Als je onze Instagram volgt, heb je ze vast al wel voorbij zien komen: zwemfoto’s. Omdat we op 16 augustus samen met een groep lezeressen mee doen aan de Vrouwentriathlon in Beesd, zijn we namelijk hard aan het trainen. Hardlopen, fietsen en zwemmen. Vooral bij de laatste komt nogal wat kijken.

Toen ik een paar jaar geleden begon met zwemmen viel me wat op: de banen, er zijn regels voor. In de meeste zwembaden heb je tijdens het banen zwemmen een open gedeelte in het bad en een paar speciale banen. Die worden de snelle banen genoemd. De ene is vaak de schoolslagbaan en de andere de borstcrawlbaan. De zwemmers in die banen zwemmen heel anders én ze dragen een badmuts.

Ik durfde eerst niet in die banen, maar ik was wel sneller dan de omaatjes en vriendinnen die rond dreven in het andere deel. Ik wilde niet in dat deel zwemmen en daarom ging ik kijken naar wat de badmuts zwemmers precies deden en deed dat na.

Natte haren

Het eerste wat mij opviel was dat de snelle schoolslagzwemmers met hun hoofd onder water gaan. Ze komen weer boven om adem te happen en dan gaan ze weer onder water. Hierdoor liggen ze beter in het water en hoeven ze minder hard te werken om vooruit te komen. Als je je hoofd boven water houdt, komen je benen automatisch lager te liggen.
Om mezelf aan te leren zo te zwemmen, beeldde ik me in dat ik Dexter was. Je weet wel die serie moordenaar. In het beginfilmpje van elke aflevering zie je dat hij met zijn mond en neus onder water is en zijn ogen erboven. Dat deed ik ook en leerde mezelf zo het ritme aan. Ik leerde uit te ademen als mijn mond onder water was en toen het vertrouwd voelde volgde de rest van mijn hoofd.

>> Lees ook: Zwemmen met een trainingsschema is onwijs leuk!

Schoolslag of borstcrawl

Bij de Vrouwentriathlon zijn er twee groepen. De groep die schoolslag zwemt en de groep die crawled. Borstcrawl is de slag die triatleten doen en dat heeft een reden: deze slag is sneller en je gebruikt je benen minder, waardoor ze energie over hebben voor het fietsen en hardlopen. Hoewel ik wel kan crawlen, ga ik dat tijdens de Vrouwentriathlon niet doen. Borstcrawl kost mij te veel energie omdat ik er nog net niet goed genoeg in ben. En zit ik lekker in mijn ritme met de schoolslag? Dan doe ik die slag sneller dan ik crawl. Die benen die daardoor wat meer moe zijn, neem ik voor lief.

Zwembril

Toen ik mezelf de schoolslag goed aanleerde en eindelijk met mijn hoofd onderwater kon, ontdekte ik waarom al die zwemmers een brilletje droegen. Ik houd er niet van om met mijn ogen open te zwemmen, dus deed ik bij elke slag mijn ogen dicht. Weer boven gekomen knipperde ik wat en ging weer onder water. Niet te doen! Tijd voor een brilletje dus.

>> Lees ook: Zo kan je een echt goed zwempak voor banenzwemmen kopen

Ik heb er twee op die manier heb ik altijd een reserve. Ik zwem met van die kleine brilletjes, maar ze zijn er ook wat groter. De kleintjes vind ik fijn zitten, maar veel mensen geven de voorkeur aan de grotere brilletjes, die zitten wat zachter om je ogen. Sommige zwembrillen zijn zo groot dat je extra goed zicht hebt. Je hoeft dan niet je hoofd te draaien om om je heen te kijken. Welke bril je ook kiest, let erop dat je donkere glazen neemt. Deze werken zoals een zonnebril en juist als je buiten zwemt heb je dat nodig. Daar komt bij dat je met een bril met heldere glazen een beetje op een kikker met uitpuilende ogen lijkt…. ziet er niet uit! Het kleine Speedo brilletje wat ik heb zit net wat zachter en heeft donkere glazen.

Maar naar het Speedo vrouwenbrilletje ben ik ook wel benieuwd, de pasvorm schijnt zo te zijn gemaakt dat hij net iets beter zit bij een vrouw. De kleurtjes vind ik ook erg leuk. Maar als ik een nieuwe koop zal het wel deze met die spiegelende glazen zijn, styling technisch vind ik hem erg gaaf.

Badmuts

Bij de vrouwentriathlon krijg je een roze badmuts. Het is verplicht die te dragen. Dit is altijd bij evenementen waarbij in open water gezwommen wordt. De badmuts heeft een felle kleur, waardoor je goed zichtbaar bent. Maar ook als je traint is ene badmuts wel zo fijn. Het water glijdt er lekker langs en je hebt geen last van je haren die voor je ogen of mond komen te zitten. Een ander voordeel is dat een badmuts ervoor kan zorgen dat je niet zoveel water in je oren krijgt.

Ik neem mijn eigen roze badmuts mee naar de Vrouwentriathlon. Die vind ik fijner. De badmutsen die ze daar uitdelen zijn gemaakt van dun latex en blijven meestal niet zo lekker zitten. Mijn badmuts is gemaakt van siliconen en is een stuk dikker. Ook de pasvorm is beter. Hierdoor zwemt hij fijner. Deze siliconen mutsen zijn wel iets duurder, maar ze gaan ook lang mee. Van de badmutsen die ik heb, vind ik mijn witte Speedo badmuts erg mooi, die past bij elk zwempak én ziet er tof uit als mijn huid een beetje zomerbruin is.

Maar eigenlijk wil ik nu deze badmuts van Arena hebben, die print is echt te gek namelijk.

1 (1)

Open water

De meesten van ons trainen in het zwembad en dat is meestal een 25 meter bad. Om de afstand te zwemmen die we bij de Vrouwentriathlon ook moeten afleggen is een x aantal baantjes genoeg. Je weet dan dat je het kan, maar dat is net niet helemaal waar. Open water is namelijk net even anders en vooral vermoeiender. Zo heb je als je in open water zwemt geen kant waar je elke 25 meter aan kunt aftikken. Ben je eenmaal begonnen? Dan moet je door.

>> Lees ook: Tips voor tijdens de triathlon

Daar komt bij dat het water niet helder is. Toen ik de eerste keer in open water ging zwemmen schrok ik daar erg van. Ik was gewend om met mijn brilletje in het zwembad te kijken en tegeltjes te zien. In het open water zag ik…. niets! Mijn hartslag schoot omhoog en mijn ademhaling werd rommelig. Het was maar goed dat ik het een paar keer probeerde voordat ik bij de Vrouwentriathlon aan de start stond. Zo was ik voorbereid op wat komen zou. Inmiddels vind ik het zwembad nog steeds fijner, maar weet ik hoe ik het beste met open water om kan gaan. Ik kijk naar mijn handen als mijn hoofd onderwater is. Dat geeft me rust. Kom ik bovenwater? Dan kijk ik naar een vast punt buiten het water, zo weet ik dat ik de goede kant op ga. Mijn tip? Probeer dat open water een paar keer uit en doe dat samen. Zodoende is er altijd iemand bij je als er iets gebeurt.

Hoe staan jullie er voor met je training voor de Vrouwentriathlon? Twijfel je nog of je meedoet? Gewoon doen, lees anders even alle stukjes die wij er over schreven, het is echt ene heel leuk en toegankelijk evenement. Het lijkt me te gek als je mee doet zodat we daar met veel Stoere Vrouwen aan de start staan.

Liefs, Rose

Volg Stoere Vrouwen Sporten ook op InstagramFacebook en YouTube voor meer sport updates, recepten en leuke work-outs.

Elke blogger en website is je verplicht dit te vertellen: koop je iets via de linkjes op onze site, dan krijgen wij daarvoor vaak een kleine vergoeding. Dat geldt bijvoorbeeld voor de linkjes naar de sport webshops Futurumshop, Decathlon en Wiggle. Maar bijvoorbeeld ook voor Bol.comDille & KamillefonQCoolBlue en Holland & Barrett. Meer hierover lees je op de pagina Support Onze Site. Dankjewel alvast, want van al die kleine beetjes die we zo ontvangen, kunnen wij de site en servers draaiende houden.
Rose

Editor in chief en founder van Stoere Vrouwen Sporten. Rose schreef voor bladen als Fiets magazine, Grinta!, Fietssport en de Flair, Ze merkte dat ze het aanbod voor actieve vrouwen matig vond. Meestal gaat dat over slank zijn en afvallen. Voor Rose is een actief leven zoveel meer. Daarom begon ze deze site. Samen met haar team is het haar missie om zoveel mogelijk vrouwen te helpen vreugde, balans en activiteit in hun leven te brengen. Rose fietst, rent, kookt, schrijft en geniet.

2 Comments
  1. Na het lezen van deze blog voel ik mij heel erg geneigd om een stukje te schrijven over zwembad-etiquetten.
    Helaas kan ik dit jaar niet meedoen aan de vrouwen-triathlon. Ik ben dan net terug van een kanaaloversteek (zwemmend) en heb geen idee hoe ik er dan aan toe ben. Bovendien heb ik dan al een half jaar niet gelopen en ruim een jaar niet gefietst op de racefiets. (want ik ben alleen maar aan het zwemmen op dit moment, ter voorbereiding op het kanaal)
    Als jullie zin hebben om mijn zwembad etiquetten stukje hier op de site te plaatsen dan stuur ik hem even door.

    groetjes,
    Marije

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.