Wist je dat veel triatleten liever met een wetsuit zwemmen en dat dat niet alleen om de temperatuur is, maar ook omdat je met een wetsuit beter drijft? En dus makkelijker en sneller zwemt? Reden genoeg om een goed triathlon wetsuit te kopen, maar ja, welke dan? Maryvonne vertelt waar je op moet letten.

Heel soms zie je ze nog weleens. Triatleten in een surfpak in plaats van een triatlon wetsuit. Buiten dat het vreselijk zit, is de isolerende werking slecht. Het drijfvermogen daarentegen is super! Ooit ben ik ook zo begonnen. Ik had een oud, aftands, dik en vreselijk zittend wetsuit. Inmiddels zwem ik in een super pak, die ik kon overnemen van een topatlete. Inmiddels is het pak aan vervanging toe en mag ik een nieuw wetsuit kopen, maar kan ik -met mijn eisen en zwemkwaliteiten- er geen vinden binnen mijn budget.

Tegenwoordig zijn er triatlon wetsuits in allerlei verschillende soorten, kwaliteiten en zijn er wetsuits die speciaal ontworpen zijn voor vrouwen! Pakken zijn er vanaf €99,95 tot over de €1000. Maar waar moet je op letten als je een wetsuit wil gaan aanschaffen?

>> Lees ook: Zo kan je een echt goed zwempak voor banenzwemmen kopen

 

De juiste maat voor je wetsuit

Ten eerste de maat. Veel mensen denken dat een wetsuit ruim om het lichaam moet zitten. Niets is minder waar het pak moet strak zitten. Anders komt er steeds water in het pak en is de isolerende werking weg (het laagje water tussen jou en het pak wordt warm en moet op zijn plek blijven om warm te blijven). Een goed passend triathlon wetsuit zit nog net niet oncomfortabel als je op de kant staat. In het water moet het pak wel comfortabel zitten/zwemmen.

Als je lang en slank bent, dan is het verstandig om op de maattabel te kijken naar het gewicht. Het pak is dan te kort op de armen en benen, maar zit wel strak om je lijf. Dat heb ik dus. Wanneer je steviger gebouwd bent, dan kun je het beste op de lengte een pak uitkiezen. Echter, dit is geen garantie dat het wetsuit goed zit; ieder lichaam is anders gebouwd.

De goedkopere wetsuits zijn vaak wat stugger en minder flexibel dan de top range pakken van €1000 of meer. De mindere zwemmers zijn vaak gebaat bij een stugger pak, omdat deze wat dikker zijn en meer drijfvermogen hebben. Betere zwemmers drijven vaak al goed en willen een dunner pak. Eentje alleen om warm te blijven en iets extra drijfvermogen te hebben.

>> Lees ook: Tips voor tijdens de triathlon

 

Je voeten aan- en uittrekken

Vrouwen liggen anders in het water dan mannen. Wij liggen vaak met onze voeten hoger. Ik in elk geval wel. Met mijn huidige wetsuit komen mijn voeten zelfs boven het water uit als ik mijn benen flink gebruik. Voor mij zou een pak met minder neopreen op de benen subliem zijn!

Rose voelt zich vooral een wandelend condoom in een wetsuit, ik vind het wel fijn zitten… als ik hem eenmaal aan heb. Een wetsuit aan en uit krijgen is, vooral bij warm weer met zweet op de rug, een dingetje. Zakjes om de voeten of je sokken aanhouden helpt al een heel stuk om in elk geval je benen er goed in te krijgen. Neopreen is heel kwetsbaar materiaal voor met name scherpe nagels. Ik doe eerst mijn voeten ‘aan’ en dan rol ik mijn wetsuit weer binnenste buiten. Dan trek ik mijn pak via het materiaal aan de binnenkant omhoog. Zo beschadigt de buitenkant niet. Inmiddels weet ik hoe hoog ik mijn pak moet optrekken op de kuiten alvorens ik de rest omhoog trek tot aan mijn kruis. Zo hoef ik niet meer te sjorren aan het pak. Vervolgens steek ik handen in de mouwen en trek ik de mouwen ook op tot een bepaalde hoogte. Over mijn schouders en het pak is aan. Rits dicht en zwemmen maar! Omdat het materiaal niet gemaakt is om uitgebreid te gaan rekken (bijvoorbeeld met je handen de tenen aanraken) kun je de warming up het beste doen voor je het wetsuit aangetrokken hebt.

>> Lees ook: Met deze tips kan ook jij lekker banen zwemmen!

Het wordt overigens afgeraden om vaseline of babyolie te gebruiken op polsen en enkels om het pak sneller uit te krijgen. Dit is schadelijk voor het neopreen. Mijn pak zit zo goed dat smeerseltjes tegen schuren niet nodig zijn. Ook niet in mijn nek.

 

Snel je wetsuit uittrekken bij de triathlon

Gelukkig gaat het pak een stuk makkelijker uit dan aan! Na het zwemmen trek ik al rennend de rits open en het pak uit tot mijn heupen. Aangekomen bij mijn fiets, stroop ik het wetsuit af tot aan mijn enkels. Eerst mijn ene been eruit en dan het andere.

Na het zwemmen is het verstandig het pak grondig af te spoelen met kraanwater. Vervolgens hang je het te drogen. Niet in de zon, want UV straling is schadelijk voor het neopreen. Ik hang mijn wetsuit over de douchecabine te drogen. Daarna gaat het over een gordijnhanger waarbij het pak ‘dubbelgeslagen’ overheen hangt. Hang een pak nooit op aan een kledinghanger als een jas. Dan rekt het neopreen uit bij de schouders. Het allerbeste is om het wetsuit goed droog, binnenstebuiten, in een beschermhoes, op een donker plekje, languit neer te leggen.

En dan….toch een scheurtje in het pak! Met speciale neopreenlijm is een wetsuit goed te repareren. Zorg voor een vetvrij, droog oppervlak en een plek waar het gelijmde deel zonder rek kan drogen. Er zijn ook specialisten die je wetsuit kunnen repareren, maar dan ben je je pak wel even kwijt. Repareer je het niet… dan loop je de kans dat het scheurtje een scheur wordt met alle gevolgen van dien!

Nog een laatste tip: houd de wetsuit test-dagen in de gaten. Deze worden meestal in het voorjaar georganiseerd. Hier kun je dan allerlei wetsuits passen en eventueel kopen.

* Maryvonne

Volg Stoere Vrouwen Sporten ook op InstagramFacebook en YouTube voor meer sport updates, recepten en leuke work-outs.

Wist je trouwens dat je het SVS platform heel gemakkelijk kunt supporten. Dat doe je door via onze site te kopen bij onze partners. Dan krijgen wij namelijk een kleine vergoeding. Dat geldt bijvoorbeeld voor de linkjes naar Futurumshop, Wiggle en Decathlon. Maar bijvoorbeeld ook voor Bol.comDille & Kamille,  Holland & BarrettfonQ en CoolBlue. Meer hierover lees je op de pagina Support Onze Site. Dankjewel alvast, want van al die kleine beetjes die we zo ontvangen, kunnen wij de site en servers draaiende houden.
No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.