleten met fietsen met een dicht achterwiel en een druppelhelm. Maar Rose haalde ze op haar gewone racefiets rustig in. Je materiaal zegt – als je hobbysporter bent -niets over je prestatie. Want wat heb je aan een dicht achterwiel en dure druppelhelm als je niet snel door bochten kunt rijden?

triatlon vrouw in wetsuit

Maar sommige dingen moet je wel hebben

Toch heb je een aantal basisspullen wel nodig. Een helm is verplicht bijvoorbeeld. En een triatlonpak waarmee je kunt zwemmen, fietsen en rennen maakt je deelname een stuk makkelijker. Madelon en Rose kochten hun triatlonpak online en in de uitverkoop en Marieke leende er eentje van een vriend.

>> Wat draag je tijdens de triatlon & check dat mooie triatlonpak

Het is onzin dat je het duurste en beste materiaal moet hebben. En al helemaal als je net begint. Voor een triatlon heb je een paar dingen absoluut nodig: een zwembrilletje, een fiets, je hardloopschoenen. Je badmuts krijg je waarschijnlijk van de organisatie. Bevalt je eerste triatlon en smaakt het naar meer? Dan kan je altijd nog shoppen voor je spulletjes.

 

Je moet een afgetrainde topatleet zijn.

Het idee wat we bijna allemaal wel van triatleten hebben is dat ze vaak nog afgetrainder dan marathonlopers zijn. En niet alleen hun benen, door het zwemmen is hun bovenlijf vaak ook prachtig.

Triatleten trainen wel iets van 15 a 20 uur per week. Doordat ze meerdere duursporten doen trainen ze hun hele lijf. Hun armen, schouders, rug, core en benen. En dat is aan ze te zien. En hoewel dat beeld voor de toptriatleten wel opgaat klopt het voor de recreanten niet helemaal.

(lees verder onder afbeelding)

triatlon in wetsuit

Triatleten zijn er in alle soorten en maten. Voor je eerste triatlon is het echt niet nodig helemaal afgetraind te zijn. Sterker nog om recreatief mee toe doen met je tweede, derde en zelfs tiende triatlon ook niet. Meedoen kan je altijd wel, ook als je nog niet zo lang sport. En dat lijf? Een toplichaam heb je pas nodig als je voor de winst gaat en dat is eerlijk gezegd helemaal niet voor iedereen weggelegd.

 

Het zwemgedeelte van de triatlon is horror.

Voor veel beginnende triatleten is het zwemgedeelte het engst. Op de fiets kan je je benen stilhouden, als je rent kan je wandelen, maar doe je zoiets in het water? Ga je dan kopje onder? En als dat gebeurt, zien ze je dan wel? Hoe weet je eigenlijk zeker of je het wel kan? En moet je tijdens een triatlon borstcrawl zwemmen?

Ervaren triatleten kunnen je vertellen dat zij ook altijd wat extra spanning in het water voelen. En al helemaal bij de start, als iedereen snel probeert weg te komen. Dat lijkt net een wasmachine. Met een beetje pech zwemmen er allemaal mensen over je heen, maar dat duurt nooit lang.  En als je er doorheen komt, kan je nadat rustig ademhalen verder zwemmen. Nog beter is het om de snelle zwemmers voor te laten gaan en ergens achterin het startveld je plek te vinden.

>> Beter leren zwemmen voor je triathlon

 

Vind je ritme in het water

Onze tip: ga een paar keer in open water zwemmen voordat je meedoet aan de triatlon. Dan wen je aan het water. Maar doe dit nooit alleen! En tijdens je triatlon? Om je heen kijken en je concentreren op je slag in plaats van je zenuwen en je komt er wel. Dat zwemmen is niet het zwaarste deel van de wedstrijd. Dat is volgens velen de eerste kilometer die je loopt. De overgang van het fietsen naar het lopen voelt zelden lekker. Overigens helpt het wel als je een goede zwemmer bent.

Wil je zelf beginnen met triatlon of heb je vragen over training voor de triatlon? Wij kennen wel een aantal goede triatleten die met plezier antwoord geven, dus stel je vragen gerust.

Liefs, Rose

 

Volg Stoere Vrouwen Sporten ook op InstagramFacebook en Youtube voor meer sport updates, recepten en leuke work-outs.

Wist je trouwens dat je ons heel makkelijk kunt supporten? Als je namelijk via de linkjes op onze site iets koopt bij onze partners, krijgen wij een klein percentage van het aankoopbedrag. Dat geldt bijvoorbeeld voor Futurumshop, Wiggle en Decathlon. Maar ook voor o.a. Bol.comCoolBlueDille & Kamille, fonQ, CoolBlue en Holland & Barrett. Van al die kleine beetjes die we zo ontvangen, kunnen wij de site en servers draaiende houden. Meer hierover lees je op de pagina Support Onze Site, waar je ook de uitgebreidere lijst van partners vind. Dankjewel alvast, alle kleine beetje helpen ons echt

 

Rose

Editor in chief en founder van Stoere Vrouwen Sporten. Rose schreef voor bladen als Fiets magazine, Grinta!, Fietssport en de Flair, Ze merkte dat ze het aanbod voor actieve vrouwen matig vond. Meestal gaat dat over slank zijn en afvallen. Voor Rose is een actief leven zoveel meer. Daarom begon ze deze site. Samen met haar team is het haar missie om zoveel mogelijk vrouwen te helpen vreugde, balans en activiteit in hun leven te brengen. Rose fietst, rent, kookt, schrijft en geniet.

2 Comments
  1. WIj gaan met 3 vrouwen een triathlon doen de Olympische afstand als Trio. Dit wordt onze eerste keer, dus alles is heel vreemd. Dus ik ben heel blij met jullie artikel. Maar ik had een vraag over een wetsuit. We gaan het in in augustus doen, maar nu staat op er op de website er bij een bepaalde temperatuur een wetsuit verplicht is. Maar nu wil weten wat voor wetsuit bedoelen ze dan? Kort of lang etc?
    Maar ik wil ook niet onnodig een wet suit moeten kopen, wat raden jullie aan?

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.