Er is al een flinke groep vrouwen die op dit moment traint voor de Vrouwentriathlon in Beesd. Daar gaan we met een groep aan meedoen en in onze Stoere vrouwen Sporten Facebookgroep houden we elkaar op de hoogte van onze Weg naar Beesd. Ervaren triatlete Maryvonne leest mee en geniet van alle updates. Vooral als ze ziet hoe wij over openwater denken: tijd voor een beetje eerlijke info over openwaterzwemmen, dacht ze.

‘Wat doe ik aan? Is open water anders? Zijn er vissen? Is het koud?’ zomaar een paar vragen die je kunt hebben als je voor je eerste triathlon traint. Ik doe inmiddels al meer dan 15 jaar aan triathlon en heb op al die vragen wel een antwoord.

 

Wat trek je aan met openwaterzwemmen

Laat ik beginnen bij je kleding. Rose schreef al over triathlonpakken die je zowel tijdens het zwemmen, fietsen als hardlopen kunt dragen. Maar bij koud water draag je nog iets meer: een wetsuit. Die houd je warm, maar zorgt ook dat je beter in het water ligt. Daarom hebben triatleten hem graag aan. Is het water onder de 16° dan is een wetsuit verplicht. Maar is het water weer boven een bepaalde temperatuur? Dan mag je je wetsuit niet gebruiken.

Mijn eerste wetsuit was een geleende. Veel te krap en zo stug als ik weet niet wat. Het ergste was nog dat ik het wetsuit helemaal niet snel uit kreeg. Bij mijn benen leek het ding wel vacuüm vastgezogen. Zat ik daar op de grond terwijl ik niets liever wilde dan zo snel mogelijk op de fiets springen.

>> Lees ook: Je eerste triathlon wetsuit kopen – hoe doe je dat?

 

Zwemmen in de natuur

Sommigen van de Stoere Vrouwen trainen in het zwembad, anderen gaan al naar een stroompje of meertje bij ze in de buurt. Verstandig, want openwater zwemt net even anders dan het zwembad en het is goed dit te ervaren voordat je in Beesd van start gaat. Het water reageert niet alleen net wat anders, ook heb je te maken met een hele andere omgeving – en andere levensvormen.

Onze Rose vind het eng om te zwemmen in water waar ook vissen zijn. Angst voor het buitenwater heb ik zelf nooit gekend. Vroeger woonde ik in Weesp, bijna aan de Vecht. Op veel vrije zomerse middagen was ik veel in de Vecht te vinden om met vriendinnetjes te zwemmen. We zwommen naar de overkant of naar een strandje. Eén keer kon een vriendinnetje niet meer toen we van het strandje terug zwommen…we zijn toen door vriendelijke voorbijgangers in een bootje teruggebracht. Een andere keer gingen we op een steigertje zitten aan de overkant. Het steigertje was van hout en ik had -jawel- drie splinters in mijn bil. Ik kan me ook nog een keer herinneren dat er een prachtig rivierkreeftje langs de waterkant zat. Mooi beest joh!

Zwemmen in buitenwater is zwemmen in de natuur. Daar horen splinters en beestjes bij. De enige griezel die ik tegenkwam was de rat. Mijn broer had mij wijsgemaakt dat bij het in- en uitgaan van het water ratten verscholen zaten in het riet om in je teen te bijten. Door nooit als eerste het water in te gaan kon ik, aldus hem, voorkomen dat de ratten zouden gaan knagen aan mijn teen. Ik geloofde hem en lette altijd op als ik het water in ging. Als je goed op let, zie je dat ik na 20 jaar nog steeds niet als eerste het water in ga, wanneer er riet in de buurt is.

 

De grootste viespeuken in het water? De triatleten!

Wat jullie natuurlijk echt niet willen weten is dat er laatst bij een zwemmaatje een bloedzuiger aan zijn enkel zat? Of dat er een keer een beest (meerkoet, bever, aalscholver, rat zijn mijn opties) tegen mijn hand aangezwommen is? Ik zwom alleen, mijn vriend liep langs de kant mee. Mijn vriend zei nog doodleuk: ‘Het is maar een beest. Die doet dat echt geen tweede keer hoor! Dus gewoon doorzwemmen!’ Ik heb toen wel een persoonlijk record neergezet in zo hard mogelijk terug zwemmen. De schrik zat er goed in.

Wat er onder mij gebeurt, zonder dat ik het zie, boeit me niet zo. Als ik wel een keer in helder water zwem, dan vind ik het prachtig wat ik allemaal kan zien. Zoals in de Zürichsee vorig jaar. Kraakhelder water en grappige kleine -en minder kleine- visjes. Of zoals nu in het Weerwater: al die zwierige planten onder je. Ik geloof dat ik vrijdag wel een grote vis er tussen zag zwemmen. Mooi man!

De grootste viespeuken in het water zijn misschien wel de triatleten zelf. Wist je dat wij plassen in onze wetsuits? Ik doe dat ook. Het water is meestal fris en dat werkt op de blaas. Het is ook lekker warm terwijl je op de start ligt te wachten. Al met al denk ik dat het water in Beesd mee gaat valllen, het is augustus en niet zo koud. Daarbij is het met alle andere deelneemsters hartstikke druk. Alle dieren die in dat water leven zullen wel voor de vrouwen aan de kant gaan.

Maar mocht er toch nog iets bijzonders gebeuren in dat water? Vertel het dan wel aan mij. Dan kan het mooi op mijn lijstje met rare dingen. Je weet wel bij mijn rat die naar tenen hapt, het bloedzuigertje en natuurlijk het beest wat tegen mij aan zwom. Weet je wat er trouwens nog meer op dat lijstje staat? Een vishaakje wat een keer aan iemand bleef hangen en nog heel vel andere dingen die jullie vast niet weten willen. Zoals die ene keer toen ik in de krant las dat er een persoon vermist was en ik tijdens mijn training tegen een dikke tak aan zwom….

Maken jullie je maar geen zorgen, dat doe ik ook niet.

X Maryvonne

 

Volg Stoere Vrouwen Sporten ook op InstagramFacebook en YouTube voor meer sport updates, recepten en leuke work-outs.

Wist je trouwens dat je het SVS platform heel gemakkelijk kunt supporten. Dat doe je door via onze site te kopen bij onze partners. Dan krijgen wij namelijk een kleine vergoeding. Dat geldt bijvoorbeeld voor de linkjes naar Futurumshop, Wiggle en Decathlon. Maar bijvoorbeeld ook voor Bol.comDille & Kamille,  Holland & BarrettfonQ en CoolBlue. Meer hierover lees je op de pagina Support Onze Site. Dankjewel alvast, want van al die kleine beetjes die we zo ontvangen, kunnen wij de site en servers draaiende houden.

(foto: Hendrik Walda)

 

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.