Een paar jaar terug deden we met onze site mee met de Vrouwentriathlon. Deze entry level vrouwen triathlon is één van onze favoriete evenementen. Omdat de Vrouwentriathlon voor veel deelneemsters de eerste kennismaking met de triathlonsport is, heeft onze huis triathleet Maryvonne wat tips voor elke beginnende triathleet.

Na een rondje Google -naar wat er bekend is voor vrouwen en triathlon- kom ik vooral onderwerpen tegen over ‘what to wear’. Voor een vrouwensite als Stoere Vrouwen Sporten is dat nog niet eens zo’n gekke vraag. Ik heb zelf een roze pakje. Hoewel het belangrijk is dat je er voor de start een beetje leuk uit ziet, verdwijnt dat idee na de start al snel hoor. Ik kom regelmatig met een groen gezicht van de algen het water uit, krijg een knalrode kop op de fiets en over het snot bij het hardlopen begin ik nog niet eens.

Verschillende triatlon afstanden

Oké, terug naar het onderwerp. Wat moet je, als vrouw, nu echt weten over triathlon? Eigenlijk niet veel anders dan wat voor mannen geldt.

Om te beginnen: het is een combinatie van drie sporten. Zwemmen, fietsen en hardlopen.

Er zijn verschillende afstanden. De sport is ooit ontstaan met de afstanden 3,8km zwemmen, 180km fietsen en 42,195km hardlopen. Inmiddels zijn er allemaal variaties op. Wij gaan meedoen met de 1/16e afstand van de Vrouwentriathlon. Dit houdt in 250m zwemmen, 10km fietsen en 2,5km hardlopen. Goed te doen!

Wat heb je nodig voor een triatlon?

Je zult dus voor alle drie de sporten moeten trainen en materiaal voor aanschaffen. Dat hoeft natuurlijk niet meteen het nieuwste van het nieuwste te zijn.

Voor het zwemmen heb je een badpak nodig. Tegenwoordig zijn er hele leuke badpakken te koop. Ik koop die van mij altijd bij de X-eau, want die hebben veel leukere merken dan de gewone winkels.
Een zwembrilletje en badmuts vind ik een must. Zonder badmuts gaan mijn haren steeds voor mijn ogen en krijg ik water in mijn oren. Het brilletje is fijn omdat je dan tenminste nog iets ziet.

Wat voor fietsbroek draag je tijdens de triatlon

Fietsen doe ik ALTIJD met een helm op. Verder draag ik een fietsbroek voor vrouwen. De zeem die er in zit is voor het vrouwenlichaam ontworpen en zit daarom beter dan een mannenbroek. Zelf vind ik het leuk om een vrouwenfietsshirt te dragen. Mannenshirts zijn niet getailleerd en wapperen dan zo erg. Een goede fiets is op marktplaats wellicht zo gevonden. En als je net begint met fietsen dan zijn gewone trappers prima en kun je met je sportschoenen fietsen.

Hardloopschoenen die aangemeten zijn bij een hardloopspeciaalzaak, vind ik echt een aanrader. Een blessure is zo opgelopen als je op de verkeerde schoenen traint. Een hardloopbroekje en een leuk shirtje maken je hardloopoutfit compleet, maar dat hoeft in het begin nog niet persee.

Draag een triatlonpak tijdens de wedstrijd

Maar dan….de wedstrijd! Het allerhandigste is om iets aan te trekken wat je de hele wedstrijd aan kunt: een triathlonpakje. Dan hoef je ook niet moeilijk te gaan doen met omkleden tussen de onderdelen door en in je blote kont te staan. Afdrogen hoeft ook niet, want het materiaal van triathlonpakjes droogt supersnel. En er zit een dun zeempje in, wat het fietsen wat aangenamer maakt en met hardlopen niet in de weg zit.

Pakjes zijn er in verschillende soorten: een one suit en een tweedelig pakje. Bij de one suit zitten de bovenkant en onderkant aan elkaar. Het voordeel is dat er geen blote buik in beeld is. Het nadeel is dat als je naar de wc moet, alles van de bovenkant en onderkant uit moet, behalve je sport BH of top.

Bij een tweedelig pakje heb je een losse top en broek. Als je de goede maat hebt, kruipt de top niet omhoog. Een tweedelig pakje is, vind ik, wat minder geschikt om in te zwemmen zonder wetsuit. Dit, omdat het over het algemeen wat minder strak zit. Naar de wc gaan is dan wel weer makkelijker.

Ik draag zelf een twee-delig pakje. Dat komt omdat ik wat langer ben. Ik heb al snel last dat een eendeligpak gaat duwen bij mijn nek/schouderspieren.

Wat zouden jullie verder nog graag willen weten over triathlon? De leukste vragen zal ik dan in een nieuwe blog beantwoorden!

Liefs Maryvonne

Oh ja, schaf voor je eerste triathlon wel een goede sportBH aan! Een gewone BH is echt niet geschikt om in te triathlonnen….

IMG_20140610_122751Ik ben Maryvonne en stond in 2012 aan de start van de Long Distance in Almere. Dat is een triathlon en het was heel gaaf! Ik heb er ontzettend van genoten en (Klik hier om mijn blog erover te lezen.) ben nog meer uitdagingen aan gegaan. Zoals de Challenge Roth en de Challenge Almere-Amsterdam. Deze wedstrijden waren allebei op hun eigen manier ook bijzonder.  Bij beide wedstrijden heb ik mentaal leren veren en relativeren; dankbaar dat ik dit allemaal kan, want voor 2014 staat de Ironman in Zurich op het programma.

Volg Stoere Vrouwen Sporten ook op FacebookTwitterInstagramGoogle+ en Youtube

En lees onze andere blogs en artikelen over triatlon. Zoals:

laatste triathlon voorbereiding

Tips voor tijdens de triathlon

Meedoen aan de Vrouwentriathlon: ken je plek

Trainen voor de Vrouwentriathlon

Rose

Editor in chief en founder van Stoere Vrouwen Sporten. Rose schreef voor bladen als Fiets magazine, Grinta!, Fietssport en de Flair, Ze merkte dat ze het aanbod voor actieve vrouwen matig vond. Meestal gaat dat over slank zijn en afvallen. Voor Rose is een actief leven zoveel meer. Daarom begon ze deze site. Samen met haar team is het haar missie om zoveel mogelijk vrouwen te helpen vreugde, balans en activiteit in hun leven te brengen. Rose fietst, rent, kookt, schrijft en geniet.

12 Comments
 1. Ik begin morgen met de clinic voor de 1/8 triathlon in Zwolle. Is het noodzakelijk om een wetsuit aan te schaffen? Kunnen jullie me vertellen of ik voor de training in de zomermaanden genoeg heb aan een korte wetsuit zonder mouwen?

  1. Hallo Ilona,

   Op de 1/8e afstand zijn er vaak deelnemers, die voor het eerste jaar triathlon doen, zonder wetsuit. Echter…als het buitenwater <14graden is dan is een wetsuit verplicht. Boven de 22graden is het verboden. Ik heb zelf een tijd gezwommen in een wetsuit met lange pijpen en korte mouwen en dat kan voldoende zijn voor de zomermaanden.

   Let op: komende dagen verschijnt er nog een blogje over wetsuits!!

   Succes!
   Maryvonne

   1. Hallo Maryvonne,

    Bedankt voor je antwoord. Ik wacht je blog over wetsuits af in de hoop dat het me helpt een goede keuze te maken.

    Groetjes,
    Ilona

 2. Hoi Maryvonze.
  Ik ben bezig met de voorbereidingen voor de kwarttriatlon van Noordwijkerhout.
  Ik zoek eigenlijk een schema om de trainingen te doen. Ik zwem de km nu in 23 minuten, loop de 10 in 50minuten maar het fietsen zweeft nog Wat.
  Wat zou de maximale afstand zijn om de 40 km goed uit te rijden?
  Met zeer enthousiaste triatlon groet Elsa Brouwer.

  1. In je triatlonpak zit vaak wat versteviging voor je borsten, een topje wat er in verwerkt zit of eentje die je er onder aan kan. Andere triatleten gebruiken een sportbikini of inderdaad een sportbh

 3. Waar wordt een vrouwentriathlon georganiseerd? Kende alleen de sprint. Ben met zwemmen (les!) begonnen, wil vervolgens in de zomer een triatlon doen maar wel korte afstanden.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.