Is dit het jaar waarin je je eerste triathlon gaat doen? Lig je al een paar keer per week in het zwembad, train je op je fiets en ben je aan het hardlopen? Dan zal je vast ook al wel nadenken over je kleding. Welk triatlonpak doe je aan tijdens je triatlon??

Zwemmen, fietsen, hardlopen. Precies dat wat een triathlon leuk maakt, is ook waar de uitdaging ligt. Een triathlon is een wedstrijd die uit drie sporten bestaat. Eerst zwemmen, dan fietsen en daarna hardlopen. Als je traint voor een triathlon, werk je aan de drie losse sporten én train je op je wissels en de combinatie van die sporten. Die wissels wil je zo snel mogelijk doen, zodat je geen tijd verliest. En om dat zo snel mogelijk te doen, heb je de juiste kleding voor je triathlon nodig.

 

Wat is een triatlonpak

Zo min mogelijk gedoe, dat wil je tijdens een triathlon. Daarom heb je kleding nodig die tijdens alle onderdelen van je wedstrijd functioneel is. Een pak waarin je kan zwemmen, fietsen en hardlopen. Gemaakt van materiaal dat in het water strak blijft zitten en eenmaal weer aan de kant snel droogt. Een pak dat een zeem heeft zodat je kunt fietsen maar waarvan de zeem niet zo groot is, dat je er last van hebt tijdens het hardlopen. Een pak met al die eigenschappen is een triathlonpak. Een strak zittend zwempak met pijpen zoals bij een fietsbroek en een superdunne zeem.

Deze pakken zijn er in allemaal verschillende soorten en maten. Als beginner kan je heel goed aan de start staan in een pak van ongeveer 70 euro, maar er zijn ook pakken van meer dan 200 euro. Die zijn gemaakt van veel sneller en beter zittend en aansluitend materiaal. Wel zo fijn als je voor je Ironman in het water ligt.

 

Wanneer draag je een wetsuit

Wist je dat het dragen van een wetsuit er voor zorgt dat je een beter drijvend vermogen hebt. En dat je daardoor lekkerder en sneller zwemt? Daar staat wel tegenover dat je zon wetsuit na het zwemmen wel uit moet trekken en dat kost weer tijd.

De belangrijkste reden om een wetsuit te dragen is de watertemperatuur. Moet je een flink eind zwemmen in koud water? Dan is het belangrijk jezelf te beschermen. Een wetsuit is een pak dat ervoor zorgt dat er een laagje water tussen je lichaam en het pak blijft zitten. Dit water neemt de temperatuur van je lichaamswarmte aan en houdt je zodoende net wat warmer. Een wetsuit is een soort thermoskanpak met een laagje water, in plaats van stilstaande lucht om de temperatuur vast te houden.

Omdat je beter drijft en lekkerder zwemt met een wetsuit, willen triatleten ze maar al te graag aan. Vooral op de lange afstand kan het echt een enorm verschil maken. Je verspilt minder energie.

Maar er zijn regels. Boven een bepaalde watertemperatuur mag je geen wetsuit dragen. Is de watertemperatuur onder de 14 of 16 graden, dan is een wetsuit verplicht. Stijgt de watertemperatuur en is hij boven een bepaalde temperatuur, dan is het gebruik van een wetsuit verboden. Deze temperaturen hangen af van je leeftijd en de afstand. Het verschilt zodoende per triathlon en je doet er goed aan dit van te voren te checken.
(lees verder onder afbeelding)

openwaterzwemmen tijdens triatlon zwart wit foto

Compressiekousen of tubes tijdens je triathlon

Voor veel sporters zijn compressiekousen onmisbaar. Goede compressiekousen dragen bij aan je herstel en ondersteunen de spieren in je benen. Zo kun je je benen een beetje beschermen tegen vervelende pijntjes, maar ook kun je langer door lopen. Vooral lopers die ooit last hebben gehad van een scheenblessure lopen graag met compressiekousen.

Wielrenners mogen geen compressiekousen dragen tijdens een wedstrijd. Dat is verboden door de UCI. Compressiekousen zouden prestatiebevorderend werken. Maar als je foto’s van triathlons, dan zie je regelmatig compressietubes of kousen. Hoe zit dat?

Tijdens het zwemmen is het niet toegestaan compressiekousen te dragen. Wil je de rest van je triathlon met compressiekousen afmaken, dan zal je ze aan moeten trekken tijdens je wissel. Tubes – dat zijn compressiekousen zonder voet – mag je tijdens het zwemgedeelte van je triathlon alleen dragen als je een wetsuit aan hebt.

 

Mooie triatlonpakken voor vrouwen

Mijn triathlonpak is van Pearl Izumi. Het is geen overdreven goed pak, maar wel net even beter dan een instapmodel. Ik had geen nieuwe nodig, maar vond hem er leuk uit zien. Gelukkig heb ik deze zomer genoeg plannen voor mijn triathlonpak. Ik wil fietstochten gaan maken naar mooie zwembaden in de buurt. Daar mijn zwemtraining doen en dan weer terug op de fiets.

Ik houd onwijs van mooie spulletjes en google regelmatig naar nieuwe merken en prints. Ik ontdekte een paar mooie en wilde die aan je laten zien. Daarom heb ik een paar mooie triathlonpakken voor je op een rij gezet. Allemaal echt helemaal voor de triatlon. Dus inclusief dunne zeem voor het fietsgedeelte. Een paar met een mooie print, twee goede middenklassers en een goedkope, voor als je nog niet zeker weet of je triathlon wel leuk vindt. Of als je je niet zo’n duur pak kunt permitteren. Klik op de afbeeldingen of link in de omschrijving als je wilt weten waar je je triatlonpak kunt kopen.

Wij zochten vijf pakken uit die we fantastisch vinden, maar neus vooral zelf ook eens rond bij Futurumshop, Wiggle of Decathlon – er komen steeds weer mooie pakken bij.

ZOOT Aloha LTD Racesuit (€159,95) – Eindelijk triatlonlonpakken met printjes, maar dit pak is meer dan leuk voor het oog. het materiaal is zo dat het bijna een tweede huid lijkt. gemaakt om maximaal in te kunnen bewegen en de weerstand van water en lucht te verkleinen.

 

Pearl Izumi Elite Pursuit Triatlon Suit (€99,95) – Mijn triathlonpak, maar dan in de kleuren van dit jaar. Dit pak zit superfijn en is goed geschikt voor mensen zoals ik. Ik doe niet heel vaak mee aan een triatlon, maar wil wel een goed pak voor als ik het doe. Een fijn pak voor als je een fietstraining combineert met een zwemtraining. Maar ook heel goed voor wedstrijden. Het materiaal is niet supertechnisch, maar zit goed om je lijf en droogt snel.

 

B’twin triatlonsuit (€29,95) – Een budgetpak van Decathlon. Ga je dit jaar voor het eerst meedoen met een triatlon en wil je nog niet meteen de hoofdprijs uitgeven, dan is dit wellicht een goede optie. Van het eigen merk van Decathlon.

 

DHB Floral Trisuit (€99,99) – Nu moet ik me dus gaan inhouden hè. Dit pak wil ik hebben. Daar zou ik me echt heel tof en uniek in voelen. Met een mooie badmuts er bij en shinen in mijn mooie pak. Maar goed, ik heb dus al een pak. DHB is het huismerk van Wiggle, bekend van zijn fiets en triathlonassortiment.

 

Castelli speedsuit (€206,50) – Geen zin in bloemen of roze? Kijk eens wat een tof trisuit Castelli dan voor je heeft!

 

Wil je meer lezen over triatlon? Kijk dan even naar ons speciale triatlon gedeelte op de site. We hebben triatlon blogs en artikelen voor beginners maar ook voor meer ervaren triatleten. Vooral voor je eerste keer hebben we ene uitgebreide serie triatlon artikelen. Zoals tips voor je voorbereiding ene paar dagen voor de triatlon. Maar ook een leuk ervaringsblog over waar je het beste kunt starten in het water.

De triatlonpakken in dit stuk worden verkocht door bedrijven waar wij mee samen werken. Als jij gebruik maakt van de link op onze site als je je aankoop doet, krijgen wij een paar % van je aankoopbedrag. Op die manier houden we onze site draaiende en we willen je bedanken voor je steun. Meer info? Lees de Support onze site pagina.

Vergeet ons niet te volgen op InstagramFacebook en YouTube voor leuke workoutvideos en vlogs. En natuurlijk onze Stoere Vrouwen Sporten Facebookgroep waar we elkaar motiveren, inspireren en onze eigen updates delen.

 

 

Rose

Editor in chief en founder van Stoere Vrouwen Sporten. Rose schreef voor bladen als Fiets magazine, Grinta!, Fietssport en de Flair, Ze merkte dat ze het aanbod voor actieve vrouwen matig vond. Meestal gaat dat over slank zijn en afvallen. Voor Rose is een actief leven zoveel meer. Daarom begon ze deze site. Samen met haar team is het haar missie om zoveel mogelijk vrouwen te helpen vreugde, balans en activiteit in hun leven te brengen. Rose fietst, rent, kookt, schrijft en geniet.

1 Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.