Dus je ligt eerst in het water, dan stap je op de fiets en daarna ga je rennen? Fiets je dan in je zwempak, met je hardloopschoenen of…. hoe doe je dat? Nog iets meer dan twee weken en dan liggen we met zijn allen met onze roze badmutsen in het water van de Vrouwentriathlon. We weten nu wel welke sport we goed in zijn en in welke minder, maar hoe brei je die sporten aan elkaar?

Toen ik voor de eerste keer met de Vrouwentriathlon meedeed, eindigde ik met een tijd van 38 minuten. Achteraf bezien weet ik dat ik tijden de wissels van het zwemmen naar fietsen en van het fietsen naar lopen zeker twee minuten verloren ben. Wisselen tijdens de triathlon is een vak apart. Ik weet hoe het niet moet.

Volkomen buiten adem kwam ik uit het water, mijn brilletje was beslagen en de badmuts zat strak om mijn hoofd. Ik trok ze af en zag mijn vrienden staan. Ik smijt het brilletje en badmuts naar ze toe en ren naar mijn fiets. Fout 1: ik mag die spullen niet afgeven, maar moet ze meenemen naar mijn spullen.

Aangekomen bij mijn fiets, werp ik een blik op mijn spullen. Mijn helm en fietsschoenen en startnummer. In mijn schoenen mijn zonnebril en niet te vergeten mijn inhaler en mijn lippenbalsem. Ik ga zitten, trek mijn fietsschoenen aan, zet mijn helm en bril op. Fout 2: Niemand is sneller geworden van zitten Rose.

Ik heb het benauwd. Ik pak mijn startnummer. “Rose, het is een wedstrijd!” hoor ik achter me en ik kijk om. “Hee! Marnix!” roep ik naar mijn ‘fan’. Fout 3: Je bent er niet om gezellig naar je vrienden te zwaaien, focus!

Ik doe mijn startnummer om. Die heb ik aan zo’n speciale elastieken riem zitten. Wel zo handig want ik draag een triathlonpak en dat nummer overleeft het water natuurlijk niet. Deze band kan je in één beweging om doen en op de fiets draai je het nummer op je rug en als je loopt draai je het naar de voorkant.

Ik pak mijn fiets en zet het op een lopen. Tijdens de triathlon mag je in het parc fermee, ofwel de fietsenstalling, niet fietsen. Ik stop, draai me om en ga terug naar mijn kleedje: mijn inhaler en lippenbalsem liggen er nog. Ik neem een puf en smeer wat smurrie op mijn mond en ga weer lopen. Fout 4: die inhaler? Dat had ook op de fiets gekund en die lippenbalsem, ach laten we daar maar even he-le-maal niets over zeggen.

 

Wisselen zoals een triatleet

Hoe mijn wissel van fietsen naar lopen is gegaan weet ik eigenlijk niet meer, wel weet ik dat ik dat wisselen nog even ga oefenen deze week, want sneller ben ik er dit jaar niet op geworden, ik heb elke seconde nodig voor een beetje eindtijd.

Je begrijpt, als het op wisselen aankomt, ben ik niet je vrouw, maar gelukkig hebben we ervaren triatlete Maryvonne nog:

“Ik zwaai ook wel eens naar vrienden hoor als ik wissel, een beetje ontspanning is ook goed, maar de rest van mijn wissel pak ik volgens plan aan. Tijdens het rennen doe ik mijn bril op mijn voorhoofd en trek mijn wetsuit vast voor de helft uit. Bij mijn fiets aangekomen trek ik de rest uit en smijt ik bij elkaar op een plekje dichtbij mijn fiets, ZONDER andere deelneemsters te hinderen met mijn wetsuit.
Mijn schoenen heb ik al aan de pedalen geklikt, dus zonnebril op, helm op en mijn fiets neem ik aan de hand mee naar de plek vanwaar ik op mag stappen. Meestal is dat een streep of balk op de grond.

Als je geen geoefend triathlete bent is het verstandiger je schoenen gewoon in het parc fermé aan te trekken. Mijn fiets hang ik aan het zadel op trouwens, dan staat mijn fiets al in de goede richting om mee te gaan lopen.

Aan het einde van het fietsen zet ik mijn versnelling iets lichter en ga soms even staan. Zo bereiden de benen zich voor op het lopen. Ik trek mijn schoenen uit op de fiets. Ben je niet geoefend, dan gewoon remmen en voorzichtig afstappen. Ik doe dus mijn schoenen uit, zwaai mijn been over het zadel en spring dan van mijn fiets af.
Ik ren naar mijn plek, hang mijn fiets aan het stuur op en doe dan pas mijn helm af. Helm pas af als de fiets hangt, dat moet.”

 

Tips voor triathlonwissels

Wisselen wordt niet voor niets het vierde onderdeel van de triathlon genoemd. Het maakt echt wel uit hoe je het doet. Daarom 5 tips die ik vond:

1 Ken je weg tijdens de triathlon

Neem ruim de tijd om de wisselzones te bekijken, waar je fiets staat en hoe je erin en eruit komt. Eigenlijk maakt het niet eens zo heel veel uit waar je fiets staat. Elke plek heeft voor- en nadelen. Wat telt is het beste maken van je plek. Ik stond vrij ver van de uitgang en wist eigenlijk niet eens zo goed wat de snelste weg er heen was. Als je aankomt bij de Vrouwentriathlon en je je spulletjes klaar hebt liggen, kijk dan even welke weg je moet hebben om bij de uitgang te komen. Weet hoe ver die is en zet je fiets zoveel mogelijk in de looprichting. Een goede tip van de site TriathlonVeters.nl

 

2 Leg je spullen goed neer in het parc fermé

Leuk hoor dat ik mijn bril in mijn schoen had zitten, maar niet bijster handig. Jessica van Eat.Run.Love vertelt hoe het anders kan:

“Leg je helm met de bandjes al los op je zadel. Je zonnebril – indien je die draagt – kun je met de pootjes opengeklapt door de helm prikken. Het makkelijkste is om je helm als eerste op je hoofd te zetten en daarna de rest te doen”

 

 

3 Hardloopschoenen en triathlon veters

Ik was het bijna vergeten, maar ik heb ergens nog van die elastieken veters. Die zorgen er voor dat je niet hoeft te strikken. Mocht je ze niet hebben, check dan de tip van TriathlonVeters even:

Vergeet je hardloopschoenen niet klaar te zetten en de veters los te maken, zodat je er gemakkelijk in kunt stappen. Leg ook je sokken erin of dichtbij om ze snel aan te kunnen trekken.

 

4 Fietsvoorbereiding tijdens de triathlon

Ik weet niet goed hoe ik dit heb gedaan, maar de tip van Tri-newbies is eigenlijk best verstandig: zet je fiets in de juiste versnelling. Niet te licht en niet te zwaar. Staat hij te licht, dan kom je niet lekker weg, staat hij te zwaar, dan smijt je met krachten om in beweging te komen. Ergens in het midden rijd je goed weg, trap je de benen even warm en kan je altijd nog schakelen.

 

5 Op je fiets

Ik heb mazzel, want ik kan als een veldrijder op mijn fiets springen en dus zo wegrijden. Dat kan ik op slingerpaadjes, in de drukte of waar ik ook ben. Dat is niet voor iedereen zo. Op de site Triathlete vond ik een nuttige tip. Je mag in het parc fermé niet fietsen en daarom rennen alle triatleten er uit. De meesten zullen zo snel mogelijk op de fiets willen springen, met als gevolg dat het net buiten het parc fermé wat drukker is. Ren je wat verder? Dan heb je net even wat meer ruimte om op je fiets te stappen.

Dit zijn zomaar en paar tips en er zijn er vast wel meer. Daarom is het misschien wel leuk als jullie als je een tip hebt, deze eronder zet, zodoende komen we samen vast aan een flinke zooi kennis over de wissels. Ik ga het in ieder geval even vragen aan de ervaren triatleten in mijn vriendenkring. Doen jullie dat ook?

Liefs, Rose

 

Volg Stoere Vrouwen Sporten ook op InstagramFacebook en Youtube voor meer sport updates, recepten en leuke work-outs.

Elke blogger en website is je verplicht dit te vertellen: koop je iets via de linkjes op onze site, dan krijgen wij daarvoor vaak een kleine vergoeding. Dat geldt bijvoorbeeld voor de linkjes naar de sport webshops Futurumshop, Decathlon, All4Running en de Body&Fit shop. Maar bijvoorbeeld ook voor Bol.comCoolBlueFuturumshop en Holland & Barrett. Meer hierover lees je op de pagina Support Onze Site. Dankjewel alvast, want van al die kleine beetjes die we zo ontvangen, kunnen wij de site en servers draaiende houden.
Rose

Editor in chief en founder van Stoere Vrouwen Sporten. Rose schreef voor bladen als Fiets magazine, Grinta!, Fietssport en de Flair, Ze merkte dat ze het aanbod voor actieve vrouwen matig vond. Meestal gaat dat over slank zijn en afvallen. Voor Rose is een actief leven zoveel meer. Daarom begon ze deze site. Samen met haar team is het haar missie om zoveel mogelijk vrouwen te helpen vreugde, balans en activiteit in hun leven te brengen. Rose fietst, rent, kookt, schrijft en geniet.

3 Comments
  1. Als het wisselen nog geen routine is, tel dan even tot tien voordat je als een kip zonder kop alles in de verkeerde volgorde afwerkt.. Want dat kost pas echt kostbare minuten. Mvg Rico

  2. Leg je spulletjes uitgestald op een kleurige/schreeuwend opvallende handdoek, die is namelijk makkelijker te vinden tussen de fietsen. Vooraan je fietsschoenen en je loopschoenen daarvoor, als een treintje.
    Als je een ligstuur hebt, leg je helm dan daarop. Met je rugnummer en zonnebril erin.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.